Paşinyan'dan Doğu Anadolu'ya 'Batı Ermenistan' denilmemesi çağrısı

Paşinyan'dan Doğu Anadolu'ya 'Batı Ermenistan' denilmemesi çağrısı
Aliyev yönetiminin Ermenistan'dan "Batı Azerbaycan" diye söz etmesinden duyulan rahatsızlık üzerinden "Biz de 'Batı Ermenistan' diyerek başkalarını rahatsız ediyoruz" kıyaslamasını yapan Paşinyan, Ermenistan muhalefetinin yine tepkisini çekti.

Artı Gerçek - Azerbaycan ve Türkiye'ye yönelik açılımlarına bir yenisini ekleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Doğu Anadolu için "Batı Ermenistan" tabirinin kullanılmasını eleştirmesi, Erivan'ı karıştırdı.

Cuma gecesi Ermenistan devlet televizyonunda yayımlanan röportajda, Paşinyan, "Osmanlı Türkiyesi ve Batı Ermenistan'daki Ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasını" talep eden 23 Ağustos 1990 tarihli Ermenistan Bağımsızlık Bildirisi'ni bir kez daha eleştirdi.

Ermenistan'da Doğu Anadolu'dan "Batı Ermenistan" diye söz edilmesi ile Azerbaycan yönetiminin Ermenistan'ın büyük bölümünü sürekli olarak "Batı Azerbaycan" olarak tanımlaması arasında paralellik kuran Paşinyan, şunları söyledi:

"Bazı insanların bazı yerlerde 'Batı Azerbaycan' terimini kullanmasına çok sinirleniyoruz. Ama biz de 'Batı Ermenistan' dediğimizde, bunun bazı insanları kızdırdığını akıl edemiyor muyuz? Tıpkı onların 'Batı Azerbaycan' diyerek bizi rahatsız etmesi gibi biz de 'Batı Ermenistan' diyerek başkalarını rahatsız ediyoruz."

Bu sözleriyle Erivan’ın Türkiye’den herhangi bir toprak talebi bulunmadığı mesajını veren Ermenistan Başbakanı, Ankara ve Bakü'nün tepkisini çeken Ermenistan Bağımsızlık Bildirisi’nin bölge ülkeleriyle derin çatışma mantığı içerdiğini de söyledi.

ERMENİSTAN ANAYASASI MESELESİ

Ermenistan Anayasası’nın girişinde atıfta bulunulan bildiride BM kararlarına göre Azerbaycan toprağı olan ve Eylül 2023'te askeri güçle tamamen Bakü'nün kontrolüne geçen Karabağ, Ermenistan toprağı olarak kabul ediliyor: "Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ESSC) Yüksek Konseyi ve Dağlık Karabağ Ulusal Konseyi’nin 1 Aralık 1989 tarihli ESSC ile Dağlık Karabağ’ın yeniden birleşmesi hakkında ortak kararı temelinde, demokratik ve hukuki bir devlet kurmayı amaçlıyor. Ermenistan Cumhuriyeti, Osmanlı Türkiye’si ve Batı Ermenistan’daki 1915 Ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasını savunuyor."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’la nihai barış anlaşmasının metni üzerinde yüzde 80 anlaşmaya varıldığını, ancak belgenin imzalanması önündeki en büyük engelin Ermenistan Anayasası olduğunu söylemişti. Bakü, imzalanacak barış anlaşmasının daha sonra Ermenistan’da hukuki yollardan engellenebileceği gerekçesiyle anayasada değişiklik istiyor.

'ANKARA VE BAKÜ'YE BOYUN EĞMESİNİN YENİ KANITI'

Paşinyan bu açıklamaları nedeniyle muhalefet tarafından yine “ihanet” ve “alçaklıkla" suçlanacağını bildiğini söylerken, muhalifler, bunun, "başbakanın Ankara ve Bakü'ye boyun eğdiği ve bu süreçte Ermeni ulusal çıkarlarını ve onurunu ayaklar altına aldığının yeni kanıtı" olduğu tepkisini gösterdi.

Ana muhalefetteki Hayastan ittifakının milletvekili Lilit Galstyan "Batı Ermenistan'ı Batı Azerbaycan ile karşılaştırmak akademik iflas, medeniyet körlüğü, ulusal inkar, siyasi intihardır" paylaşımını yaptı.

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Direktörü Aşot Melkonyan, Paşinyan'ı, "Azerbaycan'ın tarihsel tahriflerini meşrulaştırmakla" suçladı. Melkonyan, "Azerbaycan'da 'Batı Azerbaycan' ifadesi devlet düzeyinde kullanılıyor, en üst düzey liderlerinin [İlham Aliyev] dudaklarından çıkıyor ve doğal olarak onun maiyeti de bu fikri savunuyor ve Ermeni toprakları üzerinde hak iddia ediyor" dedi.

'BİRİ TARİHSEL, DİĞER MAKSATLI UYDURMA'

"Batı Ermenistan tarihi bir bölgedir. Sözde 'Batı Azerbaycan', aslında hiç var olmamış, jeopolitik mühendisliğin gerçekleştirilememiş bir ürünüdür" değerlendirmesini yapan oryantalist, "Batı Azerbaycan'ın" Ermenistan Cumhuriyeti fikrine karşı olduğunu ve mevcut Ermeni devlet yapısını yıkmayı amaçladığını; "Batı Ermenistan'ın" ise Türkiye'yi yok etmeyi amaçlamadığını, bunun yerine, Doğu Anadolu gibi bu bölgenin tarihi isimlerinden birine atıfta bulunduğunu dile getirdi.

24 NİSAN'DAKİ ÇAĞRISI

Paşinyan, 24 Nisan'daki 109. yıldönümü açıklamasında, "soykırım" yerine Ermenice "Meds Yeghern" sözüne vurgu yaptı, daha geniş uluslararası tanıma çağrısında bulunmadı, "Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu'nun yaklaşık 1.5 milyon Ermeni tebaasının katledilmesinin yarattığı travmanın üstesinden gelmeleri" gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 31 Ekim'deki açıklamasında, "soykırımın uluslararası alanda tanınmasının artık Erivan için en önemli dış politika önceliği olmadığını" belirtti. (Medya Günlüğü, Arm İnfo, Asbarez, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar