Kızıldeniz'de kurtarma çalışması: Husiler, vurdukları petrol tankerinin çekilmesine izin verdi
İsrail'le iş yapan Delta'ya ait petrol tankeri Sounion'u vuran Husiler, 23 Ağustos'tan beri yanan tankerin çevre felaketine yol açabileceği uyarıları üzerine çekilmesine izin verdi. Sounion'u kurtarmak için çalışmaların başladığı belirtildi.
Artı Gerçek - İran destekli Direniş Ekseni'nin Yemen ayağını oluşturan Husiler (Ensarullah Hareketi), geçen hafta Kızıldeniz'de pek çok yerden vurduğu petrol tankerinin çevre felaketine yol açmaması için çekilmesini kabul etti. Patlamalar eşliğinde güvertesinde yangınların devam ettiği Yunan bayraklı petrol tankeri Sounion, İsrail'le iş yapan Delta'ya ait. Reuters, Sounion'u kurtarmak için çalışmaların başladığını duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 1 milyon varil (150 bin ton) ham petrol taşıyan tankerin petrol sızdırıyor gibi göründüğü, deniz ekosisteminin tehlikede olduğuna dair açıklamasının ardından, Husiler 23 Ağustos'tan beri yanan tankerin kurtarma ekipleri tarafından güvenli yere çekilmesine izin verdiklerini duyurdu.
AVRUPA RİCACI OLDU, HUSİLER KABUL ETTİ
Daha önce mürettebatı Fransız donanması tarafından kurtarılan tankeri çekmek için gönderilen römorkörleri uzaklaşmaları yönünde uyaran Husilerin sözcüsü, dün römorkörlere izin vereceklerini açıkladı. Sözcü, bazı uluslararası tarafların, özellikle Avrupa'nın kendileriyle temas kurup telkinde bulunmasının ardından bu kararın alındığını belirtti.
PETROL SIZINTISI MESELESİ BELİRSİZ
Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, Sounion'daki petrol varillerinin şu ana kadar sağlam kaldığını, ancak "tankerin kendisinin" petrolünün bir kısmını sızdırdığını söyledi.
AB'nin Kızıldeniz misyonu Aspides ise Sounion'da herhangi bir petrol sızıntısı tespit etmediğini ve tankerin sürüklenmediğini duyurdu. Aspides, 274.2 metre uzunluğundaki tankeri kurtarmak ve olası çevre felaketini önlemek için Avrupalı yetkililer ve komşu ülkelerle koordinasyon halinde "her türlü eylem yolunu kolaylaştırma" sözü verdi.
İSRAİL'E KIZILDENİZ'DEN GEÇİŞ YOK
Husiler, İsrail'in Gazze Savaşı'na misilleme olarak Kızıldeniz'de İsrail-ABD-Britanya bağlantılı gemileri hedef alıyor. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor. Husilerin gemi sahiplerini Süveyş Kanalı kısayolundan kaçınmaya zorlayan 10 aylık kampanyaları, küresel okyanus taşımacılığını altüst etti. (Reuters, Bloomberg, Dış Haberler)