Macron: Ekonomik ve sosyal bir OHAL ilan edeceğim
'Sarı Yelekliler'le toplantısının ardından halka seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, krize sürüklenen bir ülke görmemek için ekonomik ve sosyal nitelikli OHAL ilan edeceğini açıkladı.
Fransa'daki hayat pahalılığına karşı sokaklara çıkan ve radikal eylemler gerçekleştiren 'Sarı Yelekliler' ile görüşen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşmenin ardından Fransa halkına seslendi.
Açıklamasında, devlet reformuna ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Macron, 2 bin Euro'dan az maaş alanlara 100 Euro zam yapılacağını, özel sektör işverenlerin de çalışanlara zam yapması gerektiğini açıkladı.
'SORUMLULUĞUMU KABUL EDİYORUM'
İnsanların yaşamının kötüye gittiğini itiraf eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Burada derin bir kızgınlık var. Protestocuların çoğunluğu ay sonunu getirmekte zorlanan insanlar. Biz buna korkakça yaklaştık. Bu insanları unuttuk. Daha önce söylediğim bazı sözlerin insanları incittiğini biliyorum. Sorumluluğumu kabul ediyorum" dedi.
İLGİLİ HABER: MACRON 'SARI YELEKLİLER' İLE AYNI MASADA
OHAL İLAN EDECEK
"Ülkede derin ve haklı bir öfke mevcut. Krize sürüklenen bir ülke görmek istemiyoruz. Bu krizden çıkmanın birlikte bir yolunu bulabiliriz" dedikten sonra, 'ekonomik ve sosyal bir OHAL' ilan edeceğini açıkladı.
2 bin Euro’dan az olan maaşlara zam yapılacağını söyleyen Macron, "Ocak ayından itibaren maaşların 100 Euro artırılması için hükümetle konuştum. Bin Euro’dan az kazanan emeklilerin sosyal güvenlik vergilerindeki artışlar 2019 için iptal edildi" dedi.
Ancak Cumhurbaşkanı Macron'un 2 bin Euro'dan az maaş alanlara 100 Euro zam' açıklaması 'Sarı Yelekliler' tarafından yeterli bulunmuyor. Zira 'Sarı Yelekliler' eylemler sırasında hazırladıkları bildirilerde2 bin Euro'dan az maaş alanlara 3 kat zam yapılması gerektiğini belirtiyorlardı.
'DERİN BİR KIZGINLIK VAR. VE BU BİRÇOK ANLAMDA MEŞRU'
17 Kasım'da başlayan eylemler sonrası ilk açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un konuşmasından satır başları şöyle:
"Burada bir kızgınlık var. Derin bir kızgınlık var. Ve bu birçok anlamda meşru. Sabah uyanan bir çalışan, ay sonunu getirme endişesi taşıyor. İlk kez böyle kadınların sözlerini duydum. Biz buna korkakça yaklaştık. Bu insanları unuttuk.
Son 40 yıl içinde insanların yaşamlarının kötüye gittiğini gördük. Ve bu hala devam ediyor. Bu konudaki sorumluluğumu kabul ediyorum. Biz son 1.5 yıl içinde bu soruna eğilmekte geri kaldık. Size daha başka önceliklerim olduğu izlenimi verdim. Bir şekilde buradan çıkabileceğimizi biliyorum. Biz tarih içinde bunu başarabileceğimizi gösterdik.
İnsanların kazandıkları ile onurlu yaşadıkları bir Fransa istiyoruz. Büyük işverenlere gidip onlarla da konuşacağız. Hükümet ve parlamento birlikte çalışmalı bu konuda. Çok çalışmayı ödüllendireceğimiz yeni bir vergi planını devreye sokmaya çalışacağız." (DIŞ HABER SERVİSİ)