Lavrov: Türkiye ve Suriye'ye Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdik

Lavrov: Türkiye ve Suriye'ye Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdik
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek iki ülkeye Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiklerini söyledi. Rus Bakan normalleşme önündeki engelin ise ABD olduğunu savundu.

Artı Gerçek- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile dün görüştükten sonra bugün Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye-Suriye ilişkilerine değindi. Lavrov iki ülkeye Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini söyledi. Lavrov ayrıca Suriye-Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi önündeki engelin ABD olduğunu savundu.

'KİMSE ADANA MUTABAKATI'NI FESHETMEDİ'

Rusya'da yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü ve 1 Eylül Bilgi Günü olması vesilesiyle Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) öğrencilerine hitap eden Lavrov, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecine değinerek, "Yol haritası taslağını bu yılın haziran ayında tüm meslektaşlarımıza ilettik. Şu anda değerlendiriliyor, bu taslağın onaylanabileceği, genel kabul edilebilir duruma getirilmesi için temaslar sürüyor" dedi.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre “Resmi olmayan temaslarımızda 1998’de Adana Mutabakatı imzalandığı zamanki felsefeye dönülmesini önerdik” diyen Lavrov "Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor, kimse onu feshetmedi" ifadelerini kullandı.

'NORMALLEŞME ÖNÜNDEKİ ENGEL ABD'NİN HUKUKSUZ FAALİYETLERİ'

Suriye ile Türkiye arasındaki normalleşmenin önündeki sorunlardan birinin ABD'nin Suriye topraklarındaki hukuka aykırı faaliyetleri olduğunu savunan Lavrov, "Türklerin güvenliklerine tehdit olarak nitelendirdiği radikal Kürt örgütlerinin ayrılıkçılığını kararlı bir şekilde körükleyen ABD'dir, dolayısıyla bu süreçler birbiriyle bağlantılıdır" görüşüne yer verdi.

ADANA MUTABAKATI NEDİR?

1998’de Türkiye'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz, Suriye'de ise Devlet Başkanı Hafız Esad görev yaparken yapılan Adana Mutabakatı özellikle PKK'ye karşı yapılmış bir anlaşmaydı. Adana Mutabakatı’na göre Suriye, ülkesindeki tüm PKK kamplarını kapattıracak ve faaliyetlerini sonlandıracaktı. Türkiye ile Suriye arasında, 21 Aralık 2010’da Adana Mutabakatı’nı daha geniş ve etkin kılmayı amaçlayan 22 maddelik “Terör ve terör örgütlerine karşı ortak işbirliği anlaşması” imzalanmıştı. Ankara'da imzalanan anlaşmada dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in imzaları bulunuyor. Anlaşma 26 Nisan 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

RUSYA'NIN SDG İLE ŞAM YÖNETİMİ ARASINDAKİ ARABULUCULUĞU BAŞARISIZ OLMUŞTU

Suriye'de Rusya'nın ara buluculuğunda omurgasını Kürt güçlerin oluşturduğu SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ile Beşar Esad yönetimi arasında yürütülen müzakereler, ihtilaflardan dolayı sonuçsuz kalmıştı. Türkiye, SDG’nin kontrol ettiği alanları terk etmesini, Suriye ise Türk askerlerinin bulunduğu alanlardan çekilmesini talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar