Netanyahu'nun değerlendirmeye aldığı plan: Kuzey Gazze'de tehcir, geride kalanların meşru hedef sayılması, aç-susuz bırakılması
Artı Gerçek - Gazze Şeridi'ne 374 gündür saldıran İsrail, en tecrit edilmiş kesim haline getirip yine yeniden kara harekatları düzenlediği kuzeyi sivillerden boşaltma ve kalanlara yardımı kesme planını değerlendiriyor. Planının sivilleri aç bırakacağını belirten insan hakları örgütleri, bunun, gıdanın silah olarak kullanılmasını ve zorla nakilleri yasaklayan uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. Arap Birliği "İsrail... Gazze Şeridi'nin kuzeyini diğer bölgelerden koparma, Filistinlilerin tümünü yerinden etme ve tehcir planlarını hayata geçirmeyi hedefliyor" açıklamasını yaptı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun incelemeye aldığı Kuzey Gazze'deki Filistinlileri sürmenin ardından bölgeyi insani yardımlara kapatma planı uygulanırsa, yüz binlerce Filistinli ya tehcire ya da aç susuz ölüme mahkum edilecek.
'TERK ETMEYENLER TOPYEKUN SAVAŞÇI KABUL EDİLECEK'
Emekli generallerden oluşan bir grubun Başbakan Netanyahu ve İsrail parlamentosuna (Knesset) önerdiği plan, Filistinlilere Gazze Şeridi'nin üçte birini oluşturan kuzeyini Gazze Şehri dahil olmak üzere terk etmeleri için bir hafta süre tanıyıp ardından burayı kapalı askeri bölge ilan etmeyi öngörüyor.
Kuzeyi terk etmeyenler topyekun savaşçı kabul edilecek, yani İsrail askeri düzenlemeleri, birliklerin, kuzeyde kalan Filistinlileri ayrımsız öldürmesine ve ve yiyecek, su, ilaç, yakıttan mahrum bırakmasına izin verecek. İsrail, Hamas olmadan yeni bir yönetim kurmak için belirsiz bir süre kuzeyi kontrol altında tutup Gazze Şeridi'ni ikiye bölecek.
'YA TESLİM OLMAK YA DA AÇLIKTAN ÖLMEK ZORUNDA KALACAKLAR'
Baş mimarı olan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı Giora Eiland tarafından bir kopyası ABD'nin Associated Press haber ajansına verilen 'Generaller Planı', bunun, Hamas'ı kuzeyde çökertmenin ve elinde kalan rehineleri serbest bırakmaya zorlamanın tek yolu olduğunu savunuyor.
Eiland, Hamas'ı durdurmanın ve bir yılı geçen savaşı sona erdirmenin tek yolunun yardıma erişimi engellemek olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Ya teslim olmak ya da açlıktan ölmek zorunda kalacaklar. Bu, mutlaka herkesi öldüreceğimiz anlamına gelmiyor. Gerekmeyecek. İnsanlar orada (kuzeyde) yaşayamayacak. Su kuruyacak."
'PLANIN BAZI KISIMLARI HALİHAZIRDA UYGULANIYOR'
Planda bu stratejinin Kuzey Gazze'de başarılı olması durumunda, yüz binlerce Filistinlinin çadır kamplarda barındığı güney dahil olmak üzere diğer bölgelerde de uygulanabileceği belirtiliyor.
Kuzey Gazze'deki bitmeyen tahliye emirlerinin Generaller Planı'nın ilk aşamalarını işaret edip etmediği sorulduğunda, İsrail askeri sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani, "Hayır. Bize böyle bir plan verilmedi" dedi.
Ancak konuyla ilgili bilgisi olan İsrailli bir yetkili, hangi kısımları olduğunu belirtmeden, planın bazı kısımlarının halihazırda uygulandığını söyledi. İkinci bir yetkili, Netanyahu'nun planı "savaş boyunca kendisine sunulan pek çok plan gibi okuduğunu ve incelediğini aktardı, ancak herhangi birinin kabul edilip edilmediğine açıklık getirmedi. İsrail medyasına göre Netanyahu, parlamento savunma komisyonunun kapalı bir oturumunda planı değerlendirdiğini belirtti.
KUZEYE ZAR ZOR ULAŞAN YARDIM MİKTARI 1 EKİM'DEN BERİ DAHA DA AZALDI
İsrail kuzeyde bir haftadan uzun süredir bombardıman düzenleyip aç susuz bıraktığı Cibaliya mülteci kampı ile çevresinde 200'e yakın Filistinliyi öldürürken, BM'ye göre kuzeye zaten zar zor ulaşan yardımların miktarı 1 Ekim'den bu yana önemli ölçüde azaldı: 1 Ekim'den beri Gazze'nin kuzeyindeki sınır kapılarından giriş yapan kamyon sayısı yaklaşık 80'de kalırken, bu sayı daha önce günde yaklaşık 60'tı. 1 Ekim'den bu yana hastaneler için sadece bir yakıt sevkiyatı kuzeye girdi, o da küçük bir miktardı.
İSRAİLLİ STK'LER: PLANIN SESSİZCE UYGULANDIĞININ İŞARETLERİ VAR
İsrail'in Gazze'nin gıdaya erişimini kasıtlı olarak kısıtladığı suçlamaları, BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan soykırım davasının merkezinde yer alıyor.
İsrailli STK'lerden oluşan bir koalisyon, bugün bir açıklama yaparak, "İsrail ordusunun planı sessizce uygulamaya başladığına dair endişe verici işaretler olduğunu" belirtti ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
'ULUSLARARASI TOPLUM DURDURMAZSA KUZEY GAZZE İNSANSIZLAŞTIRILACAK'
"Devletlerin açlık ve zorla nakil suçlarını önleme yükümlülüğü var" hatırlatmasını yapan koalisyon, uluslararası toplumun "bekle ve gör" yaklaşımının devam etmesinin, "İsrail'in Kuzey Gazze'yi boşaltmasını sağlayacağı" uyarısında bulundu.
İsrailli örgüt Gisha'nın yönetici direktörü Tania Hary, "Planın beni en çok endişelendiren yanı, nüfusa tahliye şansı verildiğini iddia edip buna uymazlarsa, hepsinin meşru askeri hedeflere dönüşeceğini söylemesi" dedi.
'KUZEYDEKİLER AYRILMAKTANSA ÖLMEYİ YEĞLİYOR'
Kuzey Gazze'deki son tahliye emirlerine çok az Filistinli uydu. Bazıları yaşlı, hasta veya evlerini terk etmek istemiyor, ancak çoğu gidecekleri güvenli yer olmadığını belirtip asla geri dönmelerine izin verilmemesinden korkularını dile getiriyor.
Reuters'in konuştuğu Oxfam için çalışan Filistinli yardım görevlisi olan ve Gazze Şehri'nde ailesiyle yaşayan 26 yaşındaki Comana Elhalili, "Tüm Gazzeliler plandan korkuyor. Yine de kaçmayacaklar. Tekrar aynı hatayı yapmayacaklar" görüşünü paylaştı.
Nüfusun toplandığı sefalet içindeki çadır kampların sürekli İsrail saldırısına uğradığı Güney Gazze'ye atıfla "Orasının güvenli olmadığını biliyoruz" diyen Elhalili, "Bu yüzden kuzeydeki insanlar ayrılmaktansa ölmenin daha iyi olduğunu söylüyor" diye ekledi.
İSRAİL, EN KUZEY İLE GAZZE ŞEHRİ ARASINDAKİ BAĞLANTIYI KESTİ
BM'nin tahminlerine göre İsrail'in kara harekatları ve tahliye emirleri nedeniyle savaşın ilk aylarında yüz binlerin terk ettiği Kuzey Gazze'de yaklaşık 400 bin Filistinli kaldı. BM Filistinli Mülteciler Kurumu (UMRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, perşembe günü X'te yaptığı paylaşımda, "Bölgede en az 400 bin kişi mahsur kaldı. Neredeyse hiç temel malzeme bulunmadığından açlık yayılıyor" dedi.
Kuzeydeki hastanelerden Avda'nın müdürü Muhammed Salha ve Kemal Advan'dan Dr. Rana Soloh, İsrail güçlerinin Gazze Şehri ile daha kuzeydeki bölgeler arasındaki yolları kestiğini ve insanların kaçmasını zorlaştırdığını söyledi. Soloh, "Kuzey Gazze artık iki parçaya bölünmüş durumda. Kontrol noktaları ve denetimler var, herkes kolayca geçemiyor" dedi.
7 EKİM 2023'TEN BERİ ÖLDÜRÜLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 42 BİN 289'A YÜKSELDİ
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere en az 42 bin 289 Filistinli öldürüldü, 98 bin 684 Filistinli yaralandı. Son 24 saatteki saldırılarda 62 ölü, 220 yaralıya ulaşıldı. (AP, Dış Haberler)