Polonya'dan göçmenlere uyarı: Belarus'un verdiği hapları alma, zehirlenmiş olabilirsin!

The Guardian, Varşova'nın göçmenlerin telefonlarına, 'sınır mühürlendi, Belarus size yalan söyledi' ve 'Belarus'un verdiği hapları alma, zehirlenmiş olabilirsin!' mesajı gönderdiğini yazdı.

Polonya'dan göçmenlere uyarı: Belarus'un verdiği hapları alma, zehirlenmiş olabilirsin!

Belarus üzerinden Polonya'ya, oradan da diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere geçmek isteyen çoğunluğu Kürt yaklaşık 2 bin göçmenin, iki ülke arasındaki sınırda zor şartlarda bekleyişi sürüyor.

İngiliz The Guardian gazetesi, Polonya hükumeti, sınırda bekleyen göçmenlere "geri dönün" yönünde çağrı yaptığını ayrıca ülkeye geçmeyi başaran çoğu göçmene, "Belarus'ta size verilen herhangi bir hap veya ilacı almayın. Zehirlenmiş olabilirsiniz!" şeklinde uyarı mesajı gönderdiğini yazdı.

Polonya, iki gündür sınırında bekleyen göçmenlere, "Dikkat! Dikkat! Polonya sınırını geçmek sadece sınır geçiş noktalarında yasaldır" şeklinde anons yapıyor. Varşova Belarus'u Ortadoğu ve Afrika'dan başkent Minsk'e uçaklarla gelen göçmenleri Polonya sınırına taşıyarak krizi bilinçli olarak tırmandırmakla suçluyor.

Polonya, sınır güvenliğini arttırmak için 20 bin polisi sınır boylarında görevlendirildi. Birkaç gün öncesine kadar bir çok göçmen şiddet kullanılarak geri püskürtüldü, ancak bazıları sık ormanlarda saklanarak Varşova'ya ulaşmayı başardı.

Gazete ayrıca haberinde, ormanda gizlenen küçük çadırlarda barınan en az 8 kişinin öldüğü bilgisini paylaştı.

POLONYA HÜKÜMETİNDEN İLGİNÇ UYARI

The Guardian, Polonya hükümetinin yeni gelen göçmenlerin telefonlarına mesaj göndererek, "Polonya sınırı mühürlendi, Belarus size yalan söyledi" ve "Minsk'e geri dönün" uyarısında bulunduğunu yazdı.

Varşova merkezli Yabancılar için Yardım Merkezi koordinatörü ve Ocalenie Vakfı'ndan Anna Chmielewska, "Ekim ayı başlarında Polonya hükümeti basına göçmenlerin tuhaf davrandığını ve Belarus tarafından uyuşturulduklarına veya zehirlendiklerine inandıklarını söyledi" dedi.

Chmielewska "Bu durum hakkında daha fazla bilgimiz yok ama bence göçmenleri tehlikeli, Belarus'u kötü göstermek için yalan haber gibi geliyor" yorumunu yaptı.

GUARDİAN DUHOK'LU AİLE İLE GÖRÜŞTÜ

Belarus sınırını yeni geçen, aralarında en az sekiz çocuğun da bulunduğu Duhoklu üç Kürt aileden oluşan bir grupla görüşen gazeteye 40 yaşındaki bir adam IŞİD’in saldırılarından korktukları için evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyerek, araçla üç gün boyunca İstanbul'a ulaştıklarını, oradan Minsk'e uçtuklarını, Polonya sınırına ulaştıklarında Belarus polisinin dikenli telleri kesip geçmelerine izin verdiğini anlattı.

Sınırdaki durumu izleyen Polonyalı sivil toplum kuruluşu Grupa Granica'dan gönüllüler, Polonya sınır polisinin kontrolünde Narewka yakınlarındaki ormanda Kürt göçmenlere ulaşarak avukatların yardımıyla Belarus'a geri itilmelerini engelledi.

9 KEZ GERİ GÖNDERİLMİŞ

Haberde ailelerin daha önce 9 kez sınırı geçmeye çalıştığı ancak her seferinde geri itildiği yazıldı.

Sivil toplum örgütü Azınlık Hakları Grubu'ndan Anna Alboth, "Geldiklerinde Polonya sınır muhafızları onları aldı ve sınır devriye karakoluna teslim etti" dedi.

Varşova hükümeti, bölgedeki sınır muhafızları ve askeri personelin sayısını dört katına çıkardı, iki mil uzunluğunda bir tampon bölge oluşturarak sınırları tel örgü ile kapattı. Ayrıca sınır boyunca düzinelerce kontrol noktası var. Askerler her arabayı durdurup, belge ve sürücüden bagajı açmasını istiyor.

"DURUM UMUTSUZ VE GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR"

Belarus sınırına yaklaşık 20 mil uzaklıktaki Sokòlka çevresinde polisler devriye geziyor, birden fazla helikopter sahayı yukarıdan izliyor.

Gazeteye konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü insani işler danışmanı Kyle McNally, "Durum umutsuz ve daha da kötüye gidiyor" dedi.

McNally, Polonya-Litvanya'dan sınır muhafızları tarafından saldırıya uğrayan ve yaralanan insanlar gördüğünü aktardı.

Kyle McNally, "İnsanlar silah dipçikleriyle dövüldüklerini, kaburgalarına tekme atıldığını, boyunlarına elektrik verildiğini ve tüm eşyalarının Avrupa sınır muhafızları tarafından alındığını veya imha edildiğini anlattılar. Bu kabul edilemez ve artık sona ermeli" diye konuştu.

MSF'ye göre Suriyeli bir aile, geri gönderilmeden önce 21 gün boyunca sınırın Polonya tarafındaki ormanda barındı.

Aldıkları tek yardım ise, kendi güvenliklerini riske atan bölge sakinleri tarafından yapıldı. Ancak Polonyalı yetkililer onları "belirsiz bir akıbetin beklediği" Belarus'a geri dönmeye zorladı.

THE GUARDIAN Sıgınmacılar polonya Belarus