Küba'da 63 yıl sonra bir ilk: Akaryakıt krizi nedeniyle 1 Mayıs yürüyüşü iptal edildi

Küba'nın başkenti Havana'da ilk kez "ekonomik sebeplerle" Küba Devrimi'nden bu yana büyük 1 Mayıs Yürüyüşü iptal edildi. Havana'daki ana mitingin yerine küçük çaplı kutlamaların yapılacağı duyuruldu.

Küba'da 63 yıl sonra bir ilk: Akaryakıt krizi nedeniyle 1 Mayıs yürüyüşü iptal edildi

Artı Gerçek - Küba'da akaryakıt krizi bu seneki 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda yapılacak yürüyüşü iptal ettirdi. Küba'daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında normalde adanın her yerinden yüz binlerce kişi başkent Havana'daki Devrim Meydanı'nı dolduruyor. Ancak BBC'nin aktardığına göre bu sene ilk kez 1959'daki Küba Devrimi'nden bu yana 1 Mayıs yürüyüşü "ekonomik nedenlerle" iptal edildi.

KÜÇÜK ÇAPLI ETKİNLİKLER SÜRECEK

Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 ve 2021'de de 1 Mayıs etkinlikleri iptal edilmişti. Havana'da ana miting iptal edilse de küçük çaplı etkinliklerin sürmesi bekleniyor. Küba İşçi Sendikası Başkanı Ulises Guilarte de Nacimiento da salı günü yaptığı açıklamada, yerel topluluklarda, okullarda ve işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarının "maksimum kemer sıkma" koşulları altında yapılmaya devam edeceğini söyledi. ”

DİAZ-CANEL: İHTİYACIMIZ OLAN AKARYAKITIN ÜÇTE İKİSİNİ ALABİLİYORUZ

Küba'da son haftalarda akaryakıt krizi nedeniyle benzin istasyonlarda uzun kuyruklar oluşmuş, sürücüler bazen günlerce benzin almayı beklemişti. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel bu ay başında yaptığı açıklamada Küba'nın şu anda ihtiyacı olan akaryakıtın sadece üçte ikisini sağlayabildiğini duyurmuş, tedarikçilerin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini söylemişti.

Küba'nın akaryakıt krizinin temelinde ABD'nin on yıllardır uyguladığı ambargo yatıyor. Küba'nın düşük kaliteli ham petrole erişimi varken, adada bunu işleme tesisleri bulunmuyor. Küba'nın en büyük yakıt tedarikçisi olan Venezuela'dan yapılan yüksek kaliteli ham petrol sevkiyatı son yıllarda yüzde 50 oranında düştü. Uzmanlar Venezuela'nın kendisinin ciddi sorunlar yaşadığını ve sosyalist müttefikini sübvanse etmenin giderek zorlaştığını söylüyor. Son akaryakıt kıtlığı Kübalıların karşılaştığı günlük baskılara yeni bir ek yaptı. Adada tipik bir aylık maaş 150-200 dolar ( yaklaşık 3 bin-4 bin TL) , bir litre yemeklik yağ ise 30 dolar (583 TL). (DIŞ HABERLER)