Libya: Altı Hristiyan, misyonerlik sebebiyle idam cezasıyla karşı karşıya
Libya'da Hristiyan dinini yaymaya çalışan altı kişi, 'toplumsal düzenin temel yapısını değiştirmeye ve hükümeti devirmeye çalıştıkları gerekçesiyle' idam cezasıyla karşı karşıya. Ülkede, iki ABD vatandaşı nisan ayında benzer gerekçeyle sınır edilmişti.

Artı Gerçek - Libya'da aralarında berberi azınlığa mensup Libyalıların da bulunduğu altı kişi, din değiştirip Hristiyan oldukları ve Hristiyanlık propagandası yaptıkları gerekçesiyle idam cezasıyla karşı karşıya. Altı Libyalı, mart ayından bu yana 'Temel anayasal ilkeleri veya toplumsal düzenin temel yapısını değiştirmeyi' veya 'hükümeti devirmeyi amaçlayan görüşler yaymayı' amaçladıkları gerekçesiyle tutuklu bulunuyor.
ISA, 'ORGANİZE BİR ÇETE EYLEMİNİ DURDURMAYA YÖNELİK' DEDİ
Libya İç güvenlik Teşkilatı (ISA) tutuklamaların "İnsanları İslam'dan çıkarmaya ve kışkırtmaya yönelik organize bir çete eylemini durdurma" amaçlı olduğunu öne sürdü. Tutuklu avukatlarından biri, ailelerin durumu ISA tarafından internete yüklenen itiraf videolarından öğrendiğini aktardı. Videolardan birinde mühendis ve bir çocuk babası Seyfao Madi'nin 2017'de Hristiyanlığa geçtiğini ve başkalarını da değiştirmeye çalıştığını 'itiraf ettiği' görülüyor. Videoda yüzü belli olmayan ve "1977 doğumlu olduğunu, Hristiyan olduğu için ISA tarafından gözaltına alındığını" söyleyen Madi, "Libya'da Hristiyanlık için çağrı yapan ve dolaşan bir grup Libyalı ve yabancıya katıldığını" dile getirdi.
CEZA KANUNUNUN 207'İNCİ MADDESİ MUHALEFETİ BASTIRMAK İÇİN DE KULLANILIYOR
Altı Libyalı, ülkede yürürlükte bulunan ceza kanunun 207'inci maddesi uyarınca yargılanıyor. İnsan hakları savunucuları son yıllarda söz konusu yasanın muhalefeti bastırmak için bir araç olarak kullanıldığı görüşünde.
İnsan hakları örgütü 'Humanists International'a göre, Libya'nın yasal mevzuatı büyük ölçüde dine dayanıyor. 2011'de ülkenin lideri Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra yazılan geçici bir anayasa, gayrimüslimlere inançlarını uygulama özgürlüğünü garanti ediyor. Ancak Trablus'taki İslamcı hükümet ile Tobruk'taki laik hükümet arasında çatışma ve gerilim sürüyor. Bu sebeple, ülkenin İslami şeriatla yönetilen bazı bölgelerinde 'din değiştirme ve misyonerlik faaliyeti' idamla cezalandırılıyor.
Libya, nisan ayında iki ABD vatandaşını 'Hristiyan dinini yaymaya çalıştıkları gerekçesiyle' tutuklamış ardından serbest bırakarak sınır dışı etmişti. Geçen yıl da, yedi kişi ateizm iddiasıyla ISA tarafından tutuklanmış, ikisi daha sonra serbest bırakılmıştı.
2014'ten bu yana siyasi kontrol, rakip iki grup arasında bölünmüş durumda ve son büyük çatışma 2020'de yaşandı. 2021'in başlarında BM destekli bir barış planı sonucu yürürlüğe giren Libya'nın geçici hükümetinin geçen sene aralık ayında seçime gitmesi gerekiyordu ancak bu gerçekleşmemişti. (DIŞ HABERLER)
General Hafter'e bağlı güçler: Libya'da kayıp 2,3 ton uranyumu bulduk