Küresel siber saldırının arkasında Kuzey Kore izi!
150 dolayında ülkeyi vuran "Wannacry" virüsü ile Kuzey Kore’nin suçlandığı bir dizi bilgisayar korsanlığı arasında benzerlikler olduğu söyleniyor..
HABER MERKEZİ - Bilgisayar güvenliği araştırmacıları, dünya genelinde onbinlerce şirket ve idari kurumu vuran siber saldırı ile Kuzey Kore arasında potansiyel bir bağlantı keşfettiklerini açıkladı.
ANF'de yer alan haber göre, Google’da çalışan bilgisayar uzmanı Neel Nehta, 150 dolayında ülkeyi vuran "Wannacry" virüsü ile Kuzey Kore’nin suçlandığı bir dizi bilgisayar korsanlığı arasında benzerlikler olduğunu söyledi.
Başka uzmanlar da, tam bir sonuca varmak için yeterli olma da Kuzey Kore’nin bu saldırıları düzenlemiş olabileceğini savundu.
Bilgisayar güvenlik şirketi Kaspersky, "Şimdilik Wannacry’nin en eski versiyonları üzerine daha fazla araştırma gerekiyor" dedi. Kaspersky, "Kesin bir şey var. Neel Mehta’nın keşfi, Wannacry’nin kökenlerine ilişkin şimdilik en belirgin ipucudur" diye ekledi.
Bir fidye yazılımı olarak değerlendirilen "WannaCry", bilgisayara sızdığı anda dosyaları kilitliyor. Kullanıcılardan, bilgisayarlarını yeniden kullanabilmeleri için ilk etapta 300 dolar isteniyor. Daha sonra bu miktar arttırılıyor. Ödemelerin, sanal bir para olan "bitcoin" olarak yapılması isteniyor.
Bilgisayar korsanlarının siber saldırı için ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) kullandığı güvenlik açığından yararlandığı tahmin ediliyor. Saldırı, dosyalara veya bağlantı adreslerine eklenmiş virüslerle gerçekleştirildi.
Küresel siber saldırıda 150 dolayında ülkede en az yüzbinlerce kişinin etkilendiği bildiriliyor. Sadece Çin’de yüzbinlerce bilgisayar ile 30 bine yakın kurumun saldırıdan etkilendiği bildirildi.
Siber saldırılardan sonra genellikle Rusya hedef gösteriliyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "WannaCry" ile hiçbir şekilde bağlantılarının olmadığını söyledi.