Koronavirüsün siyasete etkileri dünya basınında: Bir hastalıktan daha fazlası

Die Zeit Gazetesi, 'Bir hastalıktan daha fazlası' başlıklı haberinde, salgının global ekonomi tarihinde dijital ve analog dünyanın kırılma noktasına damga vurabileceğini yazdı.

Koronavirüsün siyasete etkileri dünya basınında: Bir hastalıktan daha fazlası

Hükümetlerin ve araştırma laboratuvarlarının girdiği koronavirüse (Covid-19) karşı aşı yarışı, dünya basınında öne çıkan başlıca gelişmeler oldu. Koronavirüs aşısına yönelik tartışmalar, Venezuela’daki hapishane isyanı ve salgın neden olduğu turizm sektörünün yüzleştiği kriz de dünya basınının gündeminde.

The New York Times’ın (NYT), tüm dünya için ekonomik, politik ve güvenlikle ilgili sonuçları itibariyle, geliştirilmesi yıllara yayılan aşı gelişimi sürecinin, koronavirüs nedeniyle aylara sıkıştırıldığını gündemine taşıdığı haberinde, "Hükümetler, şirketler ve akademik laboratuvarlar güvenlikle ilgili sorular ve milyarlarca insan için yeterli doz üretmenin zorlukları nedeniyle çabalarını hızlandırırken, jeopolitik gerilimler tırmanıyor. Ancak herhangi bir aşının etkili sonuç verip vermeyeceği ve milyonlarca insana ne kadar hızlı ulaşılabileceği konusunda sorular devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Haberde, ABD Başkanı Donald Trump dışında neredeyse tüm dünya liderlerinin, aşı çalışmalarının ilerletilmesi konusunda ısrarcı olduğuna vurgu yapıldı.

TEDAVİ UMUT VAAT EDEBİLİR

10 yılı bulan aşı çalışmalarının 10 aya indiğini ve bunun aşının güvenliğine ilişkin soru işaretlerini beraberinde getirdiğini yazan NYT, "Bazı uzmanlar, daha çok umut vaat edici bir alan olan ve daha önce Ebola ile savaşması için seferber edilen antiviral ilaç olan ‘remdesivir’ üzerine araştırmaların da pozitif çıkmasıyla, daha çok teşvik olan Covid-19'da iyileşmeyi hızlandırmak için tedavi ve ilaçların geliştirilmesinin aşıdan daha çok umut vaat edebileceğini söylüyor" tespitine yer verdi.

VENEZUELA’DA İSYAN

İspanyol El Pais Gazetesi, "Venezuela'daki hapishane isyanı: en az 46 ölü" başlıklı haberinde, "Venezuela’nın batısında Guanere kentindeki Los Llanos hapishanesinde bazı tutukluların kaçma girişimi nedeniyle çıktığı iddia edilen isyanda, en az 46 tutuklu yaşamını yitirirken, 50 yaralı var. Maduro hükümeti bunun bir kaçma girişimi olduğunu iddia ediyor. Bölge milletvekilleri bunun hapishanedeki gıda yetersizliğinden kaynaklandığını söylüyor" bilgileri yer aldı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında hapishanedeki görüş yasaklarının tetiklediği problemlere işaret eden El Pais haberinde, kongre üyesi Maria Beatriz’in, "Konuştuğum aile ve akrabalar hapishaneye aile ziyaretlerinin engellenmesinden sonra, tutukluların daha çok artan yemek ve gıda problemleri nedeniyle isyanın başladığını söylüyor. Onların sorunu açlık" ifadelerine yer verildi.

AŞI İÇİN GÜÇLER BİRLEŞTİRİLDİ

"Covid-19 ile savaşmak için Avrupalı liderler güçlerini birleştirdi" başlığını günün ilk manşeti olarak öne çıkaran The Guardian, "Avrupalı liderler, hastalıkla mücadele eden ‘uluslararası ittifak’ın bir parçası olarak, Covid-19 için aşı ve tedavi ilacı bulmaya yardımcı olmak için milyarlarca Euro toplamaya ant içtiler. Pazartesi günü düzenlenecek olan sanal taahhüt konferansı ile Avrupa liderleri koronavirüs pandemisine verilen küresel yanıtı desteklemek için 7,5 milyar Euro (6,6 milyar pound) fon çekmeyi hedefleyecek" diye yazdı.

SALGININ DÜNYA SİYASETİNE ETKİSİ

Süddeutsche Zeitung Gazetesi, Almanya’da okul ve anaokulları ile müzelerin, hayvanat bahçelerinin ve oyun alanlarının da 6 Mayıs’tan sonra açılması planları olduğunu yazarken, Die Zeit Gazetesi, "Bir hastalıktan daha fazlası" başlıklı haberinde, Covid-19’un dünya siyasetine etkilerini masaya yatırdı. Die Zeit haberinde şu ifadeler yer aldı: "Virologlar sosyal ve ekonomik hayatın yeniden açılması için kesinlikle bir tarih paylaşmıyor. Tıp uzmanları ortak bir öneri yapmaktan ne kadar kaçınıyorlarsa, bir o kadar da korona sonrası yarının nasıl ve ne zaman başlayacağına dair ortak sorumluluk almaktan kaçıyorlar. Daha önceki gibi mi devam ediyoruz, yoksa politik, ekonomik ve toplumsal modelimizi yenilemek için kriz tecrübemizden mi faydalanıyoruz? Virüsün sert vurduğu ekonominin bu özel durumunun galibi dijital şirketler: Amazon en büyük karını elde ediyor. Dijital yapı şirketleri, bulut sağlayıcıları, e-ticaret, internet alışverişi ve ‘webinar’ internet semineri sağlayıcıları da krizin kazananları arasında. Korona-pandemisi global ekonomi tarihinde dijital ve analog dünyanın kırılma noktasına damgasını vurabilir."

JOHNSON’UN İŞİ ZOR

İngiltere’de yalnızca beş yurttaştan birinin salgın kapsamında alınan tedbirlerinin hafifletilmesi için doğru zamanın geldiği fikrini desteklediğini yazan The Guardian, "Yakın zamanda kapanma tedbirlerini hafifletmeye ve insanları normal yaşamlarına dönmeye ikna etmeye çalışırsa, Başbakan Boris Johnson’un işi zor olacak" yorumunda bulundu.

İTALYA’DA HÜKÜMETE GÜVEN AZALDI

La Repubblica Gazetesi, İtalya’da koronavirüsün siyaset üzerine etkisini masaya yatırdığı "Hükümete güven düştü, ama hala 10 kişiden 6’sı hükümeti destekliyor. Salvini düşüşte, Zaia yüzde 50’nin üzerinde" başlıklı haberinde, "Yolumuzu aydınlatan öncü ışıklar, güçlerinin bir kısmını geçtiğimiz haftalarda yitirmiş gibi gözüküyor. Ama dayanıyorlar. Onların yerine geçecek kimse yok. Başka bir deyişle, hükümet ve Başbakan Giuseppe Conte büyük desteklerinin düştüğünü görüyor. Ama azar azar" diye yazdı.

La Repubblica, "ulusal birlik iklimine" karşı çıkan muhalefete yönelik desteğin de düştüğünü yazarken, ırkçı söylemleri ile dikkat çeken Veneto Valisi Luca Zaia’nın çoğunluk oylarını koruduğuna dikkat çekti.

FRANSA’DA ACİL DURUM UZATILIYOR

Cezayir sanatının ikon isimlerinden Idir’in Paris’te yaşamını yitirdiğini duyuran Le Monde de, "Karantina, hastaların izlenmesi, sözlü raporlar: hükümetin 11 Mayıs sonrası plan detayları" başlığı öne çıktı. Haberde, 2 Mayıs’ta yapılan olağanüstü Bakanlar Konseyi'nden sonra Sağlık ve İçişleri bakanları Olivier Véran ve Christophe Castaner’in önümüzdeki Salı günü Fransa Ulusal Meclis’ine gönderilecek tasarının içeriğine yönelik açıklama yaptığını yazdı. Habere göre, Fransa hükümeti sağlık acil durumunu, 24 Temmuz'a kadar uzatacak.

SUUDİ ARABİSTAN’DA KATI TEDBİRLER

Suudi Arabistan’ın koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı "katı ve acı dolu" tedbirler aldığını yazan Reuters, "Maliye Bakanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın koronavirüs pandemisinin ekonomik etkisiyle başa çıkmak için katı ve acı verici önlemler alacağını söyledi" haberine yer verdi. Suudi Bakan Al-Jadaan’ın, Al Arabiya TV ile yaptığı röportajda "Bütçe harcamalarını keskin bir şekilde azaltmalıyız" diyerek, koronavirüsün Suudi Arabistan'ın devlet finansmanı üzerindeki etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren hissedilir olacağını da sözlerine eklediği kaydedildi. (Çeviri: Mezopotamya Ajansı)

Dünya siyaset Basını koronavirüs