Liderler zirvesine evsahipliği yapan Rusya: Türkiye'nin BRICS'e katılmasına NATO üyeliği engel değil

Liderler zirvesine evsahipliği yapan Rusya: Türkiye'nin BRICS'e katılmasına NATO üyeliği engel değil
Erdoğan'ın bugün BRICS zirvesinde Putin'le görüşmesi beklenirken, Kremlin, Türkiye'nin BRICS'e katılmasına NATO üyeliğinin engel oluşturmadığını söyledi. Geçen ay Ankara'nın BRICS üyeliği için resmen başvuruda bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen BRICS zirvesine bugün ikinci gününde katılıp Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmeye hazırlanırken, Kremlin'den açıklama geldi.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Ankara bu yönde karar verirse BRICS'e katılmasına Türkiye'nin NATO üyeliğinin engel oluşturmadığını söyledi.

PUTİN: 30'DAN FAZLA DEVLET, BRICS'E KATILMAKLA İLGİLENİYOR

Moskova'nın "Batı'nın Rusya'yı tecrit etme girişimlerinin başarısız olduğunun göstergesi" olarak sunduğu Kazan'daki BRICS liderler zirvesinde yoğun temaslarda bulunan Putin, bugünkü açıklamalarında, 30'dan fazla devletin BRICS'e katılmakla ilgilendiğini, ancak herhangi bir genişlemede denge sağlamanın önemli olduğunu dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı, BRICS liderlerine hitabında, "Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin BRICS ile temasları güçlendirme konusundaki benzeri görülmemiş ilgisini görmezden gelmek yanlış olur" diyerek ekledi:

"Aynı zamanda bir denge sağlamak ve BRICS'in etkinliğinin azalmasını önlemek gerekiyor."

'OLASI GENİŞLEME İÇİN 13 ÜLKELİK LİSTE ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILDI'

Öncesinde Rus haber ajansı TASS'a konuşan Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, olası genişleme için 13 ülkeden oluşan bir liste üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.

BRICS'in daha fazla genişlemesinin belirli kriterleri hesaba katması gerektiğini belirten Uşakov, "Onlarla BRICS'e tam üyeliğe veya uygun bir biçimde katılmaya hazır olma dereceleri hakkında konuşmamız gerekecek" dedi.

YENİ EKONOMİK GÜCE SON OLARAK İRAN, BAE, MISIR, ETİYOPYA KATILDI

2001 yılında dönemin Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O'Neill'in Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in muazzam büyüme potansiyelini vurgulayan bir araştırma makalesinde türettiği BRIC kısaltması, resmen gruplaşmaya giden Rusya, Çin ve Hindistan'ın Brezilya ve ardından Güney Afrika'yı aralarına katmalarıyla resmen kullanılmaya başlandı. Son olarak İran, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Etiyopya'nın dahil olduğu BRICS'e üyelik daveti alan Suudi Arabistan henüz resmen katılmadı.

Dünya nüfusunun yüzde 45'ini ve küresel ekonominin yüzde 35'ini oluşturan BRICS, küresel petrol üretiminin yüzde 40'ını, ihracatın yüzde 25'ini ve küresel ticaretin beşte ikisini oluşturuyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ BAŞKANI ABBAS DA ZİRVEDE

Kazan'daki zirvede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas dahil olmak üzere 20'den fazla ülke devlet ve hükümet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı Rusya, petrol ihracatının yüzde 90'ını Çin ve Hindistan'a yapıyor.

DOLAR EKONOMİSİNİ AŞMANIN ÖNEMLİ YOLU

Özellikle ekonomi cephesinde dolarsızlaşma (dedolarizasyon) kampanyası yürütmesiyle tanınan BRICS, jeostratejik cephede birlik beraberlik içinde net bir kampanya henüz ortaya koymadı.

SONUÇ BİLDİRİSİNDE UKRAYNA ÇAĞRISINA DA YER VERİLECEK

Ancak Kazan zirvesi sonuç bildirisinde Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili ortak tutum sergileneceği belirtildi. Bildiride Çin ile Brezilya'nın savaşı sona erdirme önerilerine atıfta bulunulması beklenirken, Putin, Çin-Brezilya önerilerinin savaşı sona erdirmek için bir temel olabileceğini söyledi. Kiev yönetimi ise Çin ile Brezilya'nın Moskova'nın emirlerini yerine getirdiğini iddia etti. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar