Lübnanlılar paralarının peşinde: Eski Türkiye büyükelçisi de banka bastı

Lübnanlılar paralarının peşinde: Eski Türkiye büyükelçisi de banka bastı
Lübnan'da son iki gündür çok sayıda kişi bankalarındaki dövizleri çekmek için banka şubelerini bastı. Dün ülkede meydana gelen baskınlara katılanlar arasında Lübnan'ın eski Türkiye büyükelçisi de vardı.

Artı Gerçek - Ekonomik krizin pençesindeki Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önleme amacıyla 2019'dan itibaren ülkedeki tüm döviz mevduat dondurulması ve hesaplardan para çekilmesinin kısıtlamasının ardından ülkedeki banka şubelerinde protestolar ve rehin alma eylemleri sürüyor.

'MESLEKTAŞLARIMIN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ UMURSAMIYORUM'

Bugün (5 Ekim) sabah saatlerinde ilk kez bir Lübnan milletvekili benzer bir eylem gerçekleştirdi.

Lübnanlı bağımsız, muhalif milletvekili Sintiya Zarazir, 3 yıldır dondurulan 8 bin 500 dolar mevduatını çekmek için başkent Beyrut'ta özel Byblos bankasına ait bir şubeyi bastı.

Lübnan basınına göre, yanında yardımcıları ile şubeye gelen ve diğer eylemcilerin aksine silahsız olan milletvekili Zarazir, ameliyat masrafı için bankadaki parasını çekmek istediğini söyledi.

Ancak banka yetkilileri ödeme yapamayacaklarını söyledi. Zarazir, buna karşılık parasını alıncaya kadar şubeden ayrılmayacağını ve eyleminde ısrarlı olduğunu belirtti.

Banka yetkilileri ve milletvekili arasında müzakerelerin devam ettiği, şu ana kadar Zarazir'in ikna edilemediği bildiriliyor.

Telefonla basına açıklama yapan Zarazir " Birkaç gün boyunca bankaya gelip gittim, tıbbi raporlarımı sundum ama yanıt vermediler. Daha fazla geciktiremem. Paramı almaya geldim. Bugün meclisteki diğer meslektaşlarımın ne düşüneceğini umursamadan buraya geldim. Neyin yanlış neyin doğru olduğunu ayırt edebiliyorum" dedi.

Çok sayıda banka mağduru da Zarazir'e destek için şube önünde toplanmış durumda.

Bu olaydan ayrı olarak sabah saatlerinde Biblos kentinde Beyrut Bankası'na ait bir şubeye kimliği bilinmeyen kişilerce ateş açıldı. Saldırıda yaralanan olmazken saldırganların olay yerinden kaçtığı açıklandı.

DÜN 4 ŞUBEYE BASKIN OLDU, ARALARINDA ESKİ TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ DE VAR

Bankalardaki paralarını alamayan mevduat sahipleri dün de ülkenin farklı bölgelerindeki 4 şubeye ikisi silahlı olmak üzere baskın düzenlemişti.

Banka şubelerini basanlar arasında Türkiye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya'nın Lübnan Büyükelçiliği'ni yapmış olan Georges Siam'ın da olduğu açıklandı.

Beyrut'taki IBL Bank'in bir şubesini silahsız şekilde basıp oturma eylemi yapan Siam'ın parasını çekip çekemediği bilinmiyor.

Bekaa Vadisi'ndeki Chtoura kentinde ise eski bir güvenlik mensubu Ali Sahili BLC Bank'in şubesini silahla basarak çalışanları rehin aldı. .

Hesabındaki 24 bin doları isteyen Sahili parasını çekemeden gözaltına alındı.

Sahili'nin aralarında yer aldığı banka mağdurlarının kurduğu örgütten yapılan açıklamada eski güvenlik çalışanının oğlunun Ukrayna'da eğitim gördüğü ve oğlunun paraya ihtiyaç duyduğu için bu eylemi yaptığı vurgulandı.

Lübnan'ın Trablus kentinde devlete ait elektrik şirketinin işçileri silahsız şekilde bastıkları şubede kesilen maaşları için protesto eylemi yaparaken, Tyre kentinde silahla Byblos bankasına ait şubeyi basan ve çalışanalrı rehin alan bir kişi hesabındaki 44 bin doları almaya çalıştı.

Ancak bankayla hesabındaki 9 bin dolarını çekmek için anlaşan kişi daha sonra güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Baskınların ardından açıklama yapan Lübnan Bankalar Birliği, ülkede yaşanan mevduat hesapları krizinden bankaların değil devlet yönetiminin sorumlu olduğunu belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'daki ekonomik kriz ve mudilerin banka baskınları Lübnan'da döviz rezervlerinin erimesini önlemek amacıyla 2019'dan itibaren tüm döviz mevduat hesapları dondurulmuştu.

Lübnan Merkez Bankası, Kasım 2021'de kısıtlı ve hükümetin belirlediği kur üzerinden vatandaşların parasını çekebileceğini açıklamıştı.

Ülke, bu gelişmeler nedeniyle zaman zaman çeşitli olaylara sahne olurken başkent Beyrut'ta 11 Ağustos’ta bir kişi, parasını çekemediği için silahla banka çalışanlarını tüm gün rehin almış, daha sonra teslim olmuştu.

Beyrut'ta 14 Eylül'de de bir kadın, parasını çekmek için bankayı basmış ve hesabındaki 13 bin dolarlık meblağı aldıktan sonra şubeden ayrılmıştı.

Bu olayın ardından 16 Eylül'de ülkenin farklı bölgelerinde en az 7 banka baskını daha gerçekleşmişti.

(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar