Peru'da şiddet sarmalı: Başsavcılık Devlet Başkanı Boluarte hakkında 'soykırım' soruşturması başlattı
Peru'da başsavcılık ülkedeki eylemlerde yaşanan ölümler nedeniyle Devlet Başkanı Boluarte ve kabine üyeleri hakkında soruşturma başlattı. Soruşturulacak suçlamalar "soykırım, cinayet ve ağır yaralamayı" içeriyor. Ülkenin yeni hükümeti ise güvenoyunu aldı.

Artı Gerçek - Peru'da eski devlet başkanı Pedro Castillo'nun görevden azledilerek gözaltına alınmasından sonra aralık ayında başlayan ve hala devam eden eylemlerde 40'tan fazla kişinin ölümü, yüzlercesinin ise yaralanmasının ardından Peru Başsavcılığı, Devlet Başkanı Dina Boluarte ve kabinesinin bazı üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
Başsavcılık ofisinden yapılan açıklamada Boluarte'nin yanısıra Başbakan Alberto Otarola, Savunma Bakanı Jorge Chavez ve İçişleri Bakanı Victor Rojas'ın "soykırım, cinayet ve ağır yaralama" suçlarından soruşturulacağı açıklandı. Ayrıca Boluarte döneminde birkaç hafta görev yapmış olan eski Başbakan Pedro Angulo ve eski İçişleri Bakanı Cesar Cervantes'in de eylemlere müdahaledeki rolleri nedeniyle soruşturulacağı belirtildi.
Soruşturma, Castillo destekçilerinin eylemlerindeki en ölümcül polis ve asker müdahalesinin ardından geldi. Pazartesi günü Puno bölgesinde 17 sivil güvenlik güçlerince öldürülmüş, en az 68 kişi yaralanmıştı. Şiddet sarmalı salı günü de devam etmiş aracı yakılan bir polis öldürülmüştü.
Eylemciler Castillo'nun ardından yerine geçen yardımcısı Dina Boluarte'nin devlet başkanlığı görevinden istifa etmesini, Kongre'nin feshedilmesini, anayasanın değiştirilmesini ve Castillo'nun cezaevinden serbest bırakılmasını istiyor.
İnsan hakları örgütleri Perulu yetkilileri eylemcilere karşı gerçek mermi kullanmakla suçluyor. Peru ordusu ise eylemcilerin silah ve ev yapımı patlayıcı kullandığını iddia ediyor.
YENİ HÜKÜMET GÜVENOYUNU ALDI
Diğer yandan ülkenin yeni hükümeti parlamentoda yapılan oylamada güvenoyunu 73 kabul, 43 ret ve 6 çekimser oyla aldı. Hükümet güvenoyunu alamasaydı kabinedeki değişiklik ve Başbakan Otarola'nın istifası bekleniyordu.
Oylama sırasında Castillo'nın da üyesi olduğu Marksist siyasi parti Peru Libre'nin vekilleri eylemlerde öldürülenlerin fotoğraflarını parlamentoya getirdi. Başbakana tepki gösteren parlamento üyeleri hükümetten eylemlerde askeri yöntemleri kullanmamasını istedi.
Devrik Peru lideri Castillo ise salı günü Twitter'dan yaptığı paylaşımda "ülkeyi darbe diktatörlüğünden korudukları için öldürülenlerin asla unutulmayacağını" söyledi.
Peru'nun ombudsman ofisi ise salı günü barışçıl protestoların yanı sıra savcıları ölümleri tam olarak soruşturmaya çağırdı.
Ofis, Puno bölgesindeki Juliaca kentinde aracıyla yakılarak öldürülen polis Jose Luis Soncco'nun öldürülmeden önce işkence gördüğünü de iddia etti. Ombudsmanlık ofisi, Ilave kentindeki bir kongre üyesinin konutuna, aile üyeleri hala içerideyken kundaklama saldırısını da kınadı ve yetkilileri güç kullanımına ilişkin uluslararası normlara saygı duymaya çağırdı.
NE OLMUŞTU?
Eski Devlet Başkanı Castillo beş yıllık görev süresinin iki yılını tamamladıktan sonra hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti. Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.
Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni yıkmaya çalışmak" gösterilmişti. Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmış daha sonra ihtiyati gözaltı süresi 18 aya uzatılmıştı.
Eylemciler Castillo'nun ardından yerine geçen yardımcısı Dina Boluarte'nin devlet başkanlığı görevinden istifa etmesini, Kongre'nin feshedilmesini, anayasanın değiştirilmesini ve Castillo'nun cezaevinden serbest bırakılmasını istiyor.
MORALES'İN PERU'YA GİRİŞİ YASAKLANDI
Pazartesi günü ayrıca Castillo'nun müttefiki eski Bolviya Devlet Başkanı Evo Morales'in ülkeye girişi yasaklandı. Morales "yerli kardeşlerimize yönelik soykırıma son verilmesi" çağrısı yapmıştı.
Bu hafta Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu heyeti durumu değerlendirmek için Peru'yu ziyaret edecek. Birleşmiş Milletler insan haklarına saygı gösterilmesi uyarısı yaparak krizde arabuluculuk yapmayı teklif etti. (DIŞ HABERLER)