Kurucusu Fransa'da gözaltına alındı, ama Macron sıkı Telegram kullanıcısı çıktı, ifade özgürlüğü tartışmasının çapı büyüdü

Fransa'nın Telegram kurucusunu gözaltına almayı organize suça bağlamasına rağmen, "ifade özgürlüğü, hassas bilgiler ve şifreleme anahtarlarının tehlikede olduğu" tartışması büyüdü. Üstelik Macron'un platformun sıkı kullanıcısı olduğu ortaya çıktı.

Kurucusu Fransa'da gözaltına alındı, ama Macron sıkı Telegram kullanıcısı çıktı, ifade özgürlüğü tartışmasının çapı büyüdü

Artı Gerçek - ABD ile Avrupa'da erişimin yasaklandığı Rusya ve Çin'le ilgili alternatif görüşlerin yer aldığı Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov'u gözaltına alan Fransa'nın bunu neredeyse dünyadaki tüm organize suç faaliyetlerine iştirakle gerekçelendirmesi yeni bir tartışma başlattı. Özellikle Durov'a yöneltilen suçlamalar arasında "yetkililere bilgi vermeyi reddetmesinin" de bulunması, ifade özgürlüğü ve dijital mahremiyetin korunması meselelerinde endişe ve eleştirilere neden oldu.

GERİSİNDE ABD YÖNETİMİ Mİ VAR?

Şifreli mesajlaşma ve sosyal medya platformu Telegram'ın sıkı kullanıcıları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da olduğu iddiası tartışmaya tuz biber ekerken, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Durov'u gözaltına alınmasının gerisinde ABD yönetiminin olduğunu öne sürdü.

TÜM FRANSIZ SİYASİLERİ TELEGRAM KULLANICISI

ABD merkezli haber sitesi Politico'ya adının açıklanmaması şartıyla konuşan eski bir Fransız milletvekili, Fransız cumhurbaşkanı ve siyasi elitlerinin Telegram uygulamasını aktif olarak kullandığını söyledi.

Buna göre Telegram, ilk cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasından beri uygulamayı kullanan Macron, bakanlar kurulu üyeleri ve iktidar destekçileri dahil tüm partilerin yetkilileri arasında son derece popüler.

KURUCUSU GÖZALTINDA, MACRON TELEGRAM'DA

Telefon rehberinde Macron'un numarası bulunan eski milletvekili, Politico'ya telefonundan, Macron'la Telegram sohbetlerini gösterdi. Buna göre Durov'un cumartesi günü gözaltına alınmasından üç gün sonra Telegram'ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı'nın çevrimiçi durumu, "yakın zamanda giriş yaptı" olarak gözüküyor.

DUMA BAŞKANI: WASHİNGTON'IN TELEGRAM'I ELE GEÇİRME ÇABASI

Hal böyleyken, Durov'un özel muameleyle vatandaşlık aldığı Fransa'da Telegram'ı uyuşturucu kaçakçılığı, pedofili, dolandırıcılık, kara para aklamanın suç ortağı haline getirdiği iddiasıyla gözaltına alınması, spekülasyonları beraberinde getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kıdemli müttefiki olarak tanınan Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, ABD'nin Fransa aracılığıyla Telegram üzerinde kontrol kurmaya çalıştığını iddia etti.

Volodin, "Telegram, ABD'nin hiçbir etkisinin olmadığı az sayıdaki ve aynı zamanda en büyük internet platformlarından biri. ABD başkanlık seçimlerinin arifesinde, (Başkan Joe) Biden açısından Telegram'ı kontrol altına almak önemli" paylaşımını yaptı.

RUS DEVLET SIRLARINI BATI'YLA PAYLAŞMAMASI TEMENNİSİ

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SRV) Başkanı Sergey Narışkin, Durov'un Telegram'daki hassas bilgileri Batılı ülkelerle paylaşmamasını temenni etti. Narışkin, Durov'un Telegram'daki hassas bilgileri Batılı ülkelerle paylaşıp paylaşmayacağına ilişkin soruyu "Bunun olmasına izin vermeyeceğini umuyorum" diye yanıtladı.

'HASSAS MESAJLARINIZI SİLİN'

Rus devlet medyası RT’nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Durov'un "Telegram şifreleme anahtarlarının alınması için gözaltına alındığını" ileri sürerek, uygulamayı kullanan Rus yetkililere "Hassas mesajlarınızı silin" çağrısı yaptı.

KREMLİN: SUÇLAMALAR CİDDİ, KANITLARIN DA CİDDİ OLMASI LAZIM

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugünkü basın toplantısında, Fransa, Telegram kurucusuna yönelttiği suçlamalara dair ciddi kanıtlar sunmazsa, bunun siyasi olarak değerlendirileceğini söyledi:

"Suçlamalar oldukça ciddi. Bu yüzden ciddi kanıtlar sunulması gerekiyor. Aksi takdirde bu iletişim özgürlüğünün kısıtlanması ve büyük bir şirketin başkanının doğrudan tehdit edilmesi anlamına gelecek. Yani bu durum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu mesele hakkında konuşurken dün reddettiği siyasi kararın ta kendisi olacak."

Peskov, Moskova'nın Durov'a yardım etmeye hazır olduğunu, ancak girişimcinin Rusya vatandaşlığının yanısıra Fransa vatandaşlığına sahip olmasının durumu zorlaştırdığını belirtti.

ZAHAROVA: BATILI STK'LER NİYE SUSPUS?

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 2018'de Rus yetkililer ile Telegram arasında sorun yaşanırken, bazı Batılı STK'lerin Rus makamlarını eleştirdiğini hatırlatarak, bu kuruluşların şimdi Fransa'dan Durov'un serbest bırakılmasını talep edip etmeyeceklerini sordu.

NAVALNIY CEPHESİ: DUROV SERBEST BIRAKILMALI

Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden Batı destekli muhalif Aleksey Navalnıy'in eski başdanışmanı Leonid Volkov, Telegram'ın suçlular için elverişli bir alan haline gelse de Durov'un serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Volkov, "Durov, Telegram kullanıcılarının işlediği suçların ortağı değildir" dedi.

SNOWDEN: FRANSA'NIN BU SEVİYEYE DÜŞMESİNE ŞAŞIRDIM

2013'te ABD'nin diğer ülkelerin liderleri dahil yabancı ülke vatandaşlarına ait tüm iletişimi yasadışı izlediğini ifşa eden belgeleri yayımlayan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) eski analisti Edward Snowden, Durov'un gözaltına alınmasını "temel insan hakları olan ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı" olarak niteledi. Snowden, X'te " Macron'un özel iletişim uygulamalarına erişim için rehin alma seviyesine inmesine şaşırdım ve derinden üzüldüm. Bu sadece Fransa'yı değil, dünyayı da alçaltıyor" paylaşımını yaptı.

CARLSON, DİKTATÖRLÜK MÜHRÜNE BENZETTİ

Donald Trump'a yakın çizgideki Amerikalı gazeteci Tucker Carlson, "Telegram CEO'sunun Fransa'da gözaltına alınması ve Biden yönetiminin bunu teşvik etmesinin, diktatörlüğün damgasını taşıdığı" yorumunu yaptı.

HEM RUSYA HEM UKRAYNA İÇİN ÖNEMLİ PLATFORM

Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinden beri bazı analistlere göre "sanal savaş alanına" dönüşen Telegram'ı hem Rusya yönetimi ile ordusu hem Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Kiev yönetiminin diğer yetkilileri aktif şekilde kullanıyor. (Reuters, Al Arabiya, AA, Dış Haberler)

rusya fransa ifade özgürlüğü Emmanuel Macron TELEGRAM pavel durov