Putin: Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını sürdürmek istiyoruz, ama olmazsa Türk Akım kullanılabilir

Putin: Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını sürdürmek istiyoruz, ama olmazsa Türk Akım kullanılabilir
Ukrayna'nın yıl sonunda süresi dolacak Rus gazı transiti anlaşmasını uzatmayı reddetmemesi nedeniyle bir kez daha Türk Akım'ı gündeme getiren Rusya lideri, "Dünya ekonomisi Rus enerji kaynakları olmamasına dayanamaz" uyarısını yaptı.

Artı Gerçek - Moğolistan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyesi olmasına rağmen yakalama emrine uymaması sonucu Ulan Bator'u ziyaretinin ardından, Rusya’nın Doğu'ya pivot politikası kapsamında Vladivostok şehrinde Doğu Ekonomi Forumu düzenleyen Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir dizi mesaj verdi.

Putin, Rusya'nın Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) gaz pompalamaya devam etmeyi hedeflediğini, ancak Moskova'nın Kiev'i bu yıl sonunda sona erecek transit anlaşmasını sürdürmeye zorlayamayacağını söyledi.

'UKRAYNA'DAN VAZGEÇMİYORUZ'

Rusya Devlet Başkanı, "Ukrayna'ya gelince, yeterince garip şekilde bu transitten vazgeçmiyoruz. Neden? Çünkü biz ve Gazprom, uzun vadeli sözleşmelerimiz olan müşterilerimize karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeyi amaçlıyoruz," dedi.

'AMA ZORLAYAMAYIZ'

Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sözleşmeyi uzatmasını reddetmesine atıfla "Bu yılın 31 Aralık'ında sona erecek bir transit sözleşmesi var. Ancak Ukrayna bu geçişi reddederse, onu zorlayamayız" diye ekledi.

AB'nin Ukrayna'ya askeri yardım sağlamasına rağmen, Gazprom'un Avrupa'daki ana tüketicilerinin transit anlaşmasının sona ermesini istemediklerini belirten Rusya lideri, Avrupa'ya gaz tedariki için Ukrayna'ya alternatif olarak Karadeniz'in altından geçen Türk Akım boru hattının kullanılmasını gündeme getirdi.

'YENİ GÜZERGAH TÜRK AKIM VE MAVİ AKIM OLABİLİR'

Ukrayna’nın sözleşmeyi uzatmaması halinde Avrupa’ya sevkiyatın düşeceğini dile getiren Putin, "Başka rotaları takip edecekler, özellikle Türk Akım üzerinden, belki de kısmen Mavi Akım üzerinden, ancak bu iç tüketim içindir. Ama bu onların seçimi, bunun onları nasıl etkileyeceğini tam olarak bilmiyorum" diye konuştu.

UKRAYNA ÜZERİNDEN RUS GAZI ALAN ÜÇ ÜLKE

Rus gazının Ukrayna transiti, Slovakya yönünde akıyor. Slovakya'da gaz boru hattının bir kolu Çek Cumhuriyeti'ne, diğeri Avusturya'ya gidiyor. Gazın ana alıcıları Macaristan, Slovakya ve Avusturya.

'DÜNYANIN DİĞER BÖLGELERİNE TEDARİKİMİZİ ARTIRACAĞIZ'

Baltık Denizi'nin altından geçerek Almanya üzerinden Avrupa'ya Rus gazını getiren Kuzey Akım boru hatlarına düzenlenen sabotajı da hatırlatan Putin, "Eğer istemiyorlarsa, almak zorunda değiller. Dünyanın diğer bölgelerine tedarikimizi kademeli olarak artıracağız" mesajını verdi.

'BU KADAR KİBİR, AKIL KARI DEĞİL'

Çin’e gelecek yıldan itibaren Sibirya’nın Gücü hattı üzerinden yılda 38 milyar metreküp sevkiyatı yapacakları ve ilave güzergahlar üzerinde çalıştıklarını aktaran Rusya lideri, şu yorumu yaptı:

"Dünya ekonomisi Rus enerji kaynakları olmamasına dayanamaz. Bu imkansız ama başardıklarını düşünelim. Fiyatlar arşa çıkar, ama yine de satın almak zorunda kalırlar. Bunun yapılması gerektiğine yönelik açıklamalar, kibir ve kendine aşırı güvenden kaynaklanırken, çok da akıl karı değil."

'30’DAN FAZLA ÜLKE BRICS’LE İŞBİRLİĞİ YA DA ÜYELİK İSTİYOR'

Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, bu yılın ilk yarısındaki yüzde 4.6 büyümeyle geçen yılki yüzde 3.6 düzeyinin geçilmesinin beklendiğini söyleyen Putin, ticarette dolardan uzaklaşmadıklarını, aksine Rusya’nın dolardan uzaklaştırıldığını belirtti. BRICS ülkeleriyle ticaretin yüzde 65’ini ulusal para birimleriyle gerçekleştirdiklerini aktararak "Bu doğal bir süreç ve 30’dan fazla ülke BRICS’le işbirliği yapmayı ve örgüte katılmayı istiyor" dedi. (Reuters, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar