Prof. Dr. Evren Balta ABD seçimlerini Artı TV’de değerlendirdi: Trump kazandı: Şimdi ne olacak?

ABD seçimlerini ARTI TV Youtube kanalında değerlendiren Evren Balta “Amerika’nın Suriye’den çekilme planını da Trump devam ettirecek gibi gözüküyor. Büyük oranda dış politika ekibini nasıl kuracağını bilmiyoruz” dedi.

Artı Gerçek - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 5 Kasım'da gerçekleşen 60. başkanlık seçimlerinin resmi sonuçları henüz belli olmasa da Cumhuriyetçi aday, önceki Başkan Donald Trump, 2020'de kaybettikten sonra 2024'te net zafer kazanmış görünüyor.

'İrfan Aktan ile Dipnot' programına katılan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Evren Balta, ABD seçimlerini değerlendirdi. Harris ve Trump arasındaki yarışı yorumlayan Balta, seçim sonuçlarının dünyayı, Ortadoğu’yu ve Kürtleri nasıl etkileyeceğini anlattı.

SEÇİMİN KÜRTLERE VE DIŞ POLİTİKAYA ETKİSİ

Balta, Bahçeli'nin çağrıları ve bunun dış politikayla doğrudan ilişkilendirilmesine dair soruları, Suriye ve Kürtler açısından etkilerine şöyle değindi:

“Trump’ın dış politikasını belirleyen şekillendiren şekillendiren önemli şeylerden birisi belirsizliği. Belirsizlik ile yöneten bir lider. Ortadoğu’ya baktığımızda belirsizliği güç olarak kullandı. Ukrayna meselesinde de belirsizliğini, deliliğini kullandı. Putin de Netanyahu da kullanabilir, ne yapacağı belli olmaz halini düşündü. Belirsizlik de gücün önemli bir unsuru. Amerika’nın Suriye’den çekilme planını da Trump devam ettirecek gibi gözüküyor. Büyük oradan dış politika ekibini nasıl kuracağını bilmiyoruz. Bildiğimiz şey Trump’ın Netanyahu ile İsrail ile özel bir ilişkisi var. Kendi iktidar döneminde de Trump Kudüs’ün tanınması gibi çok ciddi destek bulundu. Ortadoğu’da otoriter rejimlerle ilişkini yürüteceğini söylemek mümkün.”

'HER DÖNEMİN FAŞİZMİ KENDİNE ÖZGÜ'

Balta, sağ merkezli siyaset ve yükselen faşizm sorunlarına şu şekilde dikkat çekti:

“Aşırı sağın gündeminin yükseldiği bir dünya. Harris, Trump’ın yönetme biçimini faşizm olduğunu söyledi. Bu ana akım tarafından rakip bir siyasal aktörün faşizm ile nitelendirilmesi büyük bir sıçrama olarak görüldü. Faşizm, Amerikan demokrasisinin seçilmesi ile sonunun geldiği söyleyen başka yöne aktığını söyleyen şeylerden birisi idi. Her dönemin faşizmi kendine özgü. Belki bu dönemin faşizmi de Trump gibi otoriter liderlerin merkezileşmiş siyasal yönetme tarzı ile küresel dünyanın temel dertlerine yönelik bir saldırısı ve kapanmacı bir ekonomi, ırkçı, üstünlükçü söylem ile birleşmesi anlamına geliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar