Kosova'nın kuzeyinde etnik gerilim: 30'dan fazla NATO askeri ve 50'den fazla Kosovalı Sırp yaralandı

Kosova'nın kuzeyinde etnik gerilim: 30'dan fazla NATO askeri ve 50'den fazla Kosovalı Sırp yaralandı
Kosova'nın kuzeyinde dün etnik Sırplar ve bir belediye binasını koruyan NATO askerleri arasında çıkan çatışmada 30'dan fazla NATO askeri yaralandı. Sırbistan lideri Vuciç ise çatışmada 50'den fazla Kosovalı Sırp'ın yaralandığını duyurdu.

Artı Gerçek - NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), dün (29 Mayıs) ülkenin kuzeyindeki Zveçan Belediyesi önünde protesto düzenleyen Kosovalı Sırplar ile KFOR birlikleri arasında yaşanan çatışmada çoğu Macaristan ve İtalya'dan gelen 30'dan fazla askerinin yaralandığını duyurdu.

KFOR'dan yapılan yazılı açıklamada, Zvecan Belediyesi'nde önündeki protestoda göstericilerin kontrol altına alınması sırasında farklı Avrupa ülkelerinden görevlendirilen 30'dan fazla askerin yaralandığı duyuruldu. Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vuciç de çatışmada üçü ağır olmak üzere 52 Kosovalı Sırp göstericinin yaralandığını açıkladı. Reuters muhabiri, çok sayıda etnik Sırp'ın binanın önünde bugün de toplandığını ancak ABD, İtalya ve Polonya'dan gelen askerlerin hazır beklerken durumun sakin olduğunu söyledi. Pazartesi günü, Zvecan'daki Sırp protestocular NATO askerlerine göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları atmıştı. Basında çıkan haberlere göre, Sırpların çoğunlukta olduğu başka bir kasaba olan Leposaviç'te de Arnavut belediye başkanı dışarıdaki protestocular nedeniyle 24 saatten fazla ofisinden çıkamamıştı.

KFOR: GÖREVİ TARAFSIZ ŞEKİLDE YERİNE GETİRECEĞİZ

KFOR çatışmayı da şiddeti kınadı. Açıklamada, "Kalabalığın en aktif kesimlerine karşı koyarken, İtalyan ve Macar KFOR birliğinin birkaç askeri, sebepsiz saldırılara ve yakıcı cihazların patlaması nedeniyle travma yaralarına, kırık ve yanıklara maruz kaldı" denildi. KFOR'dan General Angelo Michele Ristuccia, saldırıları "kabul edilemez" olmakla eleştirdi ve NATO misyonunun "tarafsız bir şekilde görevini yerine getirmeye devam edeceğinin" altını çizdi.

ALMANYA, İTALYA VE FRANSA OLAYLARI KINADI

Fransa, Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) askerlerine yapılan saldırıları sert bir şekilde kınadığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Piriştine ve Belgrad'ın Kosovalılar ve Sırpların barış ve güvenliğini sağlamak adına uzlaşmacı tavırla müzakere masasına dönerek sorumluluk almaları elzemdir" ifadesine yer verilerek, uluslararası düzeyde bölgesel barışın tehlikeye girmesinin tolere edilmeyeceği, bunun Avrupa için bir güvenlik sorunu olduğuna işaret edildi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalyan askerlerinin de yer aldığı KFOR askerlerine yapılan saldırıları en sert şekilde kınadığını söyledi. "Diğer ülkelerden askerlerin de yer aldığı misyona karşı yapılan saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Yaşananlar kesinlikle kabul edilemez ve sorumsuzcadır. KFOR'a yönelik başka saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. İtalya hükümetinin Batı Balkanlar'da barış ve istikrar taahhüdünün en üst düzeyde olduğunu belirten Meloni, "Kosovalı yetkililerin, tek taraflı adımlar atmasını önlemek esastır ve ilgili tüm tarafların da derhal geri adım atarak tansiyonun düşürülmesine katkıda bulunması önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da KFOR askerlerine yapılan saldırının kabul edilemeyeceği belirtilerek, "KFOR askeri ile çok sayıda sivilin yaralanmasına neden olan kabul edilemez saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesi yer aldı. Şiddet olaylarının ve gerilimi tırmandıracak her türlü eylemin derhal durdurulması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Gerilimin düşürülmesine acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Kosova ve Sırbistan'ı daha fazla gecikmeden bu amaçla görüşmelere başlamaya, şubat ve mart aylarında varılan Normalleşme Anlaşması'nın uygulanması için çalışmaya devam etmeye çağırıyoruz." değerlendirmesine yer verildi.

SON GERİLİMİN NEDENİ BÖLGEDE YAPILAN SEÇİMLER

Son günlerde gerilimin arttığı Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, yeni Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasını engellemek ve belediye binalarına girmek için Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'te protestolar düzenliyor. Kosova Polisi'nin belediye binalarından çekilmesini ve yeni seçilen Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamamasını talep eden Sırplar, dün sabah polis kordonunu aşarak belediye binalarına girmeye çalışmıştı. Kosova polisi ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), belediye binalarını tel örgülerle çevirmiş ve bölgedeki personel sayısını artırmıştı.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Leposaviç, Zveçan ve Zubin Potok belediyelerinde polisin görevlendirilmesine karşı çıkan Kosovalı Sırplar ile güvenlik güçleri arasında 26 Mayıs'ta da arbede yaşanmıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in orduya "Hazır ol" emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına hareket ettiği belirtilmişti.

1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor. Etnik Arnavutlar, Kosova'daki nüfusun yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor, ancak kuzeydeki Sırplar, kendi bölgelerinde özerk belediyelerin kurulması için AB arabuluculuğunda 2013 yılında imzalanan bir anlaşmanın uygulanmasını uzun süredir talep ediyor. Bölgede 23 Nisan'da yapılan olağanüstü yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken seçimler, bölgede çoğunluğu oluşturan Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilmişti. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567'sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar