Mısır: Türkiye ile ilişkilerde sorun AKP'nin İhvancı ideolojisi
Türkiye - Mısır istişarelerinin ikinci turunda taraflar istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kaldılar. Mısır, sorunun Ankara'nın ideolojisinden kaynaklandığını ifade etti.
Dışişleri Bakanlığı Türkiye - Mısır istişarelerinin ikinci turu ile ilgili açıklama yayınladı.
Açıklamada, "Türkiye-Mısır İstişarelerinin ikinci turu Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlığındaki heyetler arasında 7-8 Eylül 2021 tarihlerinde Ankara’da düzenlenmiştir. Taraflar, ele alınan konularda ilerleme sağlanmasına ve ilişkilerin normalleştirilmesini teminen ilave adımlar atılmasına ilişkin arzularını teyit etmiş, istişarelerin sürdürülmesinde mutabık kalmışlardır." denildi.
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Sükrü, görüşmeler öncesi yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki istişarelerin olumlu sonuç vermesi durumunda hem Mısır'ın hem de Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayan "net bir siyasi zeminde" buluşmaya hazır olduğunu söylemişti.
Al-Ahram'ın Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Amr El-Shobaki de Ahram Online'a, görüşmelerin Libya meselesine ve İstanbul merkezli Mısır karşıtı medyaya odaklanmasını beklediğini belirtmişti. İstanbul’da Müslüman Kardeşler yanlısı kanallar Sisi Yönetimi’ne karşı yayın yapıyorlardı ancak yetkililer bu kanalların dilinde son zamanlarda, bir miktar iyileşme görüldüğüne dikkat çekti.
MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRKİYE'DEKİ İKTİDAR PARTİSİNİN İDEOLOJİSİ MÜZAKERELERİN BAŞARISINI ENGELLİYOR
El-Shobaki, "Bence bu müzakerelerin önemi, Mısır'ın ilişkilerde bir gerilemeyi önlemek için Türk tarafı ile iletişimi sürdürmesidir." Dedi.
Görüşmelerde "iki halk arasındaki derin ilişkilerin ve karşılıklı medeniyet ve kültürel mirasın altını çizmesinin" önemli olduğunu sözlerine ekleyen El-Shobaki, şöyle devam etti:
"Müzakerelerin ikinci turunda bir çözüme ulaşılmasını beklemiyorum. İki taraf arasında hala derin farklılıklar var. Türkiye'nin iktidardaki partisi, Mısır'daki siyasi duruma karşı hala ideolojik bir bakış açısına sahip ve bence bu, müzakerelerde başarıya ulaşma şansını engelliyor."
Mısır Dışişleri Bakanı, Haziran ayı başında yaptığı açıklamalarda Mısır'ın Türkiye ile ilişkilerinin ülkeleri bir araya getirme, iç işlerine müdahale etmeme ve iyi komşuluk temelinde yeniden şekillendirilmesini umduğunu söylemişti. Bakan ayrıca, Birleşmiş Milletler tüzüğü uyarınca, Türkiye topraklarından diğer ülkeleri istikrarsızlaştırmaya yönelik faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini de vurgulamıştı:
"Mısır, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Siyasal İslam ve Müslüman Kardeşler ile ittifak kurup kurmadığıyla ilgilenmiyor; Mısır'ı endişelendiren, bunun ulusal güvenliğine zarar vermemesi" dedi.
El-Shobaki, AKP’nin Mısır algısındaki ikiliği açıklığa vurgu yaparak, "İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin söylemi ideolojik ve pragmatik bölünmeler arasında gidip geliyor. Bu bölünme, AKP’nin Mısır ile siyasi ilişkilerin öneminin farkına varmasını sağlıyor. Ancak bunun ilişkileri iyiletirmeye yönelik somut adımlara dönüşmesi siyasi İslam ve Müslüman Kardeşler ile ittifakında temsil edilen ideolojisi tarafından engelleniyor" yorumu yaptı.
Türkiye, Mısırlı Müslüman Kardeşler yanlısı TV sunucularının Haziran ayı sonlarında İstanbul'dan yayınladıkları programlarının durdurulduğunu duyurmuştu. Ankara bu hamleyle Müslüman Kardeşler yanlısı propagandaya karşı dikkate değer önlemler almış oldu.
Programı Al Sharq'ta yayınlanan sunucu Moataz Matar, programının Türk hükümetinin resmi bir talebi üzerine durdurulduğunu açıkladı.
El-Shobaki, geçtiğimiz dönemde tek değişikliğin İstanbul'daki Müslüman Kardeşler'den gelen kışkırtıcı söylemlere bazı kısıtlamalar getirilmesi olduğu yorumu yaptı.