Oy kullanma süresi bir saat uzatıldı

Katılımın yüksek olduğu gözlemlenen referandumda oy verme işlemi saat 19.00'a kadar uzatıldı

Oy kullanma süresi bir saat uzatıldı

Halil DAĞ

SÜLEYMANİYE - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) bağımsızlık referandumu için oy verme işlemi devam ediyor. Sabah saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi yoğun katılım nedeniyle bir saat uzatıldı. Seçmenler 19.'a kadar oy kullanabilecek. Sonuçların ise 72 saat sonra açıklanması bekleniyor.

FOTO GALERİ: BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNDAN RENKLİ KARELER

12 BİN MERKEZDE SANDIKLAR KURULDU

Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe’nin dışında Irak Merkezi Hükümeti ve Kürdistan Bölge Hükümeti arasında statüsü belirlenmeyen Kerkük, Şengal, Celawla, Xeneqin, Kelar, Dakuk, Xurmatû ve diğer bölgelerde toplam 12 bin seçim merkezinde seçmenler sandık başına gidip oy kullanabiliyor. Statüsü tartışmalı bölgelerin de referandum oylamasına dahil edilmesi üzerine 5 milyonu aşkın seçmenin oy kullanacağı tahmin ediliyor. Yurtdışındaki seçmenler ise elektronik sistem üzerinden oy kullanabilecek. Yüksek Seçim ve Referandum Komitesi’nin verilerine göre illere göre seçmen dağılımı şöyle: Süleymaniye ve ona bağlı bölgelerde 1 milyon 280 bin, Erbil’de 1 milyon 200 bin, Duhok'ta 800 bin, Kerkük'te 750 bin, Musul vilayetine bağlı bölgelerde ise 400 bin, Kerkük'te ise yapılan resmi açıklamaya göre 750 bin kayıtlı seçmenin bulunuyor.

Oy kullanma süresi bir saat uzatıldı - Resim : 1
Referandum için 12 bin noktada sandıklar kuruldu

KERKÜK’TE TÜRKMEN VE ARAPLAR BOYKOT EDİYOR

IKBY idaresinde bulunan bölgelerde seçimlere yüksek bir katılım oranının olduğu gözlemlenirken, sandıkların kurulup kurulmayacağı en çok merak edilen Kerkük'te Kürtler oy vermeye giderken, Türkmen ve Arapların referandumu boykot ettiği görülüyor.

İRAN SINIRI KAPATTI

Oy verme işlemi tehditlerin gölgesinde başladı. Oylamanın başladığı saatte İran Uluslararası Perwezxan Sınır Kapısı’nı kapattığını açıkladı. İran önceki gün de referandumun iptal edilmesine yönelik uyarıların Kürdistan Bölgesi yetkileri tarafından dikkate alınmaması gerekçesiyle hava sahasını IKBY’den gelen uçuşlara karşılıklı olarak kapattığını açıklamıştı. IKBY sınırında askeri tatbikat başlatan İran, ayrıca dün Erbil’in Balekayeti ve Hacı Omeran bölgelerini bombalamıştı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasimi, başkent Tahran'da düzenlendiği basın toplantısında, bağımsızlık referandumu ‘yasadışı ve gayri meşru" olarak tamımlarken, "Irak devletinin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Irak devletinin talebi üzerine hava sahamızı ve kara sınırlarımızı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) kapattık" dedi.

Benzer bir hamla Bağdat Merkezi Yönetimi'nden de geldi. Irak Parlamentosu, IKBY uluslararası sınır kapılarının kapatılması kararını onayladı. Meclis Başkanı Selim el Cuburi kararın altı meclis komitesinden gelen talep üzerinden yapıldığını açıkladı.

YILDIRIM: SICAK ÇATIŞMA ZEMİNİ HAZIRLANDI

Ankara’dan ise sandıkların açılmaya başlandığı saat itibariyle peş peşe açıklamalar geldi. Önce, Habur Sınır Kapısı'nı tek taraflı kapatıldığı haberi flaş gelişme olarak ajanslara düştü. Ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmadığını, Irak tarafından araçların daha sıkı kontrolle geçişine izin verdiklerini açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı uluslararası topluma sonuçları tanımama çağrısı yaparken, Başbakan Binali Yıldırım, basın mensuplarıyla yaptığı gündem değerlendirmesinde gazetecilerin referandumla ilgili sorularını yanıtladı. ‘Referandumun sıcak çatışma zeminini hazırladığı’ tehdidinde bulunan Yıldırım, "Biz açıkça ifade ettik, bu referandum gayri meşrudur, sonuçları tanınmayacaktır, yok hükmündedir. Kararlar üç grup altında ele alınacak. Ekonomik boyuttaki karar, siyasi-diplomatik, üçüncü güvenlik ve askeri boyut. Dün itibariyle Bağdat, bizimkine benzer bir toplantı yaptı ve karar aldılar. Başta İran ve Türkiye olmak üzere muhatabın kendileri olduğunu, ilgili ülkelerin verecekleri kararda muhatabın Bağdat olması gerektiği bilgilendirmesi yaptılar. Kriz artık zirve yaptı dönülmez noktaya geldiği için bundan sonrası hoş olmayan sürecin başlangıcı. Referandumu yapma inadı sıcak bir çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bunun da bedeli oradaki günahsız sivil insanlara olacaktır. Irak merkezi yönetimini daha fazla doğrudan muhatap alarak kararlarımızı vereceğiz" şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER: GORAN: SEÇMENLERİMİZİ ÖZGÜR BIRAKIYORUZ

GORAN LİDERİ: ‘EVET’ DEDİK

Süleymaniye’nin Pîremegirûn Kız Lisesi'nde oy kullanan Goran (Değişim) hareketi Lideri Ömer Said Ali de oy kullandıktan sonra açıklamalarda bulundu. Said Ali, "Evet, ‘evet’ oyu verdik" dedi.

Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan Bölgesi'ndeki bağımsızlık referandumuyla ilgili yaptığı son toplantıda "Bu süreçle nasıl davranacağı konusunda seçmenlerimizi özgür bırakıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

İLGİLİ HABER: IRAK KÜRDİSTANI BAĞIMSIZLIĞINI OYLUYOR

MESUD BARZANİ: ONUR DUYUYORUM Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani oyunu Erbil’in Pirmam ilçesinde kullandı. Barzani oy kullandıktan sonra Twitter üzerinden yayınladığı mesajında "Bu sabah erken saatlerde oyumu kullanmaktan ve bu tarihe güne katılmaktan onur duyuyorum" dedi.

Oyunu Süleymaniye’nin Rewşen Bedirxan okulunda kullanan, Kürdistan Bölge Hükümeti Başkan Yardımcısı Qubad Talabani ise, referandumun Kürdistan halkının bağımsızlığı için düzenlendiğini söyleyerek, "Kendi kaderimizi kendimiz tayin etmek istiyoruz, bu bizim meşru hakkımızdır. Bu beklenen bir durumdu. Irak bu kararı bir sürpriz olarak ele alınmamalı ve Kürdistan Bölgesi ile müzakereye oturulmalıdır" açıklamasında bulundu. Türkiye’den kendilerini anlamasını isteyen ve referandum asla 26 Eylül'de Kürdistan devletini ilanı anlamına gelmediğini söyleyen Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani de, "Referandum, sınırları belirlemek için değildir. Komşu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduğumuzu gösterdik" diye konuştu.

Mesud Barzani Süleymaniye kerkük Erbil IKBY