Papua Yeni Gine'de toprak kayması: '300'den fazla kişi ve 1100'den fazla ev toprağa gömüldü'
Pasifik'teki Ateş Çemberi içinde bulunduğundan tektonik hareketliliğin yoğun olması ve tropik fırtınaların kasıp kavurması nedeniyle sık sık toprak kayması meydana gelen Papua Yeni Gine'de bu kez büyük bir felaket yaşandı.
Artı Gerçek - Güneybatı Pasifik'teki Papua Yeni Gine'de (PYG) dün meydana gelen devasa bir toprak kayması, yüzlerce insan ve evin üstüne çöktü. Avustralya'nın kuzeyindeki Yeni Gine adasının doğu yarısında bulunan ülkeden, 300'den fazla kişi ve 1100'den fazla evin toprağa gömüldüğü haberleri geldi. Avustralya kamusal yayın kuruluşu ABC, dağın yamacının bir kısmının büyük kayaların düşmesiyle insanlar uyurken evlerin üzerine devrildiğini bildirdi.
HEYELAN YÜZÜNDEN YOLLAR KAPANDI
Başkent Port Moresby'nin yaklaşık 600 km kuzeybatısındaki Enga eyaletindeki Kaokalam kasabasını vuran toprak kaymasında yüzlerce kişinin ölmesinden endişe ediliyor. Papua Yeni Gine'nin Post Courier gazetesi, milletvekili Aimos Akem'e dayanarak, ülkenin ücra dağlık bölgesinde 300'den fazla kişinin ve 1182 evin toprak altında kaldığını duyurdu. Akem, bölgedeki köylerle başkenti birbirine bağlayan yolun kapalı olması nedeniyle kurtarma çalışmalarının sekteye uğradığını aktardı.
Why does Papua New Guinea experience so many fatal landslides — and what can be done? https://t.co/oLOmjt1JOW
— Ben John (@benjohn65) May 24, 2024
'TEK BİR EV BİLE KALMAMIŞ'
Bölge sakini Ninga Role'nin sosyal medyada yayımladığı videolarda, insanların kayalara, sökülmüş ağaçlara ve toprak yığınlarına tırmanarak hayatta kalanları aradığı görüldü. Arka planda kadınların ağladığı duyuldu.
Olay yerinden çekilen görüntülerde, yerel halkın dev kayalar ve kopmuş ağaçlarla kaplı araziyi geçerken molozların ve ağaçların altından cesetleri çıkardığı görüldü.
Civardaki köylerden birinin sakini, heyelan mahalline vardıklarında "ortada hiçbir evin kalmadığını" söyledi. ABC'ye konuşan Dominic Lau, her şeyin "toprakla dümdüz" olduğunu aktararak "Hiçbir şey yoktu, sadece kayalar ve toprak vardı... Hiç kimse yoktu ve görünürde ev de yoktu" diye ekledi.
'3-4 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN'
Associated Press (AP) haber ajansı ve Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan BM yetkilisi Serhan Aktoprak, heyelandan etkilenen alanın 3-4 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu ve 3895 kişiye ev sahipliği yaptığını aktardı. Aktoprak, "Arazi kaymaya ve hareket etmeye devam ediyor ve bu da kurtarma çalışmasını tehlikeli hale getiriyor" dedi.
Enga Valisi Peter Ipatas, "benzeri görülmemiş bir doğal afet" olarak tanımladığı toprak kaymasından "6 kadar köyün" etkilendiğini söyledi.
HELİKOPTERLER BÖLGEYE ULAŞMANIN TEK YOLU
ABC, toprak kayması yüzünden otoyol erişimi kapandığından helikopterlerin bölgeye ulaşmanın tek yolu haline geldiğine dikkat çekti. İnsani yardım kuruluşu Care Australia, sağlık görevlileri ve askeri personelden oluşan hızlı müdahale ekibinin ücra heyelan bölgesine ulaşmayı başardığını söyledi. Ancak heyelanın otoyol erişimini engellemesi nedeniyle bölgeye yalnızca helikopterle erişilebildiğini, zorlu arazi koşulları ve ana yollardaki hasarların kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını belirtti.
BAŞBAKANIN AÇIKLAMASI
PYG Başbakanı James Marape, afet yetkilileri, Savunma Kuvvetleri ve Bayındırlık ve Karayolları Bakanlığı'nın yardım ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olduğunu söyledi. Marape, hükümetin "yardım çalışmaları, cesetlerin çıkarılması ve altyapının yeniden inşası" için yerel yetkililerle birlikte çalıştığını dile getirdi. Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı açıklamasında, Avustralya'nın Port Moresby'deki Yüksek Komisyonu'nun hasar ve kayıpların boyutuna ilişkin daha ayrıntılı değerlendirmeler için PYG yetkilileriyle yakın temas halinde olduğu belirtildi. (BBC, Reuters, Dış Haberler)