Netanyahu'nun 'şahsi yolsuzluk zırhı' İsrail'i sokağa döktü
İsrail'de Benyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümeti, 'yargı reformu' olarak sunduğu ancak kuvvetler ayrılığının altını oyan düzenlemelerinden birini daha kabul etti. Başbakanın görevden alınmasının zorlaştırılması, ülke çapında tepkiye yol açtı.
Artı Gerçek - İsrail'de başbakanın hangi koşullarda görevden alınabileceğini belirleyen yasanın bir gece yarısı oylamasıyla değiştirilmesi büyük öfke yarattı. Hakkında üç yolsuzluk davası bulunan Başbakan Benyamin Netanyahu'nun kendisini korumaya almak istediği belirtilirken, binlerce kişi sokağa döküldü. Eylemlere "kapanma günü" adı verildi.
Başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa teklifi, dün gece İsrail parlamentosu Knesset'te 47'ye karşı 61 oyla kabul edildi. Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı bağımsızlığına darbe vuran düzenleme teklifiyle aynı pakette bulunan yasanın kabul edilmesi büyük tepkiye yol açtı.
'Kapanma günü' eylemlerinde, Tel Aviv'de binlerce kişi iş bırakarak sokağa çıktı. Ellerinde İsrail bayrakları ve pankartlarla yürüyen eylemciler, yolları kapattı.
Küçük bir grup liman yakınında lastikleri ateşe vererek kamyonların geçişini bir süreliğine engelledi.
Kudüs'te eski kentin surlarının dışında toplanan eylemciler, buraya İsrail'in bağımsızlık bildirisinin devasa bir kopyasını astı. 75 yaşındaki eylemci Avidan Friedman, kuvvetler ayrılığının altını oyan ve Netanyahu'ya yolsuzluk davaları karşısında koruma sağlayan yasalara "Mücadele ediyoruz çünkü şu an yaşamam şeyin bizi darmadağın ettiğini düşünüyoruz ve hükümetten durmasını istiyoruz" tepkisini gösterdi.
Başka birçok kentte de eylemler düzenlendiği, polisin müdahale ettiği belirtildi.
İsrail'deki eylemler, Netanyahu'nun hükümetinin Yüksek Mahkeme'nin parlamentoda kabul edilen yasaları veto etme yetkisini sınırlama girişimi nedeniyle patlak vermişti. Bu eylemlere son olarak yedek askerlerden destek gelmiş, Maliye Bakanlığı da ekonomik gerileme uyarısı yapmıştı.
BAŞBAKAN HANGİ DURUMLARDA GÖREVDEN ALINABİLECEK?
Protestoların devam etmesine rağmen, Netanyahu hükümeti dün gece de başbakanın hangi durumlarda görevden alınabileceğine ilişkin düzenlemeyi değiştirdi. Yeni düzenlemede, ulusal liderlerin 'yetersiz' görülerek görevden alınmasını belirleyen koşullar sınırlandırılıyor.
Düzenlemede, "başbakanın fiziksel veya psikolojik yetersizlik durumu" dışında görevden alınması engelleniyor. Dahası, yasaya göre "başbakanın görevini yapamayacağını" duyurma yetkisi, Meclis'te bizzat başbakanın kendisi tarafından yapılacak duyuru veya kabinenin dörtte üçünün onayıyla mümkün olacak. Yargının başbakanı görevden alması ise mümkün olmayacak.
'GECE VAKTİ, HIRSIZ GİBİ'
Muhalefet liderleri, Netanyahu'nun hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevden alınmasının engellenmesi amaçlı "kişiye özel bir yasa" çıkarıldığı uyarısı yaptı. Eski Başbakan ve Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Gece vakti hırsızlar gibi koalisyon ahlak dışı ve bozuk bir yasa çıkardı" ifadelerini kullandı.
'KİŞİYE ÖZEL YASA'
Eski Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise "Netanyahu yönetimini güçlendirecek kişiye özel bir yasa... Yumuşama, durma ve kısıtlama yok. Herkesi dışarı çıkıp gelişimimizi ve bizi tehlikeye atan yargı reformunu protesto etmeye davet ediyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)