Kolombiya'nın ilk solcu lideri yemin ederek görevine başladı
Eski M-19 gerillası Gustavo Petro yemin ederek görevine başladı. İklim krizi, eşitsizlik ve yolsuzlukla mücadele sözü veren Petro silahlı gruplara da barış çağrısı yaptı.
Kolombiya'da 19 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı 2.tur seçimini kazanan solcu Gustavo Petro, yeni cumhurbaşkanı olarak halkın önünde yemin etti.
62 yaşındaki eski solcu gerilla Petro, tarihi Bolivar Meydanı'nda düzenlenen ve 100 bin kişinin katıldığı törende, Cumhuriyet Kongresi Başkanı Roy Barreras tarafından başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesinin ardından cumhurbaşkanlığı görevini Ivan Duque'den devraldı.
Yeminin ardından katılımcılara seslenen Petro, "bölünmüş değil birlik içinde ve güçlü bir Kolombiya" istedğini söyledi. Silahlı gruplara silah bırakma çağrısında bulunarak, "Kolombiya'da barışın mümkün olması için diyalog, birbirimizi anlamamız, ortak yollar bulmamız ve değişiklikler inşa etmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.
Petro, silah bırakılması karşılığında gerekli yasal koşulların sağlanacağını belirterek, "Kolombiya'nın her köşesine barış ve sükuneti getirmek için yorulmadan çalışacağız. Bu, barış hükümetidir ve bu şekilde hatırlanacak. Ülkenin tüm bölgelerinde sosyal diyalog hakim olacaktır." dedi.
Petro daha önce Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile sonuca varmayan barış görüşmelerini canladırma ve 2016'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile varıan barış anlaşmasını reddeden eski FARC savaşçılarını anlaşmaya dahil etme sözü vermişti.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE SÖZÜ VERDİ
Görevi süresince en öncelikli konularından birinin yolsuzluğa sıfır tolerans olacağını vurgulayan Petro, "Çalınanları kurtaracağız, bir daha yapılmaması için caydırıcı uygulamaları devreye alacağız. Yolsuzlukla kararlı ve etkin şekilde mücadele edeceğiz." şeklinde konuştu.Petro, hiç kimsenin kanundan ve yasalardan üstün olmadığını kaydederek, törene katılan destekçilerine ve davetlilere teşekkür etti.
PETRO'DAN İKLİM KRİZİ KONUSUNDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Petro’nun yardımcısı olarak göreve başlayan çevre aktivisti ve feminist Francia Márquez de ülkenin ilk siyah başkan yardımcısı oldu.
Petro, Kolombiya’nın kömür ve petrol içermeyen bir ekonomiye geçeceğini söyleyerek, iklim değişikliğiyle uluslararası olarak, ancak özellikle en fazla sera gazı yayan ülkeler tarafından mücadele edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Petro’nun seçim vaatleri arasında ülkedeki açlıkla mücadele için bir "ekonomik olağanüstü hal" ilan etmenin yanı sıra, yürürlükteki bütün petrol projelerinin askıya alınması ve enerjide fosil yakıt dışı kaynaklara geçişin başlatılması yer alıyordu.
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE YENİ STRATEJİ ÇAĞRISI
ABD öncülüğünde başlatılan uyuşturucu ile savaşın başarısız olduğunu da söyleyen Petro uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir ulusararası strateji çağrısı da yaptı.
"Artık 40 yılda 1 milyon Latin Amerikalı'nın, Kuzey Amerika'da da her yıl 70 bin kişininn aşırı dozdan ölümüne yol açan uyuşturucu ile savaşın başarısız olduğunu kabul eden yeni bir uluslararası anlaşma zamanı. Bu savaş mafyaları güçlendirdi ve devletleri zayıflattı" dedi.
Cumhurbaşkanı Petro'nun yemin törenine İspanya Kralı 6. Felipe, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, Ekvador Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader, Honduras Cumhurbaşkanı Xiomara Castro olmak üzere birçok ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.
Petro'nun, yemin töreninin ardından yeni kabinesini belirlemek amacıyla devlet başkanlığı sarayı Casa de Nario'ya geçeceği bildirildi.
GUSTAVO PETRO KİMDİR?
Kolombiya'nın kuzeyindeki Cordoba yönetim bölgesine bağlı Cienaga de Oro kasabasında 19 Nisan 1960'da doğan Petro, Javeriana Üniversitesi'nde ekonomi, Louvain Katolik Üniversitesi'nde çevre ve nüfus gelişimi, Salamanca Üniversitesi'nde ise işletme yönetiminde uzmanlık eğitimi aldı.
Eski solcu militan Petro, henüz 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" olarak bilinen 19 Nisan hareketine ya da daha bilinen adıyla M-19'a katıldı.
Hükümetle 1990'da anlaşarak silah bırakan M-19’un eski üyelerinden olan Petro, ilk kez 1991'de Meclise girdi ve 2012-2015 arasında Bogota Belediye Başkanlığı yaptı.
Petro, 2006'da senatör olduğu Kolombiya'da, 2010 ve 2018'de girdiği cumhurbaşkanlığı seçimi yarışında başarılı olamadı.