NASA'nın Dünya'yı kurtarma provası bugün başlıyor: Uzay aracı asteroide çarpacak

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bu gece yarısı DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) görevini test edecek. Uzay aracı bir asteroide çarptırılarak yörüngesini değiştirecek.

NASA'nın Dünya'yı kurtarma provası bugün başlıyor: Uzay aracı asteroide çarpacak

NASA'nın DART misyonunun amacı, Dünya'ya çarpabilecek olası büyük asteroidlerin (gök taşları) vurularak önlenip önlemeyeceğini test etmek.

DART (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) misyonu kapsamında 11 metre boyundaki ve 570 kilogram ağırlığındaki uzay aracı, Dünya'ya 11 milyon kilometre uzaklıktaki bir asteroide saate 20 bin kilometreyi geçen bir hızla çarpacak.

NASA iki asteroidin şu anda Dünya'ya çarpma yolunda olmadığını ayrıca çarpışma sonucu asteroidlerin Dünya'ya doğru ilerlemesinin beklenmediğini de vurguladı.

TÜRKİYE SAATİYLE GECE YARISINDAN SONRA ÇARPIŞMA GERÇEKLEŞECEK

Birbirinin etrafındaki yörüngede dönen bir çift asteroidden daha büyük olanının adı Didymos ve çapı 780 metre. Sadece 160 metre genişliğindeki daha küçük asteroidin adı ise Dimorphos.

24 Kasım 2021'de uzaya gönderilen uzay aracı işte bu küçük olan asteroide çarparak yörüngesini değiştirmeye çalışacak.

Türkiye saatiyle gece yarısından sonra gerçekleşecek çarpışma, kamera ve teleskoplar tarafından izlenecek.

Astreoidlerin yörünge değişimini gözlemlemek ise haftalar sürebilir.

NASA'nın Dünya'yı kurtarma provası bugün başlıyor: Uzay aracı asteroide çarpacak - Resim : 1

Güneş Sistemimizde buna benzer 5 milyon nesne olduğu ve bunların yaklaşık yüzde 0,4'ünü keşfettiğimiz tahmin ediliyor. Güneş Sistemi'nde her 20 bin yılda bir Dünya'ya çarpan, yüzde 39'u Dimorphos büyüklüğünde 25 bin nesne olduğu tahmin ediliyor.

Böyle bir nesne, nüfuslu bir alana çarparsa toplu kayıplara neden olabilir.

ABD uzay Dünya NASA Deneme çarpışma asteroid