Nijer'de darbeden bu yana en ölümcül saldırı: 29 asker öldürüldü

Nijer'de darbeden bu yana en ölümcül saldırı: 29 asker öldürüldü
Nijer'de Temmuz ayında yapılan askeri darbeden bu yana en ölümcül saldırı gerçekleşti. Nijer Savunma Bakanlığı Mali sınırındaki operasyondan dönen askerlere pusu kurulduğunu ve 29 askerin öldürüldüğünü açıkladı.

Artı Gerçek - Temmuz ayında asker darbenin gerçekleştiği Batı Afrika ülkesi Nijer'de kurulan bir pusuda 29 asker öldü. Olay ordunun iktidarı ele geçirmesinden bu yana yaşanan en ölümcül saldırı olarak kayda geçti. Ülkede saldırının ardından 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Nijer Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mali sınırındaki Tabatol ilçesinde operasyondan dönen ordu birliklerinin saldırıya uğradığı ifade edildi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 29 askerin öldüğü, 2 askerin ağır yaralandığı belirtilirken açıklamada, çok sayıda saldırganın da öldürüldüğü söylendi. Nijer ve yine darbelerle iktidarı ele geçiren askeri hükümetler tarafından yönetilen komşuları Mali ve Burkina Faso, Afrika'nın Sahel bölgesinde binlerce kişiyi öldüren ve iki milyondan fazla insanı yerinden eden El Kaide ve IŞİD bağlantılı savaşçılarla mücadele ediyor. Bu ülkeler geçtiğimiz ay, selefi saldırganlara karşı birbirlerini savunma sözü veren bir güvenlik anlaşması imzalamıştı.

28 EYLÜ'DEKİ SALDIRIDA DA EN AZ 12 ASKER ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Saldırıdan hangi grubun sorumlu olduğu ya da pusunun tam olarak ne zaman gerçekleştiği belirtilmedi ancak askeri operasyonun 26 Eylül ve 2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi. Diğer yandan Nijer'in Savunma Bakanlığı 28 Eylül'de de ülkenin güneybatısında motosikletli yüzlerce selefi savaşçının saldırısı sonucu en az 12 Nijer askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Mali, Burkina Faso ve Nijer'de 2020'den bu yana yaşanan darbeler kısmen ordu ve halk arasında güvensizlik nedeniyle yaşanan hayal kırıklıklarından kaynaklandı. Ancak şiddet, cuntaların daha önce selefi gruplarla savaşmaya yardım eden yabancı birlikleri kovduğu bir dönemde arttı. Birçoğu IŞİD ile bağlantılı olan isyancılar, Fransa ve BM birliklerinin Mali'nin güneydoğusundan ayrılması ve önemli hava keşif desteğinin sona ermesinden bu yana özellikle Mali-Nijer sınırı boyunca aktifler.

Batı Afrika'nın bölgesel bloğu ve Batılı güçler Nijer'e anayasal yönetimi hızla yeniden tesis etmesi çağrısında bulunmuş ancak cunta ayak sürümüştü. Cunta ayrıca Cezayir'in Nijer'deki siyasi krizi çözmek için arabuluculuk yapmasının cunta tarafından kabul edildiği yönündeki iddiasına şaşırdığını ve bu teklifi reddettiklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar