Picasso'nun 'Guernica' tablosu 36 yıl sonra BM Güvenlik Konseyi duvarından kaldırıldı
BM Genel Sekreteri Guterres tablonun kaldırılmasına çok üzüldüğünü belirterek, 'Korkunç, gitmesi korkunç' dedi.
Pablo Picasso'nun dünyaca ünlü savaş karşı tablosu Guernica'nın duvar halısı versiyonu, barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) girişindeki 36 yıldır asılı olduğu duvardan kaldırıldı.
Duvar halısının sahibi Nelson Rockefeller Jr, yıllar önce Rockefeller ailesi tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) ödünç verilen tabloyu geri istedi. Bunun üzerine Picasso'nun savaşın vahşetini gözler önüne seren dünyaca ünlü eserinin duvar halısı versiyonu, BM Güvenlik Konseyi'nin girişindeki asılı olduğu yerden indirildi.
Tablonun kaldırılmasına çok üzüldüğünü belirten Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, CBS News'e verdiği demeçte "Korkunç, gitmesi korkunç" dedi.
Fransız Jacqueline de La Baume-Dürrbach tarafından dokunan duvar halısı, sahibi Amerikalı iş insanı Nelson Rockefeller tarafından 1984'te BM'ye ödünç verilmişti. "Guernica"nın duvar halısı versiyonu, 1985 yılından beri BM'de sergileniyordu.
BM, IRAK İŞGALİ SIRASINDA TABLOYU SANSÜRLEMİŞTİ
Dünyanın en önemli savaş karşıtı tablosu, Birleşmiş Milletler tarafından 2003 yılında Irak'ın işgali sırasında perdeyle kapatılarak sansürlenmişti. Dönemin BM Basın Sekreteri Fred Eckard'a bu eserin üstünün neden kapatıldığı sorulduğunda "Kameralar için bu tablo uygun bir fon oluşturmuyor" şeklinde yanıt vermişti. Bir diplomat ise, Picasso'nun eserinde görülen bombaların yağdığı dehşet içindeki kadınların, çocukların ve hayvanların bulunduğu bir fonun, BM ABD Büyükelçisi John Negroponte veya Collin Powell savaş ile ilgili açıklama yaparken uygun olmayacağını belirtmişti.