Nice Belediye başkanı kilise saldırısından sonra Schengen'in askıya alınmasını istedi
Fransa'nın Nice kentinde üç kişinin yaşamını yitirdiği kilise saldırısının ardından Belediye Başkanı Christian Estrosi Schengen'in askıya alınmasını istedi.
Fransa'nın Nice kenti Belediye Başkanı Christian Estrosi, üç kişinin yaşamını yitirdiği kilise saldırısının ardından Schengen anlaşmasının geçici olarak askıya alınması çağrısında bulundu.
Euronews Türkçe'nin Nice-Matin gazetesinden aktardığı habere göre Estrosi, Tunuslu saldırgan Brahim Aouissaoui'nin Schengen'in tanıdığı serbest dolaşım hakkıyla ülkeye geldiğinin altını çizerek, "Saldırgan Nice'ten değildi, İtalya üzerinde serbestçe buraya geldi ve saldırı düzenledi" diye konuştu.
Christian Estrosi ayrıca mültecilerin suç işledikleri durumda "koruma statülerinin" de geri çekilmesini istiyor. Fransız belediye başkanı, iltica taleplerinin sığınmacıların kendi ülkelerinde yapılması için Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu.
Fransa Terörle Mücadele Savcısı Jean-François Ricard'in paylaştığı bilgilerde saldırganın 21 yaşındaki bir Tunuslu olduğu, 20 Eylül'de İtalya’nın Lampedusa Adası'na ve 9 Ekim'de Fransa'ya geldiği bildirilmişti.
Nice'deki Notre Dame Kilisesi'nde 29 Ekim'de düzenlenen bıçaklı saldırıda 3 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Saldırıyla ilgili soruşturma başlatılırken, Fransa genelinde ise terörle mücadele planı "acil saldırı" seviyesine getirilmişti. Soruşturma kapsamında saldırganın yanı sıra 6 kişi daha gözaltına alındı.
SCHENGEN BÖLGESİ NEDİR ?
Schengen Bölgesi 22 Avrupa Birliği ülkesini kapsıyor. Buna, özel anlaşmalar ile Schengen bölgesinde bulunan 4 ülke (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) daha ekleniyor. Bu anlaşmada yer alan ülkelerin vatandaşları, pasaport kontrolünden geçmeden bir Schengen ülkesinden diğerine serbestçe seyahat edebiliyor.