NATO Genel Sekreteri: Ukrayna, Rusya ile uzlaşmak zorunda kalabilir
Artı Gerçek - BBC'den Laura Kuenssberg'e mülakat veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın çatışmayı sona erdirmek için Rusya'yla bir tür uzlaşmaya varmak zorunda kalabileceğini söyledi.
"Savaşın yakın gelecekte sona ereceği umulsa bile Batı'nın uzun vadede Ukrayna'yı desteklemesi, Batılı ülkelerin gelecekteki düşmanlıklara karşı Kiev'i daha dayanıklı hale getirmek için savunma yeteneklerine yatırım yapması gerektiğini yineleyen Stoltenberg, Rusya ile ne zaman ve hangi koşullar altında barış aranacağının Ukrayna'ya ait olduğunun sinyalini verdi.
BATI'NIN ROLÜNÜ NE?
"Günün sonunda ne tür tavizler vermek istediklerine karar veren taraf Ukrayna olmalı" diyen NATO Genel Sekreteri, Batı'nın rolünü, "Kiev'in kabul edilebilir bir sonuç üretebilecek müzakere pozisyonuna ulaşmasına yardımcı olmak" diye sundu.
Bununla birlikte Kiev'i taviz vermeye zorlamadığını vurgulayan Stoltenberg, "gerçek barışın" ancak Ukrayna'nın zaferiyle sağlanabileceğini sözlerine ekledi.
100 MİLYARLIK ASKERİ YARDIM ÖNERİSİ, COŞKUYLA KARŞILANMADI
Bu hafta NATO'nun 75. yılı vesilesiyle düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında, Genel Sekreter, Kiev'in uzun vadede desteklenmesi yönünde güçlü çağrıda bulunup ittifak üyelerini "gönüllü katkılara daha az, NATO taahhütlerine daha fazla yönelmeye" çağırdı. Stoltenberg'in Ukrayna'ya 5 yıllık 100 milyar euro (107 milyar dolar) askeri yardım fonu önerdiği, ama bunun çoğu ittifak üyesince hoş karşılanmadığı haberlere yansıdı. Girişimin ayrıntıları halihazırda tartışılıyor.
KİEV'DE 1991 SINIRLARINA DÖNÜŞTEN ÇARK
Geçen ay yaptığı bir açıklamada Ukrayna'nın 1991 sınırlarına dönüşünün artık Rusya ile müzakerelerin önkoşulu olmadığını söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yine de Kiev'in 2022'de Moskova'ya kaptırdığı toprakları geri alması gerektiğinde ısrar etti.
'MOSKOVA GERÇEKÇİ ZEMİNDE MÜZAKEREYE HAZIR'
Rusya'dan yapılan açıklamalarda olası müzakerelerin temelinin "mantıklı, makul olması, gerçeklikten kopuk olmaması" uyarısı yapılırken, "Ukrayna'nın, düşmanlıkların başlamasından bu yana sınırlarının büyük ölçüde değiştiğini dikkate alması gerektiği" vurgulandı. (Dış Haberler)