Netanyahu'nun koltuk sevdası: İsrail tarihinin en sağ hükümeti kuruldu
Artı Gerçek - İsrail tarihinin en uzun süreli başbakanlık yapan ismi olan ve iktidara dönebilmek için seçimlere aşırı sağ ile birlikte giren Benyamin Netanyahu, yeni koalisyon hükümetini kurduğunu duyurdu. Netanyahu'nun açıklaması, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un hükümet kurulması için verdiği mühletin dün gece yarısında dolmasından dakikalar önce geldi.
Netanyahu'nun partisi Likud ile İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan yerleşimcilere yakınlıkları ile bilinen aşırı Ortodoks, aşırı sağcı ve milliyetçi partiler arasındaki seçim ittifakı, 1 Kasım'daki seçimlerde 120 sandalyeli İsrail parlamentosunda (Knesset) 64 vekil ile çoğunluğu kazanmıştı. Ancak partiler arasındaki koalisyon anlaşması, Batı Şeria'da yetki planlaması ve polisi hangi bakanlığın kontrol edeceği gibi konular üzerine yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yapılamamıştı.
HÜKÜMETTE KİMLER VAR?
Netanyahu anlaşma sağlandığı açıklamasının ardından, Batı Şeria'daki İsrail askerleri ile Filistinliler arasındaki şiddetin tırmandığı bir dönemde İsrail tarihinin en sağcı hükümeti kurulacak. Aşırı milliyetçi ve aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich gibi siyasetçilerin hükümette yer alması, Filistinlilerin ve liberal İsraillilerin tepkisini çekmiş durumda. Her iki isim de, Filistinlilerin bir devlet sahibi olmasına karşı çıkıyor ve İsrail'in egemenliğinin, 1967'den beri işgal altında tutulan Batı Şeria'da da tesis edilmesini savunuyor.
Yeni hükümette Ben-Gvir, polis üzerinde yetki sahibi olan güvenlik bakanlığının dümeninde olacak. Smotrich'in yerleşimci yanlısı partisi ise Batı Şeria'daki planlamayı kontrol edecek; Filistinlilerin günlük hayatları üzerinde geniş yetkilere sahip olacak. Smotrich'in, İsrail yerleşimlerinin genişletilmesinin önünü açmasından endişe ediliyor.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI ENDİŞESİ
Öte yandan, dört yıldan kısa bir süre içinde beş kez sandığa giden İsrail'de, yeni hükümetin de ne kadar istikrarlı olabileceği merak konusu. Koalisyonun önemli iç anlaşmazlıklar yaşayabileceği belirtilirken, parlamentoya yargı kararları üzerinde daha fazla yetki verilmesi yönündeki öneriler de hem İsrail içinde hem dışında yargı bağımsızlığı konusunda endişe yaratmış durumda. (DIŞ HABERLER)