Libya'da paralı askerler Enternasyonali
Fransız sivil ve askeri istihbaratı, Erdoğan'ın Libya'daki siyasi ve askeri gücünü değerlendirirken, müdahalenin Libya ile sınırlı kalamayacağını saptıyor.
Ragıp DURAN
ARTI GERÇEK - Fransa'da Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı ve istihbarat örgütleri kaynaklarından iyi haber alan kıdemli gazeteci Claude Angeli'nin Canard Enchainé (Zincirli Ördek) gazetesinin bu haftaki sayısında yayınlanan makalesinde Erdoğan'ın Libya ve bölgedeki girişimleri konusunda ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
Libya'da, başta Türkiye ve Rusya olmak üzere çeşitli yabancı güçler arasında egemenlik savaşının vekil askerler, yani cihatçı paralı askerler aracılığıyla sürdüğünü belirten Angeli, Erdoğan'ın uçaklar ve gemilerle bugüne kadar yaklaşık 20 bin cihatçıyı Libya'ya gönderdiğini yazıyor. Eski askeri bir deyim olan ''Savaş Köpekleri'' olarak adlandırılan bu vekil askerlerin, Ankara ile Trablusgarp yönetimleri arasında 22 Kasım 2019'da imzalanmış olan bir anlaşmayla yasal ve meşru konuma getirilmeye çalışıldığı kaydediliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Libya konusunda özellikle Türk müdahalesi konusunda geç kaldığını yazan Fransız gazeteci, Libya topraklarındaki Ankara yanlısı cihatçıların 3bin TSK mensubu tarafından yönetildiğini belirtiyor. Erdoğan'ın Libya'ya gönderdiği paralı askerlerin çoğunun IŞİD ve benzeri cihatçı grupların mensubu olduğunu yazan Angeli, kiralık askerlerin arasında Suriyelilerden sonra en çok Cezayirli, Tunuslu, Yemenli ve Sudanlı gençlerin bulunduğunu saptamış.
General Hafter'in saflarında da 3 bin Suriyeli askerin Beşar Esad tarafından Moskova üzerinden Libya'ya gönderildiğini yazan Canard Enchainé, Rus özel güvenlik ve savaş şirketi Wagner'in 2 bin mensubunun savaşta yer aldığını belirtiyor.
Erdoğan'ın Libya ile yetinmediğini, Doğu Akdeniz'de yasal olmayan yöntemlerle Kıbrıs ve Yunanistan'ın kara sularında doğal gaz ve petrol araştırmaları yaptığını hatırlatan Claude Angeli, Ankara ve Moskova'nın bir şekilde uzlaşıp anlaşarak Libya'yı ikiye bölüp paylaşabileceklerine de dikkat çekiyor. Fransız gazeteci, Hafter'in saflarında görünen Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fransız Mirage jetlerine, aynı saftaki Mısır ordusunun elinde de yine Fransız Rafale jetlerinin bulundugunu hatırlatıyor.
Sonuç olarak Fransız devleti ve hükümeti, eskiden belirli bir etkiye sahip olduğu Libya'da, bugün Moskova ve Ankara'nın yürüttüğü egemenlik savaşının Paris'i zayıflatması rahatsızlık veriyor.