Perulu eylemcilerin ölümü için özür dileyen Boluarte: İstifa etmeyeceğim
Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte ülkede haftalardır süren hükümet karşıtı eylemlerde 40'tan fazla kişinin ölümü nedeniyle özür diledi ancak istifa etmeyeceğini açıkladı. Başkent Lima ve üç bölgede ise bir aylık OHAL ilan edildi.

Artı Gerçek- Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte ülkede eski devlet başkanı Pedro Castillo'nun görevden azledilerek gözaltına alınmasının ardından yapılan eylemlere güvenlik güçlerinin müdahalesinde 40'tan fazla kişinin ölümü nedeniyle özür diledi. Ancak eylemcilerin haftalardır istifasını istediği, Castillo'nun eski yardımcısı yeni devlet başkanı Boluarte istifa etmeyeceğini söyledi.
LİMA VE ÜÇ BÖLGEDE BİR AYLIK OHAL İLANI
Diğer yandan Peru hükümeti başkent Lima ve üç bölgede daha olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bir ay süresince ilan edilen OHAL orduya asayişi sağlama görevi veriyor ve bu sürede Peruluların anayasal güvence altında olan toplanma ve hareket özgürlüğü geçerli olmuyor. Lima'nın yanı sıra Castillo yanlılarının eylemler yaptığı Puno, Cusco ve Lima yakınındaki liman bölgesi Callao'da OHAL ilan edildi.
'İSTİFA ETMEYECEĞİM'
Cuma günü geç saatlerde devlet televizyonundan seslenen Boluarte istifa etmeyeceğini yineleyerek "Şiddet yanlısı ve radikal gruplardan gelen bazı sesler, halkı kaosa, düzensizliğe ve yıkıma sürükleyerek istifamı istiyor. İstifa etmeyeceğim. Bağlılığım Peru'yadır" dedi. Konuşmasında Boluarte, protestoların zaman zaman şiddete dönüştüğünden yakınarak. "Bu protestolarda Peruluların ölmesinden duyduğum üzüntüyü yinelemeden duramıyorum. Bu durum için özür dilerim" ifadelerini kullandı.
Ancak Boluarte Peru'nun komşusu Şili'nin yeni bir anayasa hazırlarken ve onaylarken yaşadığı zorluklara işaret ederek, protestocuların talep ettiği gibi bir anayasal meclis olasılığını reddetti. Boluarte, "Bu bir gecede olamaz" dedi.
100'DEN FAZLA BARİKAT KURULDU
Ülkede hükümet karşıtı gösteriler ilk olarak geçen aralık ayı başlarında, dönemin devlet başkanı Pedro Castillo'nun kendisine karşı bir görevden alma oylamasını engellemeye çalışarak Kongre'yi feshetmeye ve kararname ile ülkeyi yönetmeye çalıştığı için görevden alınmasının ardından patlak vermişti. Eylemcilerin talepleri arasında Boluarte'nin istifası, erken seçim yapılması, Kongre'nin feshedilmesi ve Castillo'nun serbest bırakılması yer alıyor. Cumartesi günü Peru genelinde, özellikle protestoların merkez üssü olan güneyde ve ayrıca Lima çevresinde eylemciler trafiği aksatmak için 100'den fazla barikat kurdu. Ancak yetkililer, Peru'nun turizm sektörü için hayati önem taşıyan Cusco uluslararası havaalanını yeniden açtı. İsyan ile suçlanan Castillo'ya kaçma riski olduğu göz önüne alınarak 18 ay önleyici hapis cezası verilmişti.
ÜÇ BAKAN DAHA İSTİFA ETTİ
Diğer yandan cuma günü ülkenin içişleri bakanı, çalışma bakanı Eduardo Garcia ve kadın bakanı istifa etti. Boluarte emekli bir ulusal polis generali olan Vicente Romero'yu içişleri bakanı olarak atadı. Bu arada Peru Başsavcılığı yaşanan sivil ölümleri için 11 soruşturma başlattı. Başsavcı Patricia Benavides'in ofisi soruşturmalarda Puno, Cusco, Arequipa, Apurimac, Ucayali ve Lima'da onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışamalara odaklanılacağını duyurdu. Başsavcılık daha önce Boluarte ve bir dizi bakan hakkında eylemlerle bağlantılı olarak "soykırım, cinayet ve ağır yaralama" suçlamalarıyla soruşturma başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)
Peru'da Devlet Başkanı Boluarte'nin istifasını isteyen binlerce kişi yürüdü
Peru'da kanlı pazartesi: Castillo yanlısı eylemlerde 17 kişi öldü, en az 68 kişi yaralandı