Kolombiya hükümeti: Sivilleri korumak için silahlı gruplara yönelik hava saldırılarını askıya alacağız
Kolombiya'nın yeni sol hükümeti, sivillerin ve çocukların ölümlerini en aza indirmek amacıyla silahlı grupları hedef alan havadan bombalamaları askıya alacağını açıkladı.
Kolombiya'nın yeni sol hükümeti, Savunma Bakanı Ivan Velasquez Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, hareketin hükümetin silahlı gruplarla olası müzakerelere katılma istekliliğinin bir sembolü olduğunu söyledi.
Al Jazzera'da yer alan habere göre bu, Kolombiya'nın gerilla gruplarına ve uyuşturucu kaçakçılığı çetelerine karşı stratejisinde, özellikle ülkenin uzak bölgelerinde son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarında bir değişime işaret ediyor.
"YAŞAMI ÖLÜME TERCİH ETMELİYİZ"
Velasquez, "Bombalamalar durdurulmalı, mutlak bir çözüm yolunun oluşturulabileceği zamanı değerlendireceğiz, ancak gitmek istediğimiz yön bu: Yasadışı gruplar tarafından zorla silahlanan veya çalıştırılan çocuklar bu şiddetin kurbanı oluyor. Dolayısıyla, yasadışı silahlı örgütlerle ilgili hiçbir askeri eylem, bu mağdurların hayatlarını tehlikeye atamaz. Yaşamı ölüme tercih etmeliyiz bu nedenle sivil nüfusun hayatını riske atan operasyonlar yapamayız." dedi.
Sol grupların kamplarının bombalanması, yaklaşık altmış yıldır süren ve 450 binden fazla insanın ölümüne neden olan şiddetli sivil çatışma nedeniyle Kolombiya'da tartışmalı bir konu oldu.
2019 yılında, dönemin Savunma Bakanı Guillermo Botero, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri'ne (FARC) karşı düzenlenen bir askeri baskında 12-17 yaşları arasındaki sekiz çocuğun öldürülmesinin ardından istifa etti.
İki yıl sonra, sol görüşlü bir kanun yapıcı, Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) bir liderini devirmek için düzenlenen bombalama operasyonunda dört çocuğun öldürüldüğünü iddia etti.
PETRO BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE BAŞLAMAYA HAZIR
Kendisi de eski bir asi savaşçısı olan Başkan Gustavo Petro Haziran ayında seçildiğinden beri, ordunun kullandığı taktikleri değiştirmeye odaklandı ve ordudan insan haklarına daha fazla saygı göstermelerini ve barışı savunmalarını talep etti.
Kolombiya hükümeti 2016 yılında FARC ile bir barış anlaşması imzaladı, ancak grubun muhalif üyeleri bu anlaşmayı ve silahlarını bırakmayı reddetti.
Bu arada, ülkenin kalan en büyük silahlı grubu olan ELN, Twitter'da merkez komutanlığının, hükümetle gerçek bir barışı müzakere etmek için bölünmüş savaş birimleri üzerinde yeterli yetkiye sahip olduğunu bildirdi.
Petro, çatışmayı sona erdirmek amacıyla isyancılarla müzakere etmeyi planladığını söyledi.