Kuzey Suriye halkları, federasyon için seçimlere gidiyor
Yerel meclis ve kanton eş başkanlarının seçimleri 1 Aralık günü gerçekleştirilecek. Farklı halklardan seçmenler gelişmeleri Artı Gerçek'e değerlendirdiler.
Kuzey Suriye Kurucu Meclisi, Kuzey Suriye Federasyonunun oluşması için üç aşamalı bir seçim kararı aldı. İlk aşama 22 Eylül'de Kuzey Suriye'deki komün eşbaşkanlarının seçilmesiyle son bulmuştu. İkinci aşama olan yerel meclis ve kanton eş başkanlarının seçimleri ise 1 Aralık günü gerçekleştirilecek.
Kuzey Suriye çok uluslu ve kültürlü bir coğrafya olduğu için burada yaşayan farklı ulus, inanç ve azınlıkların hepsini kapsayacak bir sistemin federasyon olduğu konusunda Kuzey Suriye yönetimi hem fikir. Federasyonun oluşabilmesi için ise üç aşamalı seçimler belirleyici. Seçimler Suriye'nin geleceği açısından da büyük bir önem taşıyor. Kuzey Suriye hakkında en belirleyici olan sistemin burada yaşayan halkların istedikleri olarak ele alırsak, seçimler halkta büyük bir coşku yaratıyor diyebiliriz.
Genel olarak Kürtlerle anılan bu sistemde Kürtler kadar Araplar, Süryaniler, Aşuriler ve diğer toplulukların da varlığı söz konusu. Burada yaşayan topluluklar kendi kimlikleriyle ve kendi yerel yönetimlerini oluşturabilmek adına ilk defa seçimlere gidiyorlar. Buradaki seçimlerin özgünlüğüyse kadın seçmenlerin eşit temsiliyeti yani yönetimde yüzde elli kotaya sahip olması, 18 yaşın seçme ve seçilme hakkının olması ve ulusların kendi ulusal, kültürel ve mezhepsel olarak kendi kimlikleriyle seçimlere katılması.
Yakın zaman önce Kuzey Suriye Yüksek Seçim Kurulu tarafından 'Demokratik Ulus Listesi' adındaki seçmen listesi açıklandı. Bu listede Arap, Süryani ve Kürtlerin bulunduğu yirmi siyasi parti ve birçok bağımsız insan yer alıyor. Seçmen listesinin açıklanmasıyla birlikte Kuzey Suriye'de seçimlere katılan siyasi partiler, bağımsızlar bir bütün seçmen adayları propagandalarını yapmaya başladı.
Kamışlo'da gerçekleştirilen bir kutlamada farklı siyasi partilerin, ulusların ve kültürlerin bir araya geldiği bir kutlama görüyoruz. Genel olarak kutlamaların seçim sonrası yapılması ve burada ise seçimler henüz gerçekleştirilmeden bir kutlamanın olması durumu şaşırtıcı. Hem de birçok farklı görüşten ve ulustan, mezhepten insanın katılımıyla gerçekleşen bir kutlama. Sahnede Süryanice, Arapça ve Kürtçe şarkılar sırasıyla çalıyor ve halklar kendine özgü geneleneksel danslarını sergiliyorlar.
Kamışlo'da bulunan Süryani Kültür Cemiyeti'nde yöneticilik yapan kendisi de Süryani olan Elizabeth Kuzey Suriye Federasyon Seçimleri ile ilgili şunları söylüyor: Kuzey Suriye Federasyonunu oluşturabilmek için seçimler vazgeçilmez bir durum. Biz burada yaşayan halklar olarak federasyon projesini önemsiyoruz. Ve en uygun sistem olduğunu da düşünüyoruz. Demokratik bir yönetim oluşturabilmek için biz devrim sürecinin başından bu yana farklı halklar olarak el ele tutuştuk. Biz Asuri ve Süryaniler Baas Rejimi sürecinde haklarımızı elde edemedik. Çünkü tek ulus ve mezhebe dayanan bir sistemdi. Hiçbir zaman Asuri ve Süryani olarak tanınmadık. Demokratik ulus denilen bu sistemde ise Kuzey Suriye'de birlik oluşturulurken, bütün halkların temsil edildiği bir sistem istiyoruz.
Ulusal Arap Konseyi'nden ve kendisi de bir Arap olan Abdülrezak Attei ise Kuzey Suriye seçimlerinin burada yaşayan halkların bütününü ifade ettiğini söyleyerek, "Biz Ulusal Arap Konseyi olarak oluşturulan demokratik ulus seçim listesindeyiz. Arap halkı diğer halkları devrim sürecinin başlangıcından beri birlikte hareket etti. Bu süreçte özerk yönetimler oluşturuldu ve bu büyük bir deneyimdi. Kazandığımız bu deneyimle şimdi seçimlere giderek Kuzey Suriye Federasyonu'nu oluşturuyoruz. Araplar olarak buradaki yerel yönetimin bir parçası olmak istiyor ve bu sisteme inanıyoruz" dedi.
Rojava Üniversitesi'nde okuyan Dirbesiyeli ve Kürt olan Dilyar Uso seçim kutlaması için geldiği Kamışlo'da, seçimlerin Rojava'da Kürtler açısından bir ilk olduğunu söyleyip, Kürtlerin yüzyıllarca sömürge altında kalmış olduklarını, haklarının olmadığı ve konuştukları dilin bile yasak olduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında, "Artık sesimizi tüm dünya duyuyor. Rakka ve Kuzey Suriye'de kazandığımız başarılar artık görülüyor. Kendi anadilimizi konuşup, okula gidebiliyoruz. Bu seçimlerde gençlere verilen bu hak çok önemli. Çünkü bu sistem gençlerin toplumda öncü olduğunu kabul ediyor" diye söyledi.