Kuzey İrlanda'da birlik yanlılarının şiddet eylemleri durdurulamıyor
Kuzey İrlanda'da, birlik yanlıları bir haftadır şiddet eylemlerini sürdürüyor. Olayların 'barış duvarı' olarak bilinen Shankill Yolu'nun her iki tarafına da sıçraması endişeye sebep oldu.
Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta, IRA'nin siyasi kanadı olarak nitelendirilen Sinn Fein partisi üyeleri ve yetkililerinin bir cenaze töreni sırasında Coronavirus yasaklarını ihlal etttiğini ve polisin buna göz yumduğunu savunan birlik yanlılarının geçen hafta başlattığı şiddet eylemleri devam ediyor.
Polisin "yıllardır görülmeyen büyüklükte" olduğunu söylediği şiddet eylemleri, yapılan tüm çağrılara rağmen durmadı.
Perşembe gecesi bir kez daha sokağa çıkan birlik yanlılarını durdurmak için polis de 6 yıl sonra ilk kez TOMA kullandı.
Birlik yanlılarınca başlatılan şiddet olayları ayrılıkçı bölgelere de sıçradı. Tarafları ayıran ve "barış duvarı" olarak bilinen Shankill Yolu'nun her iki tarafında da göstericilerle polis karşı karşıya geldi.
Kuzey İrlanda Adalet Bakanı Naomi Long, olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, "iki tarafı ayıran alanlarda daha fazla şiddet görmenin üzücü olduğunu" belirtirken, "Şiddet hiçbir işe yaramaz. Sadece çok daha iyisini hak eden yerel halkın kapısına korku ve endişe getiriyor." dedi.
Bir haftadır devam eden olaylarda onlarca polisin yaralandığı bildirilirken, bir otobüsün yakıldığı çarşamba gecesi açıklamada bulunan Başbakan Boris Johnson, "Kuzey İrlanda'daki şiddet olayları, özellikle halkı ve işletmeleri koruyan polise yönelik saldırılar, bir otobüs şoförüne ve bir gazeteciye saldırı, beni derinden endişelendirdi." demişti.
Birlik yanlıları, Avrupa Birliği (AB) ile varılan Brexit anlaşması gereği Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık'ın geri kalanı arasında ticarete sınırlama getiren düzenlemeye de karşı çıkıyor.
Protokole göre Brexit'e rağmen Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık'ın geri kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.
Birlik yanlıları, Kuzey İrlanda Protokolü'nün ticarete zarar verdiğini ve Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'taki konumunu tehdit ettiğini savunuyor. (HABER MERKEZİ)