Nijer'de askeri hareketlilik: Cumhurbaşkanlığı sarayı abluka altında, Bazum sarayda tutuluyor

Nijer'de askeri hareketlilik: Cumhurbaşkanlığı sarayı abluka altında, Bazum sarayda tutuluyor
Nijer'de askeri hareketlilik yaşanıyor. Reuters'a konuşan kaynaklar cumhurbaşkanlığı muhafızlarına mensup bazı askerlerin cumhurbaşkanlığı sarayını abluka altına aldığını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı ordunun kalkışmayı desteklemediğini duyurdu.

Artı Gerçek - Batı Afrika ülkesi Nijer'de askeri hareketlilik yaşandığı açıklandı. Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafızları'ndan bazı askerlerin başkent Niamey'deki başkanlık sarayını abluka altına aldığını söyledi.

Bir Reuters muhabiri, askeri araçların cumhurbaşkanlığı sarayının girişini kapattığını gördüğünü aktardı. Güvenlik kaynakları, sarayın yanındaki bakanlıklara erişimin de engellendiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığından bir yetkili de cumhurbaşkanlığı sarayındaki personelin ofislerine erişimi olmadığını söyledi. Kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum şu anda sarayda tutuluyor.

NİJER CUMHURBAŞKANLIĞI: ORDU KALKIŞMAYI DESTEKLEMİYOR

Nijer Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa Cumhurbaşkanı Barzum ve ailesinin sağlık durumunun iyi olduğu duyuruldu. Cumhurbaşkanı Muhafızları'nın sabah saatlerinde "beyhude bir cumhuriyet karşıtı kalkışma" yaptıkları belirtilen açıklamada "Ordu, cumhurbaşkanlığı muhafızlarını desteklemiyor. Eğer kendilerine gelmezlerse ordu saldırmaya hazır" dedi.

Ancak daha sonra açıklama yayınlandığı sosyal medya hesabından silindi. Bu durum ülkede kontrolün kimde olduğuna ilişkin kafa karışıklığı da yarattı.

Girişimin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor. Bazoum'un son günlerde, bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyor.

AFRİKA BİRLİĞİ VE ECOWAS'TAN KINAMA

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği Nijer'de Bazum'a karşı yapılan darbe girişimini kınadı. ECOWAS'tan yapılan açıklamada, Topluluğun "Nijer'de darbe girişiminde bulunulduğu" haberini "şok ve şaşkınlıkla karşıladığı" belirtildi. ECOWAS'ın iktidarı zorla ele geçirme girişimini en güçlü şekilde kınadığı vurgulanan açıklamada, darbecilere "demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı'nı derhal ve hiçbir koşul öne sürmeden serbest bırakmaları" çağrısında bulunuldu. Açıklamada, ECOWAS ve uluslararası toplumun, Bazoum, ailesi, hükümet üyeleriyle halkın güvenliği ve emniyetini hedef alan bu komploya karışan herkesi sorumlu tutacağı kaydedildi.

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat, Nijer'deki darbe girişimini kınayarak "bu girişime son verilmesi" çağrısında bulundu. AfB Komisyonu Başkanı Mahamat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Nijer'deki cumhuriyet kurumlarının istikrarını baltalayacak bu girişimin şiddetle kınandığını belirtti. Girişime son verilmesi çağrısında bulunan Mahamat, başta Nijer halkı olmak üzere uluslararası toplumu da olayı kınamaya davet etti.

BÖLGEDE SON DÖNEMDE ÇOK SAYIDA ASKERİ DARBE YAŞANDI

Son gelişmeler 2020'den bu yana komşu ülkeler Mali ve Burkina Faso'da yapılan dört askeri darbeyi anımsattı. Bu darbeler kısmen, yetkililerin Nijer'in de dahil olduğu Sahel bölgesini kasıp kavuran selefi örgütlerin isyanını durduramamasının neden olduğu hayal kırıklıklarından kaynaklandı. Nijer'de de Mart 2021'de Nijer'de bir darbe girişimi engellenmiş, yakın zamanda seçilen Bazum'un yemin etmesine günler kala bir askeri birlik başkanlık sarayını ele geçirmeye çalışmıştı. Nijer, 2012'de Mali'de kök salan ve Burkina Faso ve güney kıyı eyaletleri de dahil olmak üzere komşu ülkelere yayılan selefi gruplarla savaşan yerel birlikleri desteklemek isteyen Batılı güçler için kilit bir müttefik. Komşusu Mali ve Burkina Faso Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Rus paralı asker şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.

Fransa, Mali'deki cuntayla ilişkileri bozulunca geçen yıl ülkeye asker gönderdi. Bazum'un seçilmesi, 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana dört askeri darbeye tanık olan Nijer'de ilk demokratik iktidar geçişi olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar