Nobel Komitesi Moskova'yı kızdıracak: Barış Ödülü üç Rusya karşıtına gitti
Rusya-Ukrayna savaşı, 2022 Nobel Barış Ödülü'ne de yansıdı. Ödül, Belaruslu bir insan hakları savunucusu ile iki insan hakları kuruluşuna verildi.
Artı Gerçek - 2022 Nobel Barış Ödülü, tutuklu bulunan Belaruslu insan hakları savunucusu Ales Bialiatski, Rusya'da Yüksek Mahkeme tarafından kapatılan Memorial örgütü ve Ukrayna merkezli insan hakları kuruluşu Sivil Özgürlükler Merkezi'ne verildi.
Akademi'den yapılan açıklamada, "Nobel Barış Ödülü sahipleri kendi ülkelerindeki sivil toplumu temsil etmektedir. Uzun yıllar boyunca iktidarı eleştirme ve vatandaşların temel haklarını koruma hakkını desteklediler. Savaş suçlarını, insan hakları ihlallerini ve gücün kötüye kullanımını belgelemek için olağanüstü çaba sarf ettiler. Birlikte, sivil toplumun barış ve demokrasi için önemini ortaya koymaktadırlar" denildi.
ALES BİALİATSKİ KİMDİR?
Bialiatski, Belarus'ta siyasi tutuklulara ve ailelerine hukuki destek vermeyi amaçlayan Viasna İnsan Hakları Merkezi ile yaptığı çalışmalarla tanınıyor. 2011-2014 arasında hapse atılan Bialiatski, 14 Temmuz 2021'den beri de vergi kaçakçılığı iddiasıyla hapiste bulunuyor. İnsan hakları savunucuları, suçlamanın siyasi olduğunu söylüyor.
MEMORIAL: SOVYET MUHALİFLERİN KURDUĞU, KAPATILAN DERNEK
Ödülün verildiği iki insan hakları kuruluşu ise geçmişte Moskova tarafından hedef alınmıştı. Nobel Barış Ödülü sahibi Andrei Sakharov'un aralarında bulunduğu Sovyet muhalifler tarafından 1989'da kurulan Memorial International, Aralık 2021'de “yabancı ajanlarla” ilgili yasaya dayanarak Yüksek Mahkeme tarafından kapatılmıştı. Duruşmada savcılık derneğin "Sovyetler Birliği'ni 'terörist' olarak tanımlayarak devletin anısını ve zaferlerini karaladığını" savunmuştu. Dernek, "yurt dışından gelen mali destekle Rusya’nın çıkarlarına aykırı eylemlerde bulunmakla" suçlanmıştı.
Kiev merkezli insan hakları kuruluşu Sivil Özgürlükler Merkezi ise (The Center for Civil Liberties), Ukrayna'da insan haklarını ve demokrasiyi geliştirmeyi hedefliyor. Merkez, Kırım'daki siyasi tutuklular ile ilgili çalışmaları ve Donbas'ta Rusya'yı savaş suçları ile itham etmesi nedeniyle geçmişte Moskova'nın tepkisini çekmişti. (DIŞ HABERLER)