Kongolu siyasetçi Mokoko, Türkiye'den ülkesine gönderildi

Mokoko, çok geçmeden 2000 yılında bir darbe girişiminde yer aldığı iddiasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmış, sonra serbest bırakılmıştı.

Kongolu siyasetçi Mokoko, Türkiye'den ülkesine gönderildi

Türkiye'de bir hastanede tutulan ve uzun süredir kendisinden haber alınamayan Kongolu siyasetçi Jean-Marie Michel Mokoko’nun kızı Sandra Mokoko, babasının ülkesine geri gönderildiğini söyledi.

Tedavi için 30 Temmuz'da Ankara’ya geldiği belirtilen Kongolu tutuklu siyasetçi Jean-Marie Michel Mokoko, ülkesine geri gönderildi. Mokoko’dan bir süre haber alınamamış, Fas ya da Güney Afrika’da tedavi görmesini isteyen ailesi ve Sassoufit Kolektifi, Mokoko’nun nerede tutulduğu ve hayatta olup olmadığına dair bilgi verilmesi için yetkililere çağrı yapmıştı.

Mokoko’nun kızı Sandra Mokoko, çarşamba günü babasını aramak için Ankara’ya geldi.

Mezopotamya Ajansı'ndaki haberine göre, Kongo Büyükelçiliği tarafından telefonla aranan Sandra Mokoko, "Babanı yarın Kongo'ya geri götürüyorlar" bilgisinin verildiğini aktardı. Sandra Mokoko, babasının Kongo’ya geri döndüğünü teyit ettiğini ve Türkiye’den ayrılacağını belirtti. Sandra Mokoko, babasıyla bir telefon görüşmesi de yaptı.

Ankara’da bulunduğu sürece yetkililerle de bir dizi görüşmede bulanan Sandra Mokoko, şunları söyledi:

"Babamın sevgilisinin yanında refakatçi olarak bulunduğu söylendi. Beni birkaç günde bir arıyordu. Yanında polisler olduğunu söyledi. Kongo dilinde konuşmama rağmen Fransızca cevap veriyor ve son derece garip konuşuyordu. Bir keresinde sessizce dinleniyor olduğunu da söyledi. Telefonu kendisine verilmiyor, yalnızca birkaç günde bir beni aramasına izin veriliyordu. Kendisi tutuklu değil. Türkiye'de bir suç işlemiş değil. Neden gözaltında tutulduğunu anlamıyorum."

Babasının Kongo'da darbe yaptığı iddiasıyla tutuklu bulunduğunu ifade eden Sandra Mokoko, "Babam Kongo'da Cumhurbaşkanlığı seçimine katıldı ve oyların 13.74'ünü alarak seçimden üçüncü çıktı. Ertesi gün yasadışı silah bulundurduğu ve darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklandı ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı sebeple, Cumhurbaşkanlığına aday olan Kongo Emek Partisi adayı André Okombi Salissa da tutuklanarak 20 yıl ceza aldı. Tutuklamalar üzerine eylemler başladı. Askerler sokağa indi. Helikopterlerden insanların üzerine ateş ettiler. Binlerce kişi öldü veya tutuklandı. Şu anda da öldürülme ve tutuklanma korkusuyla tepki gösteremez hale geldiler" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Kongo siyasetinde etkin bir muhalefet figürü olan Jean-Marie Mokoko, 2016 yılında 12 senedir üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevinden ayrılmış, aynı yıl düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olacağını açıklamıştı.

Seçimden aylar önce Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun anayasa değişikliği kararına sert bir şekilde karşı çıkan Mokoko, çok geçmeden 2000 yılında bir darbe girişiminde yer aldığı iddiasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmış, sonra serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanı Nguesso, 2016’daki seçim gününün arifesinde 48 saat süreyle internet, telefon ve mesajlaşma servislerini kapatmış, bu da muhaliflerin büyük tepkisiyle karşılanmıştı.

Muhalefetin seçim yenileme çağrılarının sonuçsuz kaldığı seçimlerde üçüncü gelen Mokoko, sonrasında "Devletin iç güvenliğini ihlal etme ve kanunsuz askeri mühimmat depolama" suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılarak, cezaevine gönderilmişti. (HABER MERKEZİ)

Türkiye Ankara tutuklu darbe hastane Kongo siyaset