Kolombiya'da 'muhalif' FARC gerillaları da müzakere masasına oturacak

Kolombiya'da 'muhalif' FARC gerillaları da müzakere masasına oturacak
Kolombiya'da FARC'ın 2016'daki tarihi barış anlaşmasına karşı çıkan iki kanadından biri hükümetle masaya oturma kararını duyurdu. Açıklamada, 'yeni neslin şiddetten uzak tutulması gerektiğine' vurgu yapıldı.

Artı Gerçek - Kolombiya'da toprak reformu için mücadele eden Marksist örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) hükümetle imzaladığı tarihi barış anlaşmasına katılmayan kanatlarından biri, barış görüşmelerine hazır olduklarını duyurdu. FARC'ın iki 'muhalif kanadı'ndan Estado Mayor Central (EMC), 16 Mayıs'tan itibaren hükümetle diyalog başlatmak istediklerini açıkladı.

Kolombiya'da yaklaşık 260 bin kişinin öldüğü 52 yıllık iç savaş, 2016'da hükümetle FARC arasında imzalanan barış anlaşmasıyla son bulmuştu. Ancak FARC'ın iki kanadı, gerillanın sivil hayata yeniden entegre olmasını, örgütün de Kongre'de 10 koltuk kotası ile siyasi bir partiye dönüşmesini öngören anlaşmaya karşı çıkmıştı.

'YENİ NESİL ŞİDDETTEN UZAK TUTULMALI'

Bu gruplardan biri olan EMC'nin sözcüsü Ángela Izquierdo ise dün gazetecilere yaptığı açıklamada "Tüm dünyanın önünde açıklıyoruz ki, delegelerimiz, ulusal hükümetin liderliğindeki Kolombiya devleti ile bu yıl 16 Mayıs'ta diyalog masasına oturmaya hazır" dedi. Açıklamada, 'yeni neslin şiddetten uzak tutulması gerektiğine' vurgu yapıldı.

Hükümetten EMC ile görüşmelerin ne zaman başlayacağına dair açıklama yapılmadı. Ancak Başsavcı Francisco Barbosa, mart başında 20'den fazla EMC üyesi hakkındaki tutuklama kararlarını mart başında kaldırmış, bu karar sayesinde ülkenin güneyindeki Meta ve Caqueta bölgelerinin sınırında barış için ön görüşmeler başlamıştı.

2,180'i savaşçı olmak üzere 3 bin 530 kişilik bir gücü olan EMC, sene başından bu yana Kolombiya hükümeti ile ateşkes halindeydi. FARC'ın barışa karşı çıkan diğer fraksiyonu Segunda Marquetalia ise devletin anlaşmaya uymamasını gerekçe göstererek Ağustos 2019'da silahlı mücadeleye geri dönmüştü.

Kendisi de M-19 gerilla örgütünün eski bir üyesi olan solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, iktidara geldiği Ağustos 2022'de ülkedeki tüm silahlı örgütlerle barış anlaşması imzalamayı ve FARC ile yapılan anlaşmanın da tamamen hayata geçirilmesini vaat etmişti. Petro'nun hükümeti, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile barış görüşmelerini yeniden başlatmıştı. Taraflar, kısa süre içinde Küba'da üçüncü turu başlaması beklenen görüşmelerde karşılıklı ateşkes için uzlaşmaya çalışıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar