Otomatik bilgi paylaşımı ile 500 bin Türkiyeli mağdur olacak

Otomatik bilgi paylaşımı ile 500 bin Türkiyeli mağdur olacak
Avukat Mahmut Erdem 'AKP iktidarı uluslar arası anlaşmaların arkasına sığınarak yüz binlerce Türkiye vatandaşını mağdur edecek' dedi.

Süheyla KAPLAN 


ARTI GERÇEK - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından ortaya konan ve bugün 107 ülkenin taraf olduğu finansal hesap bilgilerinin otomatik değişimine ilişkin anlaşma 31 Aralık 2020 gününden itibaren yürürlüğe girecek. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Hollanda, Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika'da yaşayanların, Türkiye'de açıktıkları finans hesaplarının bilgisi 31 Aralık 2020 gününden itibaren ilgili ülkelere aktarılacak.

'AKP İKTİDARI YAKLAŞIK 500 BİN TÜRKİYE VATANDAŞINI MAĞDUR EDECEK' 

Hamburg'da yaşayan hukukçu Mahmut Erdem, Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada, AKP'nin Türkiye'nin de taraf olduğu ve imzaladığı sözkonusu uluslararası anlaşmaların arkasına sığınarak; Türkiye'de hesabı bulunan yaklaşık 500 bin Türkiye vatandaşının mağdur edeceğini söyledi. 

Erdem "OECD nezdinde vergi konularında işbirliğini kolaylaştırtmak için 2011 yılında Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi imzalandı. Türkiye 2017 yılında bu sözlemeyi kendi iç hukukuna aldı. Oysa herhangi bir hukuki bariyer koyabilirdi. AKP iktidarı bunu yapmadı. Avrupa sözleşmelerınden ne çıkarı var, bilemeyiz ancak bildiğimiz tek şey Türkiye'de hesabı bulunan yaklaşık 500 bin Türk vatandaşı uluslararası sözleşmelere kurban edildi" dedi. 

'VATANDAŞLAR KENDİ KENDİNİ İHBAR ETMEMELİ'

Avukat Erdem, son günlerde Almanya'da yaşayan yurttaşların endişelendiğine dikkati çekerek "Kimse bu konuda telaşlanmasın. Kimse kendi kendini Almanya'da ilgili resmi dairelere ihbar etmesin. Durum beklenmeli. Çok sayıda vatandaşın mağdur olacağına inanıyorum. Yıllarca Almanya'da çoluğunu, çocuğunun geleceğini kurtarmak için kötü koşullarda çalışan işçi göçmenler bu durumdan daha faza etkilenecek. Eğer gerekli kurumlar vatandaşın önüne bilgiler sunarsa; o zaman harekete geçilmeli. Mutlaka hukuçulardan bilgi alınmalı" dedi. 

ANLAŞMA HANGİ BİLGİLERİN AKTARILMASINI KAPSIYOR?

Anlaşma kapsamında; gelirlerin elde edildiği ülke, kişilerin finansal bilgilerini mukim olduğu ve böylece temel vergi yükümlülüklerinin bulunduğu ülkeye, gelir sahiplerinin vatandaşlığına bakılmadan aktarılması öngörülüyor. 

İsim, soy isim, vergi numarası, doğum yeri ve tarihi, ikamet adresi, hesap bilgileri gibi kimlik tespiti için gerekli verilerinin yanı sıra; yıl sonu hesap bakiyesi, faiz, temettü ve hesaptaki meblağ aracılığıyla elde edilen her türlü gelir de bu paylaşıma dahil. 

Her yılın Eylül ayında yapılması öngörülen aktarım ise doğrudan bir önceki yılı kapsayacak.

Mal ve mülkler ise otomatik paylaşıma doğrudan tabii değil. Ancak gayrimenkullerden elde edilen kira gibi gelirler hesap bakiyelerine yansıyacağından, gayrimenkul bilgilerinin de dolaylı olarak aktarılması söz konusu. Bunun dışında ülkeler arası mevcut bulunan bilateral anlaşmalar da kuvvetli şüphe durumlarında her türlü gayrimenkule ait bilgilerin paylaşımını da halen mümkün kılmakta.

Öne Çıkanlar