Oxfam'dan Gazze ateşkesinin veto edilmesine tepki: ABD insan hakları konularındaki güvenilirliğinin tabutuna bir çivi daha çaktı
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto eden ABD yönetimine, Britanya merkezli yardım kurumları konfederasyonu Oxfam'dan sert tepki geldi.
'BİDEN YÖNETİMİNİN İNSAN HAKLARI SÖYLEMİ LAFTA KALDI'
Oxfam'ın Amerika kolunun CEO'su, Biden yönetiminin "insan haklarını ve kurallara dayalı uluslararası düzeni destekleme iddiasındaki azametli retoriğinin gereğini yerine getirme fırsatını kaçırdığını" söyledi.
'TÜM DÜNYA GAZZE'DEKİ KATLİAMIN SONA ERMESİNİ İSTİYOR'
Oxfam Amerika Başkanı ve CEO'su Abby Maxman, açıklamasında, dünyanın, "Gazze'deki korkunç katliamın sona ermesi, rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinlilerin hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardım etmeye odaklanmaya hazır" olduğunu belirtti.
Today's UNSC Resolution was important as it demanded an immediate ceasefire and the release of all hostages. The US admin standing alone to veto a ceasefire, puts another nail in the coffin for US credibility on matters of human rights. Full statement: https://t.co/L98dhQNcxT
— Abby Maxman (@abbymaxman) December 8, 2023
'ABD'NİN İSRAİL'E BASKI YAPMA GÜCÜ VAR'
BMGK'ye sunulan ateşkes kararını Biden yönetiminin veto etmesini, "ABD'nin insan hakları konularındaki güvenilirliğinin tabutuna bir çivi daha çakılması" diye niteleyen Maxman, "Washington'ın İsrail'in saldırılara karşı halkını koruma hakkına sahip olduğunu ileri sürmekte haklı olduğunu, ancak bu sarmal krizi sona erdirmek için İsrail ile özel ilişkisinden yararlanmadığını' söyledi.
Oxfam yöneticisi, "İsrail'e yeni bir 7 Ekim saldırısı veya Gazze'ye ezici abluka tehdidinin olmadığı bir gelecek" çağrısında bulundu.
BM GENEL SEKRETERİ İLK KEZ 99. MADDEYİ İŞLETTİ
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Şartı'nın 99. maddesini işletme yetkisini görev süresi boyunca ilk kez kullanıp Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup göndermişti. Guterres, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil" ifadelerini kullanmıştı.
15 ÜYELİ BMGK'DE ENGEL ÇIKARAN TEK ÜLKE
Bu yönde BMGK Dönem Başkanı Birleşip Arap Emirlikleri'nin (BAE) aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 80'den fazla ülke adına sunduğu karar tasarısı, dün düzenlenen acil oturumda oylandı. 15 üyeli BMGK'de 13 üye evet oyu kullandı, 5 daimi üyeden Britanya çekimser kaldı, ABD ise veto yetkisini kullandı.
Acilen insani ateşkes çağrısı yapılan karar tasarısında, tüm taraflara özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılıyordu. Tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep ediliyordu.
'ATEŞKES HAMAS'A FAYDA SAĞLAR' GEREKÇESİ
ABD'nin BM Temsilcisi Robert Wood, karar tasarısında Hamas'ın kınanmadığını, bazı Konsey üyelerinin bu konuda sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu savundu.
Washington ile Tel Aviv, ateşkese yalnızca Hamas'a fayda sağlayacağı iddiasıyla karşı çıkıyor. (Dış Haberler)