Lübnanlılar eylemlerin devam etmesini istiyor
Lübnan’da sosyal medya vergisine karşı başlayan protestoların ve genel grevin sürdürülmesi yönündeki çağrılar yaygınlaşıyor.
Hükümetin özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp gibi uygulamalardan vergi alınması kararı üzerine perşembe günü protestolara başlayan Lübnanlılar, eylemlerin sürdürülmesini istiyor.
Meydanlarda tepkilerini gösteren Lübnanlılar, hükümetin istifasının yanı sıra genel grevlerin sürdürülmesi ve yolların kapatılarak meydanların doldurulması çağrıları yapıyor.
Sosyal medya hesaplarından, bazı firmaların, çalışanlarına grevlere katılmamaları için baskı yaptığına dair haberlerin yayılması da halkın büyük tepkisine yol açtı.
İletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, zam kararından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen halk meydanlarda kalmayı tercih etti. Eylemlerde Lübnanlılar, hükümetin yolsuzluk ve işsizlikle mücadele etmediğini, gelirlerin doğru şekilde harcanmadığını vurguluyor.
Evrensel'in AA'dan aktardığı habere göre, dün gerçekleştirilen Beyrut merkez ve 6 farklı noktadaki eylemlere yaklaşık 1 milyon 700 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.
HARİRİ’DEN YENİ PAKET
Başbakan Saad el-Hariri, küçültülmüş bakanlar kurulu toplantısında yeni ekonomik paket sundu. Bakanlar kurulunda tartışılan pakete karşı çıkan hükümet ortaklarından Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, aralarında Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in de bulunduğu bazı bakanların istifasını istedi.
Canbolat daha önce Hariri'ye hükümetin istifa etmesi teklifinde bulunmuştu.
HALKI HÜKÜMETİN İSTİFASINI İSTİYOR
Dün Başkent Beyrut'un yanı sıra Cebel-i Lübnan, Trablusşam, Akkar, Sayda, Sur, Baalbek, Nebatiye ve diğer pek çok kentte kitlesel protesto eylemleri düzenlenmişti. Eylemlerde yolsuzluk ve işsizlik nedeniyle Başbakan Saad el-Hariri hükümetinin istifası istenmişti.
4 BAKANIN İSTİFASI
Hariri'nin siyasi müttefiklerinden Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, yaptığı açıklamada, Lübnan'ı içinde bulunduğu durumdan kurtarması yönünde mevcut hükümetin uygun kararlar alacağına güvenlerinin kalmadığını söyledi.
Caca, partisinden ulusal birlik hükümetinde bulunan 4 bakanın istifalarını sunmasını istediğini de duyurdu.
Söz konusu bakanların istifalarının kabulü konusunda ise Başbakan Hariri'den henüz bir açıklama gelmedi.
BANKALAR BUGÜN KAPALI
Lübnan Bankalar Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada protestolar nedeniyle bugün bankaların kapalı olacağı duyuruldu.
Lübnan Banka Çalışanları Sendikaları Birlik İcra Kurulundan yapılan yazılı açıklamada ise protestoların nedeni "mevcut hükümetin birkaç aydır uygulamaya başladığı yanlış ekonomik politikaların sonucu" olarak ifade edildi.
2015'TEN BU YANA EN GENİŞ ÇAPLI GÖSTERİLER
Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim Perşembe günü protestolara başlamıştı.
Lübnan'da 2015'te çöp krizi nedeniyle başlayan protestolardan sonra ilk defa bu çapta eylemler düzenlendiği belirtiliyor.
Farklı din ve mezheplere dayalı bir nüfus yapısına sahip olan Lübnan'da siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşanıyor. Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.