'Kürtler, Akdeniz'in kapısı İdlib'e ilerleyebilir'
Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf, "Akdeniz’e ulaşmak, bizim yasal hakkımız” dedi.
HABER MERKEZİ - Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf, hedeflerinin Akdeniz’e ulaşmak olduğunu söyledi. Yusuf, "Akdeniz’e ulaşmak, Suriye için hedefimiz. Akdeniz’e ulaşmak, bizim yasal hakkımız" dedi.
The Guardian’ın pazar gazetesi The Observer’a konuşan Yusuf, "Akdeniz’e ulaşırsak, Suriye nüfusunun birçok sorunu çözülür, bundan herkes yararlanır" ifadelerini kullandı. Yusuf, "Bu açıklamanın, IŞİD’in kuzey Suriye’den temizlenmesine yardım etmeleri sonrası denize açılan bir ticaret rotası için ABD’den siyasi destek talep etmek anlamına gelip gelmediğine" ilişkin soruya da "Tabii ki" yanıtını verdi.
The Oberver’a isim vermeden konuşan bir başka Kürt yetkili ise YPG’nin şu an cihatçı isyancıların kontrolünde olan, Hatay sınırında bulunan Akdeniz’e yaklaşık 55 kilometre mesafedeki İdlib’e ilerleyebileceğini savundu. Yusuf ise İdlib konusunda daha temkinli davranarak, olası bir taaruzun ‘gelişmelere dayalı olacağını’ söyledi. Yusuf, "Eğer bu bölgeyi teröristlerden temizlersek, belki o bölgeyi de temizlemek için diğer tarafa gideriz. İdlib, terör listesinde bulunan El Nusra’nın işgali altında" diye konuştu.
‘RAKKA’YI RAKKALILAR YÖNETECEK’
Yusuf, Rakka’da IŞİD sonrası nasıl bir yönetim kurulacağı konusunda halkın vereceği kararın önemli olduğunu belirterek "Deyre Zor ve Rakka halkı DSG’nin gelmesini istiyor; esasında DSG, bu bölgelerin halkından oluşuyor" dedi.
‘TÜRKİYE’Yİ KÜPLERE BİNDİRECEK’
Haberi kaleme alan Mark Townsend şu yorumu yaptı: "Suriyeli Kürtler komşu Türkiye’yi küplere bindirecek bir hamleyle, Kürt bölgesi Rojava’yı Akdeniz’le birleştirerek ülkenin kuzey bölgesinin haritasını yeniden çizme planlarını ifşa etti. Kürtlerin Suriye’nin kuzeyindeki artan özgüveninin yeni bir işareti olarak yetkililer, Rakka’yı ve diğer kentleri IŞİD’den kurtarma operasyonundaki rollerine ilişkin anlaşma kapsamında, Akdeniz’e açılan bir ticaret koridoru yaratmak için ABD’den siyasi destek talep etmeyi planladıklarını açıkladı."
The Observer’ın konuyla ilgili ulaştığı bir Amerikan Dışişleri yetkilisiyse, Washington’ın ‘tek taraflı ilan edilmiş yarı otonom bir bölgeyi tanımayacağını’ yineleyerek, ‘Suriye’nin geleceğine Suriyelilerin karar vereceğini’ söyledi.