Kıyamet saati ileri alındı: Olası felakete artık 100 saniye var

Bilim insanları 'kıyamet saati'ni biraz daha ileri aldı. Perşembe günü açıklanan saatin geldiği noktaya göre artık gece yarısı 12'ye sadece 100 saniye kaldı.

Kıyamet saati ileri alındı: Olası felakete artık 100 saniye var

Saat en son 2018 yılında ileri alındığında kıyamete 2 dakika kaldığı uyarısı yapılmıştı. 2019 yılında saatin yelkovanı gece yarısına 120 saniye kalada tutulmaya devam etti.

Sembolik saatin gösterdiği zaman 73 yıldır Atomik Bilimciler Bülteni (The Bulletin of the Atomic Scientists) adlı organizasyon tarafından belirleniyor. Gece yarısı ise insan kaynaklı bir felaketi ve bu felaket sonucunda insanlığı ve uygarlığı yok edebilecek apokaliptik bir gelişme yaşanma ihtimalini sembolize ediyor. Bu ihtimal ne kadar yükselirse saat o oranda 12'ye yaklaşıyor.

Kıyamet saati ileri alındı: Olası felakete artık 100 saniye var - Resim : 1

ÇOKLU TEHDİTLERİN BİRLEŞİMİ

Bu kez saat nükleer silahlar, siber saldırılar ve küresel ısınmadaki artış nedeniyle ileri alındı ve daha önce hiç olmadığı kadar olası kıyamete yaklaşıldı.

Organizasyon başkanı Robert Rosner yaptığı açıklamada "Çok tehlikeli bir dünyayı normal gibi görmeye başladık. Nükleer gücün ve iklim krizinin oluşturduğu riskleri görmezden geliyoruz." diyor ve ekliyor:

"Şu anda gerçek bir acil durumla karşı karşıyayız. Herhangi bir hatayı ya da gecikmeyi kaldıramayacak bir durumdayız."

BENZER BİR DURUM EN SON 1953'TE YAŞANDI

1945'te kurulan ve 1947'den bu yana saati güncelleyen organizasyonun tarihinde kıyamet saatinin benzeri şekilde kritik noktalara eriştiği tek dönem 1953'teki soğuk savaş yılı oldu ve yelkovan 2 dakika kalaya getirildi. Saat ilk kurulduğunda ise 12'ye 7 dakika vardı. Saatin geceyarısından en çok uzaklaştığı yıl ise Sovyetlerin çökmesi ve soğuk savaşın bitmesinin ardından 1991'de yaşandı ve yelkovan 17 dakika kalaya çekildi.

Organizasyon saati güncellerken hesaplamalar için danıştığı kurulda 13 Nobel ödüllü bilim insanı bulunuyor. (Euronews)

nobel Dünya İklim krizi