‘Kürdistan'ın bağımsızlığı referandumu Eylül’de yapılacak’
Kürdistan Bölgesel Parlamentosu Başkan Yardımcısı 1 aya kadar parlamentonun yeniden çalışmalara başlayacağını ve referandumun Eylül’de yapılacağını açıkladı.
HABER MERKEZİ - Sonbahar’da bağımsızlık referandumuna hazırlanan Irak Kürdistanı bölgesinde öncelikli konulardan biri de işlevsizleştirilen parlamentonun ne zaman yeniden faal olabileceği.
Konuyla ilgili konuşan Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dr. Cafer İbrahim, parlamentonun yeniden aktifleşmesi için ciddi girişimlerin olduğunu ve 1 aya kadar parlamentonun çalışmalarına başlayıp bağımsızlık referandumu sürecindeki rolünü oynamaya başlayacağını söylüyor.
Parlamentonun şimdiye kadar çalışmalarına başlayamamasını partiler arasındaki sorunlara bağlayan Cafer İbrahim, Rudaw internet sitesine verdiği söyleşide, Erbil’e girişi Kürdistan Demokrat Partisi’ne bağlı özel peşmerge birlikleri tarafından engellenen Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed’in durumuna ilişkin de şunları aktarıyor:
"Onun parlamento başkanlığı makamı ile herhangi bir ilişkisi kalmamıştır."
Sorunun çözümü için herhangi bir partiyi ya da siyasi tarafı suçlamak yerine parlamentonun ulusal bir kurum olduğu ve bu özelliğin tüm tarafları sorumlu kıldığını hatırlatmayı tercih ettiğini belirten Cafer İbrahim, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin çizdiği yol haritasının önemsenmesi gerektiğine de şu sözlerle dikkat çekiyor:
"Başkan Barzani’nin mesajı çok açıktı. Sorunun çözümü için şeffaf bir yol haritası sunmuştu. Bu mesajın içeriğine dönük ciddi çalışmalarda yürütüldü. Sorunun çözümünde esas sorunlar parlamentoda yaşanmıştı. Şimdi alabildiğine olumlu bir atmosfer var. Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), iyi bir işbirliği içinde hareket ediyorlar. Diğer taraflarda bu işbirliğine katkı sunuyor, katılıyor. İslami Birlik Hareketi bu çabada önemli bir rol oynuyor. Öyle düşünüyorum ki şimdi her zamankinden daha fazla çözüme yakınız."
Parlamentonun aktifleştirilmesi ile referandum arasındaki ilişkiye de değinen Cafer İbrahim, söz konusu söyleşide şunları belirtiyor:
"Parlamento, referandum için gerekli tüm yasal adımları attı. En önemlisi de komisyon oluşumu ile referandum yasasını çıkarmasıdır. Bu yasa komisyonu yetkili kılıyor ve gerek duyduğu zaman referandum çalışmalarını başlatmasına olanak sağlıyor. Bu durum referandum açısından önemlidir. Genel seçimlerden daha sade bir biçimde referandumu gerçekleştirmek için tüm kolaylıklar da vardır. Yani yasal anlamda hiçbir kaygı ve sıkıntımız yoktur."
Referandum oylamasının nerelerde yapılacağına dair bir soruyu yanıtlayan Cafer İbrahim, "Referandum Kürt halkının referandumudur, yalnız Kürdistan Bölgesi’nin değil" diyerek şunlara dikkat çekiyor:
"Irak’ın hangi ilçesinde, bölgesinde yaşıyor olursa olsun Kürt olan herkes bu referandumda oy kullanabilecek. Hatta vatandaşımız olan yurt dışındaki Kürtler de oy kullanarak tercihlerini belirtebilecekler."
Sorunlu bölgelerin referanduma nasıl dahil olabileceğini ise şu sözlerle açıklıyor:
"Irak Anayasası’nın 140. maddesine göre sorunlu bölgelerin hangi bölgeye bağlanacağına ilişkini referandumunun şimdiye kadar yapılması gerekiyordu. Bu yapılmadı. 2014 yılında Irak ordusu, sorunlu olan bu bölgelerin tümünden geri çekildi, bir kısmı DAİŞ’in eline geçti. Şimdi bu bölgeleri peşmerge koruyor. Bunları Kürdistan Bölgesi’nden ayrı tutamayız. Kürdistan Bölgesi’nin bir parçası gibi buralarla da tüm iletişimimiz sürüyor ve buralarda referanduma dahil olacak."
Referandum için yeni bir komisyona ihtiyaç duyulabileceğini belirten İbrahim, "Referandumda bir kampanya süreci olacak. Belki bazıları hayır kampanyası yürütecek. Bu süreci yönetecek yeni bir yapılanma lazım. Bu yapılanma her kesimin görüşlerine açık olmalı. Bu sürecin teknik ve siyasi işleyişini üstlenecek, uzlaşıyla oluşmuş bir yapılanma olmalı" dedi.
Cafer İbrahim, parlamentonun işlevini kazanmasıyla birlikte referandum sürecinin daha hızlı ilerleyeceğini ve bu yılın Eylül ayında referandumun yapılacağını söyledi.