'Nevresimlerinizi nasıl soğutursunuz?'

Avrupa aşırı sıcaklara bağlı kuraklık ve yangınlarla boğuşuyor.

'Nevresimlerinizi nasıl soğutursunuz?'

Orman yangınları sadece Yunanistan'ı değil İsveç'i de esir aldı. Bilim insanları aşırı sıcak geçen yazı küresel ısınmanın bir sonucu olarak değerlendiriyor. Köşe yazarlarıysa iklim değişikliğinin sonuçlarının tartışılmasından yana.

Finlandiya gazetesi Helsingin Sanomat sıcak hava dalgası sırasında başka işlerle meşgul olan Finlerden şikayetçi: Geceleri rahat uyumak için nevresim takımlarınızı nasıl soğutursunuz? (Bir dakika süreyle derin dondurucuya koyun.) Neden markette hala erimeyen dondurma satılmaya başlanmadı? (Şu anda geliştirme aşamasında.) Bu olağandışı sıcak dalgası sırasında bile sadece birkaç siyasetçinin küresel ısınma, iklim politikası, gezegenimize yük olan yaşam tarzımız ve belki de 2040'lı yıllarda bizi bekleyen distopik gelecek hakkında konuşması kemikleşmiş bir durum. ...Bir defaya mahsus bir hava fenomeni kendi başına bir trend oluşturmuyor elbette, ama iklim değişikliğiyle birlikte aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar ve şiddetli fırtınalar gibi aşırı iklim olaylarının giderek artacağını artık kesin olarak biliyoruz.

İsveç'in Aftonbladet gazetesi iklim değişikliğinin yükünü kimin taşımak zorunda olduğunu ele alıyor. En çok etkilenen yaşlılar ve yoksullar: "İsveç aşırı sıcak havalara karşı savunmasız; geçirdiğimiz bu yaz bunun acı bir kanıtı. Ne var ki en çok enerji tüketen, en çok uçakla seyahat etme imkanına sahip ve en çok tüketen kesim -kaderin bir cilvesi- sıcaklara karşı kendisini uzun süre daha koruyabilecek. İnsan eliyle yaratılmış bu cehenneme karşı klima cihazlarını kalkan edecek olanlar da bunlar. ... İlk etkilenenler yaşlılar olacak, ancak en büyük yük, önümüzdeki nesli taşıma sorumluluğuna sahip gençlerin omzuna binecek. ... Siyasi bir iradenin ortaya çıkması için dünyanın daha kaç derece ısınması gerekiyor?"

Estonya gazetesi Postimees iklim değişikliğinin sonuçları artık ayan beyan ortada ve yaşanan sıcak dalgası nedeniyle bunun bilincinde olmamız gerekiyor, diyor.
Yarın hava nasıl olacak?: "İklim değişikliğinin sonuçlarının öngörülmesi, yarınki hava durumunu tahmin etmekten bile kolay bir gelecek senaryosu. Göçmenlerin yarattığı baskının artması, tarımda mahsul kayıpları, salgın hastalıklardaki artış, su seviyelerinin yükselmesi ve dünya denizlerinin giderek daha asitli hale gelmesi. İklim değişikliğinin farklı yönde ilerlediğini öne süren başka senaryolar da var elbette, ancak bunlar bilimsel mantığın dışında. Bugünkü gibi sıcak günler, bizi, bu dünyadan göçtükten sonra havanın nasıl olacağı hakkında düşünmeye itmeli."

İsviçre'nin günlük Der Bund gazetesi sonuçları herkesçe görülebilmesine karşın iklim felaketiyle ilgili bir tartışmanın eksikliğini hissediyor. 'Artık kimse pek de takmıyor' başlığı ile şu yoruma yer veriyor:

Günümüzde bilim her zamankinden çok veri sunmaya başlamış olsa da iklim değişikliği tartışmasının kamuoyunda ilgi çekmediğini gözlemliyoruz. Sırf 2016 yılında bir kilometreküp hacminde buzun eridiği İsviçre buzullarının küçülmesi artık hiç kimseyi öfkelendirmiyor. Sel ve kuraklık haberleri medyada sıradanlaştı. Hele hele bugünlerde yaşanan 30 derecelik sıcaklıklarda iklim değişikliğinden bahsedenler, güneşe hasret insanlarca oyun bozan olarak yaftalanıyor. Öyle ya, yaz tatilinde sıcak havadan güzeli var mı? Oysa konuyu yine gündeme taşımanın tam da zamanı.

Fransanın Libération gazetesi iklim değişikliğine karşı harekete geçmek için en doğru zaman bu değilse, ne zaman, diye soruyor. Oturduğumuz dalı kesmeyelim artık başlıklı yazıda "2018'in en sıcak yıl olarak tarihe geçeceğini ve iklim değişikliğinin gerçekten de gezegenin ısınması anlamına geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz herhalde. ... İnsanlığın bindiği dalı kestiği daha etkili nasıl anlatılabilir? İklim ısınmasını sınırlandırmak için ne gerekiyorsa yapmak zorunda olduğumuzu daha net nasıl dile getirebiliriz? Trendin tersine çevrilebileceğine inanan zaten yok. 2015 Paris İklim Konferansı bu gelişmenin bilincinde olduğumuz duygusunu vermişti. Ama Donald Trump'ın Beyaz Saray'a taşınmasıyla bu umudumuz da yerle bir oldu" deniliyor. (euro topics)

avrupa tarım Orman Yangını