Macron cephesinden hükümete talip sol ittifaka karşı tam saha pres: 'Mali kriz, ekonomik gerileme, ideolojik parçalanma olur'

Fransa'da "aşırı sağcı" RN, genel seçimleri üçüncü bitirmesine rağmen en fazla oya ve milletvekiline sahip parti konumundayken, Cumhurbaşkanı Macron'un kanadı, hükümet kurmasını engellemek için sol ittifakı öcüleştirmeye odaklandı.

Macron cephesinden hükümete talip sol ittifaka karşı tam saha pres: 'Mali kriz, ekonomik gerileme, ideolojik parçalanma olur'

Artı Gerçek - İlan ettiği baskın genel seçimlerin hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğu elde edememesiyle sonuçlanmasıyla Fransa'yı belirsizlik dönemine sokan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birinci gelen Yeni Halk Cephesi (NFP) isimli sol ittifakın hükümet kurmasına set çekmeye odaklandı.

Oysa hazirandaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden ve bunun üzerine ilan edilen baskın genel seçimlerin ilk turundan açık ara birinci çıkan "aşırı sağcı" Ulusal Birlik'in (RN) ikinci tur bittiğinde üçüncü sıraya inmesine rağmen kayıp mı yoksa kazanım mı yaşadığı tartışmaya açık.

FRANSA'DA EN FAZLA OYA VE MİLLETVEKİLİNE SAHİP PARTİ RN

2022 genel seçimlerinde kazandığı 89 milletvekilliğini bu seçimlerde 125'e çıkaran RN, bunu ittifak kurmadan tek başına yaptı. Yaklaşık yüzde 40 oy oranı, 10 milyon oyla RN, şu anda Fransa'da en fazla oya ve milletvekiline sahip parti konumunda.

Birinci gelen NFP'nin ve ikinci gelen Macron'un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) ittifakının çok parçalı, dolayısıyla kırılgan olduğu göz önüne alındığında, RN, mecliste tek başına en büyük grup olacak.

Buna rağmen Macron kampı, ikinci turda cumhuriyet cephesi stratejisi uygulayıp RN'nin önünü kesebilecek aday için kendi adayını çeken NFP'yi şeytanlaştırıp siyasi denklemden dışlama çabasına girdi.

SOL İTTİFAK İLE AŞIRI SAĞI AYNI KEFEYE KOYMA TAKTİĞİ

Macron'dan hükümeti kurma görevini talep eden NFP, başbakan adayını belirleme sürecini başlattı. Ancak sol ittifak ile aşırı sağı aynı kefeye koyan Macron kanadı, NFP veya RN ile herhangi bir güç paylaşımı olasılığını dışlarken onlarsız bir koalisyon kurmanın haftalar alacağını söyledi.

Kimin başbakan olacağına dair açıklama yapması muhtemelen günler veya haftalar alacak Macron, bugün istifasını sunan Başbakan Gabriel Attal'a "Şimdilik görevde kal" dedi.

'7 YILDIR YÜRÜTTÜĞÜMÜZ EKONOMİ POLİTİKALARINI YOK EDER'

Maliye Bakanı Bruno Le Maire de "mali kriz" ve "Fransa'nın ekonomik gerilemesi" uyarısı eşliğinde NFP'yi öcüleştirdi.

Macron'un 7 yıl önce cumhurbaşkanı seçilmesinden beri maliye bakanlığının başında bulunan, dolayısıyla cumhurbaşkanının kitlesel protestolarla karşılanan neoliberal ekonomi politikalarının mimarlarından olan Le Maire, şu paylaşımı yaptı:

"En acil risk, mali kriz ve Fransa'nın ekonomik gerilemesi. Yeni Halk Cephesi'nin kopuş programının uygulanması, 7 yıldır yürüttüğümüz ve Fransa'ya iş, yatırım ve fabrikalar kazandıran politikanın sonuçlarını yok eder. Bu proje fahiş, etkisiz ve demode. Meşruiyeti zayıf ve ikinci dereceden. Uygulanmaması gerekir."

'AŞIRI SAĞA OY VEREN 10 MİLYON KİŞİNİN MEŞRU ENDİŞELERİNE YANIT VERMELİYİZ'

"İkinci risk ise ulusun ideolojik parçalanması ve bunun beraberinde sürekli kavga ve kolektif tükenmişlik getirmesi" tezine geçen Maliye Bakanı, "Bu riski önlemek için her şeyi yapmalıyız. Yurttaşlarımızın, özellikle de RN'ye oy veren 10 milyon kişinin öfkesine ve meşru endişelerine yanıt vermeliyiz. Farklı davranmalıyız. Ulusun tüm güçlerini dahil ederek, gecikmeden dinlemeli ve yanıt vermeliyiz" telkininde bulundu. Ama "aşırı sağın" oyunun artmasında neoliberal politikalara tepkinin payını sorgulamadı.

'BOYUN EĞMEYEN'LE FRANSA'YI YÖNETMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, NFP'nin öncü partisi, Jean-Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) veya RN ile birlikte hükümet etmeyi reddetti. Darmanin, "Bu iki partiden biriyle birlikte ya da birinin desteğiyle hükümet etmenin sözkonusu olmadığını" dile getirdi.

'AŞIRI SAĞCI' ADAY: AŞIRI SOLCU OLACAĞINA MACRON'UN ADAMI OLSUN

BBC'ye konuşan RN'nin kaybeden milletvekili adayı Ivanka Dimitrova, "solcu partilerin doğal olmayan şekilde ittifakta birleşmesinin, seçmenlerin seslerini duyurmasını" engellediğini iddia etti.

RN'ye oy verenler için üzüldüğünü dile getiren Dimitrova, "Çünkü ülkenin yönetiminde bir değişiklik olacağına dair çok güçlü umutları vardı, ama bu olmadı" dedi.

RN adayı, Gabriel Attal'ın başbakan kalmasıyla ilgili düşünceleri sorulduğunda "aşırı solcu bir başbakanın yerine onu tercih edeceğini" söyledi.

'ÇOĞUNLUĞUN OLMADIĞI MECLİS MACRON İÇİN DAHA İYİ'

BBC'ye konuşan Fransız gazeteci Pierre Haski de parçalara bölünmüş meclisin Macron için "o kadar da nahoş olmadığı" değerlendirmesini yaptı.

Haski, "Macron için sırada ne var" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu büyük bir soru ve bazıları onun istifası üzerine kumar oynuyor ve istifasını bekliyor. Fakat ben öyle düşünmüyorum. Gelecek üç yıl boyunca (2027 cumhurbaşkanlığı seçimine kadar) görevde kalmayı deneyeceğini düşünüyorum."

'FARKLI KARTLAR OYNAMAK İÇİN DAHA İYİ KONUMDA'

"Bir bakıma, parçalara bölünmüş meclis, onun için daha iyi olacak, çünkü salt çoğunluk tarafından esir alınamayacak. Salt çoğunluk olmadan, RN veya NFP için farklı kartlar oynayabilir. Farklı kartlar oynamak için daha iyi bir konumda."

SOL İTTİFAKIN PROGRAMI: ZENGİNLERİN KABUSU

Diğer partilere kıyasla emekçi haklarını daha çok savunan LFI'nın liderliğindeki NFP'nin programı, Macronist politikalardan kesin kopuş ortaya koydu. Cumhurbaşkanının iş dünyası yanlısı neoliberal reformları yerine hayat pahalılığı kriziyle mücadele için asgari ücreti artırma, temel mallara tavan fiyat koyma, Macron'un mezarda emeklilik getiren yasasını iptal edip emeklilik yaşını düşürmeyi vaat eden program, Macron'un kaldırdığı servet vergisini yeniden uygulamaya koymak ve sosyal harcamalardaki artış için şirketlere yeni vergi getirmek dahil vergi sisteminde kapsamlı reformlarla finanse edilecek. (BBC, Dış Haberler)

Emmanuel Macron Gerald Darmanin Yeni Halk Cephesi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Bruno Le Maire Fransa genel seçimleri