Nobel Tıp Ödülü bilim insanları David Julius ile Ardem Patapoutian'a verildi
Nobel Tıp Ödülü'nü sıcaklık ve dokunma reseptörlerinin keşfi üzerinde çalışan ABD'li bilim insanları David Julius ile Ardem Patapoutian kazandı.
Nobel Tıp Ödülü'nü ABD'li bilim insanları David Julius ile Ardem Patapoutian kazandı. İkili, sıcaklık ve dokunma reseptörlerinin keşfi üzerinde çalışıyor.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2021
The 2021 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to David Julius and Ardem Patapoutian "for their discoveries of receptors for temperature and touch.” pic.twitter.com/gB2eL37IV7
Komite, bilim insanlarının ısı ve temas reseptörlerinin keşfi nedeniyle ödülü kazandığını belirtti.
Stockholm'deki Nobel jürisi, söz konusu "devrimci keşiflerin", ısının, soğuğun ve mekanik kuvvetin dünyayı algılamamıza ve ona uyum sağlamamıza izin veren sinir uyarılarını nasıl başlatabildiğini anlamayı "mümkün kıldı" dedi.
California Üniversitesi'nde görev alan 65 yaşındaki profesör David Julius, acı biberde yanma hissine neden olan aktif bir bileşen olan 'kapsaisin'i, derideki sinir uçlarında ısıya tepki veren bir sensörü tanımlamak için kullandı.
California'daki Scripps Research'te profesör olan Ardem Patapoutian ise, derideki ve iç organlardaki mekanik uyaranlara yanıt veren yeni bir sensör sınıfını keşfetmek için basınca duyarlı hücreler kullanmayı başardı.
NOBEL TIP ÖDÜLÜ
1901'den bu yana 111 Nobel Tıp Ödülü verildi. Ödülü kazananlardan 12'si kadındı.
İlk olarak Alman bilim insanı Emil Adolf von Behring'e verilen Nobel Tıp veya Fizyoloji ödülünün sahibine bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen para ödülleri veriliyor.
Nobel Tıp Ödülünün en genç kazananı, 1923 yılında insülinin keşfinden ötürü 32 yaşındaki Frederick G. Banting oldu.
1966 yılında "tümöre neden olan virüsleri" bularak Nobel Tıp Ödülü'nü alan 87 yaşındaki Peyton Rous ise ödülü alan en yaşlı bilim insanı olarak tarihe geçti.