Macron'a karşı üç aylık grev dalgası
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emek piyasasına yönelik reformlarına karşı üç ay sürecek grev dalgası için düdük çalındı.
ARTI GERÇEK - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emek piyasasına yönelik reformlarına karşı üç ay sürecek grev dalgası başlıyor. Haftasonunda Paskalya tatilinden dönenlerin işe başlamasını sekteye uğratmamak için bu akşamdan itibaren devreye girecek grevlerin başını, devlet demiryolları operatörü Fransa Ulusal Demiryolu İdaresi (SNCF) çekiyor.
'DEMİRYOLU MÜCADELESİ' BU AKŞAM BAŞLIYOR
Fransa Hükümeti'nin planladığı demiryolları reformunu protesto için bu akşam Fransa saatiyle 19.00'dan itibaren greve çıkacak devlet demiryolları çalışanları, her beş günün iki gününde tren seferlerini büyük oranda kesintiye uğratacak. Makinistlerin yüzde 77'sinin iş bırakacağı açıklandı.
Kurum iş bırakma eylemi nedeniyle kısa ve uzun mesafe tren seferlerinde, büyük bölümü 3 Nisan Salı günü olmak üzere, çok sayıda iptal meydana geleceği uyarısını yaptı. Hızlı tren TGV'nin de uzun mesafe seferlerinin sadece yüzde 12'sini gerçekleştirmesi bekleniyor.
"Demiryolu Mücadelesi" adı verilen grev dalgası kapsamında kurum çalışanları, haziran sonuna kadar beş iş gününün ikisinde iş bırakma eylemi yapmayı planlanıyor. SNCF çalışanları grev dalgasıyla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransız demiryollarını özelleştirmenin önünü açacak yasa tasarısına tepki gösteriyor. Macron, yasayla demiryolu çalışanlarının sahip olduğu devlet memurluğuna benzer özel statüsünü de değiştirmek istiyor.
FRANSA'DA KARA SALI
Trenle yolculuk eden 4.5 milyon Fransız'ın günlük hayatına geniş çapta sekte vuracak grev, asıl etkisini yarın hissettirmeye başlayacak.
İptaller TGV'nin Almanya'ya olan seferlerini de etkileyecek. Paris ile Frankfurt ve Stuttgart arasındaki seferlerin yaklaşık üçte ikisinin iptal edileceği tahmin ediliyor. Paris ile Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti arasında seferi bulunan Thalys hızlı treninin ise iptallerden etkilenmeyeceği belirtiliyor.
Medyanın deyimiyle 'kara salı' günü her sekiz hızlı trenden (TGV) ve her beş bölgesel trenden sadece biri çalışacak.
Londra ve Brüksel seferlerini yapan dört Eurostar treninden üçü çalışacak, Belçika ve Hollanda seferlerini yapan Thalys treninin seferlerinde hemen hemen hiç aksama olmayacak. Ama İspanya, İtalya ve İsviçre'ye sefer yapan trenlerin hiçbiri çalışmayacak.
GÖRÜŞMELER SÜRERKEN GREV KARARI
Fransa Ulaştırma Bakanı Elisabeth Borne, demiryolları reformu konusunda görüşmeler henüz devam ederken ve hükümet bu konuda diyalog arayışındayken sendikaların uzun süreli bir grev planı içerisinde bulunmasına anlam vermenin güç olduğunu savundu.
Borne, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte "Fransızlar hiçbir haklı sebebi olmaksızın üç ay boyunca böyle bir karmaşa yaşamak istemiyor" diye konuştu.
DİĞER SEKTÖRLER DE GREVE GİDECEK
Eylemler demiryollarıyla sınırlı değil. Çöp toplayıcılar, elektrik ve enerji sektörünün bazı çalışanları, Fransız havayolları Air France çalışanları da 'kara salı'ya katılacak.
Air France personeli bu hafta salı ve pazar günü ile 10 ve 11 Nisan tarihlerinde de iş bırakma eylemine gidecek. Air France personeli 30 Mart Cuma günü de iş bırakmış ve firmanın verdiği bilgilere göre o gün yapılması planlanan her dört uçuştan biri iptal edilmişti.
Sendikalar grev dalgasıyla devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde baskıyı artırmayı hedefliyor. Air France grevi, doğrudan Macron'un reformlarıyla ilgili değil. Maaşlarında yüzde 6 zam talep eden Air France çalışanlarının bir ay içinde dördüncü kez greve gitmesiyle yarın uçuşların yüzde 25'i yapılamayacak.
Havayollarında iş bırakma eylemi 7, 10, 11 Nisan'da da tekrarlanacak.Görüşmelerde sendikaların yüzde 6'lık fiyat artışı talebine karşılık havayolu şirketi Air France yüzde 1'lik bir artış önermişti.
Şirket pazar günü yaptığı açıklamayla grev çağrısını üzüntüyle karşıladıklarını, çünkü firmanın sendikaları kısa bir süre önce yeniden görüşmeye çağırdığını kaydetti. Şirket, Air France'ın zaten iyi olmayan ekonomik durumunu daha da kötüleştirmemek için diyaloğun devam ettirilmesi çağrısını yaptı.
MACRON İLK GERÇEK SINAVINI VERECEK
Fransa'da Macron'un Mayıs 2017'de cumhurbaşkanı seçilmesinden buyana en büyük eylem dalgası başlıyor. 28 Haziran'a dek devam edecek demiryollarında iş bırakma eylemleri, 40 yaşındaki banker kökenli, neoliberal ekonomik politikaların savunucusu Macron'un bugüne dek karşılaştığı en büyük meydan okuma olacak.
Bunu, 'Demir Leydi' lakaplı İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'ın 1984'te kömür sendikalarıyla giriştiği kapışmayla kıyaslayanlar da var.
SENDİKALAR: SORUNLARI ÇÖZMEYECEK
Sendikaların grev açıklamasında, Macron'un 'sırf ideolojik dogmatizme dayanan nedenlerden devlet demiyollarını yok etmeyi amaçladığı, planladığı değişikliklerin demiryollarındaki ne borç ne de fonksiyon bozukluğu sorunlarını çözeceği' savunuldu.
46.6 milyar euro borç içinde olan SNCF'nin çalışanlarının otomatik maaş zammı, 50'li yaşlarda erken emeklilik, yılda 28 gün ücretli izin ve işten çıkarılmaya karşı koruyan hakları var. Yakın akrabalarının da bedava yolculuk hakları bulunuyor.
ARKASI ÖZELLEŞTİRME
Macron, ilk aşamada bu kazanılmış hakları 'ayrıcalık' vererek iptal etmeye soyundu, ikinci aşamada ise işten çıkarmalar eşliğinde devlet demiryollarını özelleştirmesi bekleniyor. Bu da devlet demiryollarının AB kriterlerine göre 2023'te rekabete açık hale gelmesi gerektiğiyle gerekçelendiriliyor.
Sanıldığının tersine Fransa'daki yüzde 11'lik sendikalaşma oranı AB içindeki en düşük oranlardan biri.
EMEKLİLERLE ÖĞRENCİLERE DE ÇAĞRI
Sendikaların kamu sektöründen 120 bin kişiyi işten çıkarmayı da içeren Macron refomlarını durdurmak için yaptığı girişim ve eylemler bugüne dek başarılı olmadı. O yüzden eylemlere öğrencilerle emeklilerin de katılması çağrısı yapılıyor.
Anketler, Macron refomlarına halk desteğine işaret ediyor. Ancak son dönemde SNCF'ye destek arttı. Pazar günü yayımlanan Ifop anketinde SNCF çalışanlarına sempati, greve destek oranı, iki hafta öncesine göre 4 puan yükselip yüzde 46'ya çıktı.
İLGİLİ HABER: FRANSA'DA GREV HAYATI DURDURDU