Macaristan'da hükümet 'enerji acil durumu' ilan etti

Macaristan'da hükümet, Avrupa'daki arz kesintileri ve artan enerji fiyatları nedeniyle 'enerji acil durumu' ilan etti.

Macaristan'da hükümet 'enerji acil durumu' ilan etti

Orban hükümeti, enerji krizi ile başetmek ve yeterli arzı sağlamak için yerli enerji üretim kapasitesini arttıracağını duyurdu. Hükümetin "acil durum" ilanını Başbakan Viktor Orban'ın özel kalem müdürü ve Devlet Bakanı Gergely Gulyas bildirdi.

Gulyas, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın uzaması ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle tüm Avrupa'da enerji fiyatlarının ciddi biçimde arttığını söyledi. Gulyas, "Doğrusu Avrupa'nın büyük bir kısmı halihazırda bir enerji krizi içinde" diye konuştu.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre Gulyas ayrıca, güncel duruma göre Avrupa'da sonbaharda ve kışın yeterli miktarda doğal gaz olmayacağını belirtti.
Gulyas, söz konusu problemin çözümü için Macar hükümetinin de diğer ülkeler gibi bazı önlemler aldığına dikkati çekerek, hükümetin bu kapsamda "enerji acil durumu" ilan ettiğini ve 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek 7 maddelik eylem planı hazırladığını aktardı.

Alınan tedbirler kapsamında, ülkedeki doğal gaz üretim miktarının 1,5 milyardan 2 milyar metreküpe yükseltileceğini ve kömür üretiminin artırılacağını vurgulayan Gulyas, hanelere sağlanan indirimli doğal gaz ve elektriğin 1 Ağustos'tan itibaren sadece ortalama hane tüketim düzeyine kadar destekleneceğini kaydetti.

Macaristan'daki doğal gaz depolama tesislerinin doluluk oranının yüzde 44 olduğunu belirten Gulyas, hükümetin daha fazla doğal gaz anlaşması imzalaması için Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'yu görevlendirdiğini söyledi.

Acil durum kapsamında enerji ihracatı yasaklanacak ve Macaristan'ın tek nükleer enerji santralinin üretimini arttırmak için çalışma süreleri uzatılacak.

Fosil yakıtlarda büyük ölçüde Moskova'ya bağımlı olan Macaristan, geçtiğimiz yıl Rus devlet enerji şirketi Gazprom ile doğalgaz alımı için 15 yıllık bir anlaşma imzalamıştı. Macaristan, petrolünün yaklaşık yüzde 65'ini ve gazının yüzde 85'ini Rusya'dan alıyor.

Başbakan Orban, Brüksel'in Rus petrol ihracatına yönelik yaptırımlara karşı çıkarak bu tür önlemlerin ülke ekonomisini felce uğratacağını savunmuştu.

macaristan enerji acil durum Ukrayna savaşı