Küçük İtalyan adası Lampedusa 'krizde': 48 saatte ada nüfusundan fazla göçmen ulaştı

Küçük İtalyan adası Lampedusa 'krizde': 48 saatte ada nüfusundan fazla göçmen ulaştı
İtalya'nın Lampedusa adasının belediye başkanı son 48 saattte adaya Kuzey Afrika'dan yola çıkan yaklaşık 7 bin göçmenin geldiğini söyledi. Başkan Mannino "Ada kriz içinde. Avrupa ve İtalya hükümeti acilen devriye girmeli" dedi.

Artı Gerçek - İtalya'nın Lampedusa adasının belediye başkanı son iki gün içinde Kuzey Afrika'dan yola çıkan binlerce mültecinin dayanıksız teknelerle adaya çıkmasının ardından küçük adada "bir kriz" yaşandığını söyledi.

'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR NOKTAYA GELDİK'

Akdeniz'de Tunus, Malta ve İtalya'nın Sicilya arasında yer alan Lampedusa, Avrupa Birliği'ne ulaşmak isteyen pek çok göçmenin ilk uğradığı liman ve nüfusu 6 binin biraz üzerinde. Belediye Başkanı Filippo Mannino ise İtalya'nın RTL 102.5 radyosuna verdiği demeçte "Son 48 saat içinde, onları her zaman kollarını açarak karşılayan Lampedusa'ya yaklaşık 7 bin kişi geldi. Ancak artık geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştık ve ada kriz içinde. Avrupa ve İtalya hükümeti hızlı bir destek operasyonu ve insanların hızlı bir şekilde nakledilmesi için derhal devreye girmelidir" dedi.

BU YIL İTALYA'YA ULAŞAN GÖÇMEN SAYISI 2016 YILINDAKİ REKORA YAKIN

Lampedusa rıhtımındaki bazı göçmenler, feribotla Sicilya'ya nakledilmeyi beklerken yaz güneşinden korunmak için başlarının üzerine havlu koydular. Lampedusa'da resmi kapasitesi sadece 400 olan bir göçmen kabul merkezi bulunuyor. Milano'daki ISPI düşünce kuruluşundan göç verileri analiz uzmanı Matteo Villa, Reuters'a yaptığı açıklamada bu yıl İtalya'ya gelen göçmen sayısının 180 binden fazla kişinin geldiği 2016 yılındaki rekora yakın olduğunu söyledi. Villa, Lampedusa'nın özellikle baskı altında olduğunu çünkü son üç ayda göçmen teknelerinin yüzde 90'ının en yakın Afrika ülkesi olan Tunus'tan geldiğini ve denizde göçmenleri yakalamak için daha az arama kurtarma misyonu olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın son verilerine göre Yılbaşından bu yana yaklaşık 124 bin "deniz göçmeni" İtalya kıyılarına ayak bastı. Bu rakam 2022 yılının aynı döneminde kaydedilenin neredeyse iki katı.

MELONİ: AVRUPA REFAH SİSTEMİ KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNÜ AVRUPALILARA EMANET ETMEK GEREK

Adaya gelenler, geçen Ekim ayında göçü engelleme vaadiyle iktidara gelen Giorgia Meloni'nin sağcı hükümeti için de bir baş ağrısı. Sağcı Lig Partisi'nden Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, diğer AB üyelerinden destek gelmemesini kınayarak göçmenlerin gelişini "bir savaş eylemi" ve "sosyalist bir Avrupa'nın sembolü" olarak nitelendirdi. Meloni ise Budapeşte'de düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada bazı yasal göçlerin Avrupa'ya ekonomik fayda sağlayabileceğini ancak kıtanın demografik krizine çözüm olamayacağını savundu. "Yasal göç kotasının ekonomilerimize olumlu bir katkı sağlayabileceğini düşünüyorum, ancak Avrupa refah sistemi krizinin çözümünü Avrupalı ​​vatandaşlara emanet etmenin bizim için daha sorumlu olacağına inanıyorum" dedi. Meloni hükümeti yardım kuruluşlarına ait kurtarma botlarının faaliyetlerini kısıtlanmış, gemilerine el koymuş, birden fazla kurtarma yapmalarını yasaklamış ve göçmenleri karaya çıkarmak için daha uzun mesafeler kat etmelerini sağlamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar