Ukrayna'ya NATO'dan 'Rusya içindeki hedefleri F-16'larla vurma' izni, Danimarka, Kanada, İtalya'dan güvenlik anlaşması
Artı Gerçek - Rusya birliklerinin 24 Şubat 2022'de Ukrayna’ya girmesiyle başlayan savaşın ikinci yıldönümü vesilesiyle Batılı liderler Kiev'e gidip güvenlik anlaşmaları imzaladı, dayanışma açıklamaları yaptı.
BORİS JOHNSON KUSUR KALMADI
Dün AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB Dönem Başkanlığını yürüten Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e konuk olması, İtalya ve Kanada'nın Ukrayna ile güvenlik anlaşmaları imzalamasına sahne oldu. Mart 2022'de İstanbul'da yapılan barış görüşmelerinde Rusya tarafıyla mutabakata varan Ukrayna tarafını masadan kaldıran kişi olmakla suçlanan Britanya'nın eski Başbakanı Boris Johnson da Kiev'de boy gösterip Zelenskiy ile görüştü.
KANADA'DAN 2.2 MİLYAR ABD DOLARI DEĞERİNDE ANLAŞMA
Savaşın başından beri Kiev'e 1.78 milyar dolarlık askeri yardım sağlayan Kanada'nın kısa süre önce 800'den fazla çok amaçlı insansız hava aracı tedarik vaadinin ardından, Trudeau'nun Zelenskiy ile imzaladığı anlaşma, 2.2 milyar ABD doları değerinde makroekonomik ve askeri destek içeriyor.
İTALYA ANLAŞMASININ İÇERİĞİ AÇIKLANMADI
Savaşın başından beri İtalya'nın Ukrayna 'ya 722 milyon dolar değerinde 8 yardım paketi onaylamasının ardından, dün Meloni'nin Zelenskiy ile imzaladığı anlaşmanın ayrıntıları açıklanmadı. Ukrayna lideri, X'teki paylaşımında, anlaşmanın "daha derin işbirliği için temel" oluşturduğunu söyleyerek İtalya'ya teşekkür etti.
UKRAYNA LİDERİ: SAVUNMA SİSTEMLERİ VE SAVAŞ UÇAKLARI TESLİMATINI HIZLANDIRIN
NATO'dan topyekun Ukrayna'ya güvenlik yardımı uzlaşısı çıkmadığından devreye sokulan ikili güvenlik işbirliği anlaşmalarının imzalanması, doğudaki muharebe alanlarından çekilmek zorunda kalan Ukrayna ordusunun artan silah, mühimmat ve asker kıtlığından yakındığı dönemde geldi. Zelenskiy, daha önce benzer anlaşmaları sırasıyla Britanya, Almanya, Fransa, Danimarka ile imzalamıştı.
Zelensky walks Danish Prime Minister Mette Frederiksen through a cemetery in Lvov.
— Dagny Taggart (@DagnyTaggart963) February 25, 2024
Is he trying to show him the plan “Until the last Ukrainian” is being implemented and successful? pic.twitter.com/ps4TqO0z3t
Önceki gün Lviv'de Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'le 10 yıllık güvenlik işbirliği anlaşması imzalayan Zelenskiy, Batılı liderlere, hava savunma sistemleri ve savaş uçakları teslimatını hızlandırma çağrısı yaptı.
'BU SEFER GECİKMEYİN'
Ukrayna lideri, Danimarka Başbakanı ile ortak basın toplantısında, "En önemli şey gökyüzündeki engelleri kaldırmak. Hava savunması ve müstakbel jetler buna yardımcı olacak. Önemli olan, tüm kararlarımızı zamanında almamız. Önceliğimizin bu olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Zelenskiy, Ukrayna'nın geçen yıl başarısızlığa uğrayan karşı saldırısı sırasında vaat edilen sevkiyatlarda gecikmelere uğradığını, oysa hava savunmasının sivil hayatları kurtarmak ve orduyu cephe hattında güçlendirmek açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
EĞİTİMDEN SONRA SIRADA TESLİMAT VAR
NATO üyesi Danimarka'nın Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen de ABD yapımı 19 savaş uçağından oluşacak ilk F-16 savaş grubunu bu yaz Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne teslim edebileceklerini söyledi.
The war between the USA and Russia:
— Victor vicktop55 (@vicktop55) February 23, 2024
Danish Minister of Defense Troels Lund Poulsen:
We are now working hard to transfer the first F-16 aircraft to Ukraine in the summer. It is difficult to create a specific, fixed schedule for the transfer of the first F-16 fighters, since… pic.twitter.com/wC1mJhaDMb
Pek çok NATO ülkesi, aylardır Ukraynalı pilotlara bu gelişmiş uçaklarla ilgili eğitim veriyor.
STOLTENBERG, RUSYA'NIN ELE GEÇİRDİĞİ BÖLGELERİN ÖTESİNE F-16 SALDIRISINDAN SÖZ ETTİ
Nitekim ABD liderliğindeki NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'dan alacağı F-16 savaş uçaklarını 'Rusya içindeki' askeri hedeflere karşı kullanmakta özgür olacağı mesajını verdi. Stoltenberg, bu sözlerle 2014'ten beri Rusya'ya iltihak eden ama Kiev tarafından Ukrayna'ya ait kabul edilen bölgelerin ötesini işaret etti.
RFE/RL'ye konuşan NATO Genel Sekreteri, Kiev'in "Ukrayna dışındaki meşru Rus askeri hedeflerine saldırmayı da içeren şekilde Rus saldırısına karşı meşru müdafaa hakkına sahip bulunduğunu, bunun uluslararası hukukta yerinin olduğunu" savundu.
NATO gives Ukraine the go-ahead to cross Putin's red line https://t.co/PVXo9g06jE pic.twitter.com/B3wr6hFxft
— Newsweek (@Newsweek) February 23, 2024
F-16 TESLİMATI İÇİN TARİH VERMEDİ
Kiev'in vaat edilen jetleri ne zaman alabileceği konusunda bir şey söylemeyen Stoltenberg, F-16 teslim etme sözü veren her NATO üyesinin farklı politikaları olduğunu ve kendilerinin karar vereceğini dile getirdi.
Ukrayna'nın bazı destekçilerinin mümkün olan en kısa sürede faaliyete geçmesini istediği jetlerin, pilotların iyi eğitimli olması ve yeterli bakımla destek ekibinin hazır olması durumunda daha güçlü etkiye sahip olacaklarını anlatan Stoltenberg, "Dolayısıyla, tam olarak ne zaman hazır olacağımız veya müttefiklerimizin F-16'ları teslim etmeye ne zaman hazır olacağı konusunda askeri uzmanları dinlememiz gerektiğini düşünüyorum" diyerek ekledi:
"Ne kadar erken o kadar iyi."
RUSYA YÖNETİMİNDEN F-16 İÇİN NÜKLEER SAVAŞ UYARISI
Rusya ise F-16'nın B61 nükleer yerçekimi bombaları atabilme kapasitesine sahip olması nedeniyle, böyle bir konuşlandırmanın çatışmanın tırmanmasına yol açabileceği ve hatta nükleer savaş riski taşıyabileceği konusunda defalarca uyardı.
Aynı zamanda Rusya'nın eski Devlet Başkanı olan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, perşembe günü şöyle konuştu:
“Peki, bu uçaklardan biri, bir NATO ülkesinden havalanırsa, ne olur? Bu, Rusya'ya saldırı anlamına gelir. Sonrasında ne olabileceğini betimlemeyeceğim."
STOLTENBERG: UKRAYNA NATO'YA KATILACAK, BU SADECE ZAMAN MESELESİ
Buna rağmen NATO Genel Sekreteri, Ukrayna Savaşı'nın 2. yıldönümü için paylaştığı videoda, savaşın çıkma sebebi olan NATO üyeliğiyle ilgili vaatleri sürdürdü.
#NATO stands with #Ukraine.pic.twitter.com/pfhVqh1fxs
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 24, 2024
Ukrayna'nın NATO'ya her zamankinden daha yakın hale geldiğini, Ukrayna kuvvetlerinin NATO ile birlikte çalışabilirliğini artırdıklarını, yakında Polonya'da Ortak Analiz, Eğitim ve Öğretim Merkezi'nin açılacağını söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna NATO'ya katılacak, bu sadece zaman meselesi. Biz sizleri o güne hazırlarken, NATO Ukrayna'nın yanında olmaya devam edecek" dedi.
NATO Genel Sekreteri, geçen haftalarda müttefiklerin açıkladığı milyarlarca dolar değerinde yeni yardım paketlerinin F-16 ekipmanı ve yedek parçalarını da içerdiğini, daha da fazlasının geleceğini söyledi.
G7'DEN 'SAVAŞ NE KADAR SÜRERSE SÜRSÜN' SÖZÜ
Dün G7 liderleri de Zelenskiy ile bir video konferans düzenleyerek "Ukrayna hükümeti ve halkı, savaş ne kadar sürerse sürsün, G7'nin desteğine güvenebilir" dedi. Rusya yaptırımlarını sürdürme sözü verdi.
UKRAYNALILAR SAVAŞIN YILLAR BOYU SÜRMESİ İHTİMALİYLE BAŞ BAŞA
Batı yaptırımlarının Rusya ekonomisine olumlu etki ettiği gözlemlenir ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geri adım belirtisi göstermezken, sıradan Ukraynalılar savaşın yıllar boyu sürmesi ihtimaliyle baş başa. Dün cephede verilen yüz binlerce kayıp için anma törenleri düzenleyen Ukraynalılar, mezarlara ve anıtlara çiçek bıraktı. (Dış Haberler)